Barbie – Dolfijnen magie

Informatie

RegieConrad Helten
Jaartal2016
Releasedatum02-11-2017
Speelduur60 minuten
DistributeurJust Film Distribution
CastFinn Poncin, Roos van der Waerden, Manou Jue Cardoso, Levi van Kempen en Tara Hetharia

Barbie en haar zusjes worden door Ken uitgenodigd om er even lekker op uit te gaan naar een tropisch eiland, waar hij toevallig stage loopt bij een onderzoekcentrum voor dolfijnen. Er blijkt een bijzondere smaragddolfijn in het centrum te zitten die volgens verzorgster Marlo ziek is en eerst door een dokter onderzocht moet worden voordat hij weer wordt vrijgelaten. Al snel ontdekken de meiden dat er meer achter de bijzondere dolfijn zit dan op het eerste gezicht lijkt. Helemaal als ze kennis maken met Isla, die er alles aan lijkt te willen doen om de dolfijn uit het centrum te halen. Isla is namelijk in werkelijkheid een zeemeermin die de dolfijn weer graag naar huis wil brengen. Barbie en haar zusjes moeten alles op alles zetten om Isla te helpen om te voorkomen dat de bijzondere dolfijn verkocht zal worden aan de hoogste bieder.

Animatiefilms rond de nog steeds populaire Barbie verschijnen steevast direct op dvd en Blu-ray. Verrassend genoeg wordt haar laatste avontuur eerst uitgebracht op het witte doek. Waarom is niet helemaal duidelijk, want Dolfijnen magie verschilt eigenlijk in niets van zijn soortgenoten die meteen op de home entertainment markt belandde. Toch zullen de jonge meiden voor wie de film bedoelt is blij zijn dat ze één van hun grootste idolen eindelijk weer eens op het grote scherm kunnen bewonderen. Zeker als je bedenkt dat de aanstaande real-life Barbie-film vooral geschikt te gaan worden voor een veel ouder publiek waarin Barbie naar verluidt vooral als een karikatuur zal worden neergezet.

Net zoals de andere animatiefilms rondom de modelpop is het verhaal ook dit keer weer weinig bijster bijzonder te noemen. Ditmaal reizen Barbie en haar zusjes Skipper, Stacie en Chelsea naar een tropisch eiland waar uiteraard weer van alles te beleven valt. Toch gaat de film snel van start en maken we kennis met zeemeermin Isla en de vier smaragddolfijnen waarvan er eentje per ongeluk in een visnet beland. De dolfijn wordt netjes afgeleverd in een onderzoekcentrum, maar de baas daar, de roodharige Marlo, ruikt al snel geld. Gelukkig is daar Barbie om hier een stokje voor te steken. Qua originaliteit scoort de film bijna vanzelfsprekend niet bijster hoog, maar die verwachting was er ook niet na de vorige animatiefilms.

Toch blijft het de vraag waarom deze film in de bioscopen gaat draaien, zo direct na de herfstvakantie. Zo is er ook op het gebied van de animatie niet veel bijzonders te ontdekken. De karakters ogen stijf, achtergronden zijn wat leeg en de kleuren zijn wellicht iets te kleurrijk. En ook op het gebied van muziek en de liedjes zijn er betere films gemaakt rondom de pop van Mattel. Zo vinden we hier geen meezingers die dagen in het hoofd van de jonge kijkertjes zullen rondhangen. Toch zal de doelgroep zeker weer kunnen genieten van deze film vol Dolfijnen magie, om als het even meezit daarna nog meer avonturen te beleven met het bijbehorende speelgoed. Barbie – Dolfijnen magie is trouwens niet echt geschikt voor jongens, maar voor hun draait er genoeg anders in de bioscoop om zich mee te kunnen vermaken.

Barbie – Dolfijnen magie is tot de nok toe gevuld met schattigheid, roze en nog meer zoete onderdelen die de jonge doelgroep zal aanspreken. Dat hieronder eigenlijk enkel jonge meiden vallen die fan zijn van de populaire pop van Mattel is handig om te weten, want ondanks dat hier uiteraard helemaal niks mis mee is, hebben jongens hier weinig te zoeken. Ondanks dat het allemaal weinig origineel is en ook de film zich ook in kwaliteit amper onderscheidt van de eerdere releases op dvd en Blu-ray, valt er wel een opmerking te maken over de ietwat fletse animatie en de lichtelijk saaie soundtrack die de film vormen. Toch zal de doelgroep hier weinig van opmerken. Die zijn vooral blij dat Barbie eindelijk weer de weg heeft gevonden naar de bioscoop en gelijk hebben ze!

1 november, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer