Bastille Day

Informatie

RegieJames Watkins
Jaartal2015
Releasedatum09-09-2016
Speelduur92 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastIdris Elba, Richard Madden, Charlotte Le Bon en Kelly Reilly

Op de avond van Bastille Day, de nationale feestdag van Frankrijk, steelt de Amerikaanse zakkenroller Michael Mason een tasje. Net als hij zich wil ontdoen van de gestolen waar explodeert het tasje, waarbij vier mensen worden gedood. De bewakingsbeelden maken van Mason de hoofdverdachte van de Franse politie, maar voordat zij hem op kunnen pakken wordt hij opgepikt door CIA-agent Sean Briar. Briar doet vooral zijn best om de Franse autoriteiten te ontlopen als hij samen met Mason op zoek gaat naar de echte daders om meer bomaanslagen te voorkomen.

Het slechtste wat actiefilm Bastille Day kon overkomen gebeurde helaas; de film werd ingehaald door de realiteit. Het was afgelopen Bastille Day dat Frankrijk, en de rest van de wereld, werd opgeschrikt door een terroristische aanslag in Nice. In grote lijnen precies wat er in de film gebeurd, al speelt de film zich af in Parijs. Uit respect voor de slachtoffers werden eerst de promotiecampagnes rond de film stopgezet, waarna uiteindelijk ook de film zelf uit de Franse bioscopen werd gehaald. Nu was de film al geen grote hit te noemen, maar de omstandigheden deden de film verder de das om. Natuurlijk was de reden volstrekt begrijpelijk en de enige juiste keuze. Bij ons draaide de film begin mei al in de bioscopen en mede daardoor krijgt de film bij ons wel een home entertainment release.

Als we de realiteit even links laten liggen dan is Bastille Day zeker een vermakelijke actieprent. Natuurlijk stikt het van de clichés en is er de nodige gebrek aan logica. Want waarom gaat een zakkenroller, die al snel niet meer als verdachte geldt, een CIA-agent in Frankrijk (!) helpen in zijn zoektocht naar de werkelijke daders achter een bomaanslag? In de rol van de ongelukkige zakkenroller zien we Richard Madden. Eerder mocht hij opdraven in Cinderella en in de serie Game of Thrones, maar hier heeft hij de uitstraling van een zak aardappelen. In iedere scène wordt hij dan ook van het scherm gespeeld door Idris Elba, die hier een soortgelijk personage speelt als in de BBC-serie Luther.

Bastille Day biedt ons vooral een combinatie van elementen die we al veel eerder voorbij hebben zien komen. Met zijn vlot gesneden actiescènes heeft de film daarnaast nog het meeste weg van een Luc Besson productie als bijvoorbeeld de film From Paris with Love; een film waar Bastile Day sowieso aardig leentjebuur bij lijkt te hebben gespeeld. Origineel is de film dan ook zeker niet, wel gewoon heerlijk vermaak. De film is dan ook zeker aan te raden voor mensen die weinig tot geen last zullen hebben van de nasmaak die de aanslag in Nice heeft nagelaten bij deze film. Oh en wat is het toch fijn dat de Fransen gewoon Frans mogen spreken in deze film.

Extra’s: Naast enkele promotionele trailers van andere releases van Dutch Filmworks bevat de Blu-ray disc geen extra’s. Op zich begrijpelijk met een film die mogelijk nog wat gevoelig ligt. Toch is het spijtig dat een blik achter de schermen ontbreekt.

Bastille Day is een vlot gesneden actiefilm die op een pijnlijke manier werd ingehaald door de realiteit. Normaliter zou je een dergelijke film met een korrel zout nemen en zien als anderhalf uur verstand op nul vermaak. In dit geval draagt de film duidelijk het stempel van de aanslag in Nice met zich mee. Buiten dat is Bastille Day een vermakelijke actiefilm met een matig verhaal, wat onlogische wendingen en Idris Elba in ‘Luther-modus’. Een heerlijke film voor op een druilerige dag, die je helaas serieuzer zal nemen dan de film lief is.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

8 september, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer