Batman: Soul of the Dragon

Informatie

RegieSam Liu
Jaartal2021
Releasedatum17-02-2021
Speelduur79 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastDavid Giuntoli, Mark Dacascos, Kelly Hu, Michael J. White, James Hong, Josh Keaton & Jamie Chung

Richard Dragon ontdekt tijdens zijn spionnenwerk dat multimiljonair Jeffrey Burr, tevens de leider van een gevaarlijke groepering die zichzelf Kobra noemt, op het spoor is gekomen van “The Gate”. The Gate is een eeuwenoude toegangspoort die toegang geeft tot de wereld van de slangengod Nãga. Richard vertrekt naar Gotham om daar de hulp in te roepen van zijn oude vriend Bruce Wayne, maar stuit in de stad ook op de gevaarlijke Dr. Schlangenfaust die op zoek is naar het zwaard “Soulbreaker” dat toegang geeft tot The Gate. Het brengt ze in contact met Shiva, hun voormalige vriendin, maar nu het hoofd van de criminele organisatie van Gotham, die het zwaard in haar bezit heeft. Als het Slangenfaust lukt om het zwaard in zijn bezit te krijgen en vertrekt naar de plek waar The Gate zich bevindt, zit er voor de voormalige vrienden niks anders op dan hun krachten te bundelen en de wereld te redden van de ondergang. Maar zijn ze opgewassen tegen de krachten die op het punt staan om onze wereld binnen te treden? Kunnen ze de wijze lessen van O-Sensei, hun oude leermeester, op de juiste manier gebruiken om het kwaad te verslaan?

Filmstudio Warner Brothers kwam met het zogenaamde Elsworld Universe op de proppen waarmee ze verschillende filmmakers in staat stelde om de vrije hand te hebben in de avonturen van gevestigde superhelden. Zo wordt er momenteel gewerkt aan een animatiefilm die laat zien wat er zou gebeuren als Superman niet in Amerika, maar in Rusland geland zou zijn. Of wat als de hele club van de Justice League zich tijdens de Tweede Wereldoorlog had gevormd? Ook Batman: Soul of the Dragon past in dat rijtje waarin we de superheld met vleermuis-trekjes aantreffen in de jaren ’70, hij getraind is in de kunsten van de Martial Arts om de misdaad te bestrijden én hij daarnaast de tijd heeft om een goedlopende club te runnen. Bovendien hebben ook andere helden uit het DC Universe een andere rol of gedaante gekregen en zijn ze met elkaar in de mix gegooid voor deze animatiefilm van regisseur Sam Liu.

Wat misschien wel even belangrijk is om te melden; Batman zelf is in de film amper aanwezig. Een groot gedeelte van de film moeten we het gewoon doen met Bruce Wayne, maar wat daarnaast vooral opvalt is dat Richard Dragon eigenlijk de hoofdrol speelt. Batman bekt ongetwijfeld bijzonder lekker op de hoes van de dvd, helaas komt de film in Nederland niet uit op Blu-ray, maar een kleine waarschuwing is wel op zijn plaats voor wie denkt dat met deze film het volgende avontuur van de Dark Knight centraal staat. Het is overigens geen groot probleem want Batman: Soul of the Dragon is een bijzonder fijne animatiefilm geworden die liefhebbers van de comic, en door de tekenstijl ongetwijfeld ook degene die in de jaren ’90 de tekenfilms van Batman keken, zeker zal aanspreken. Het is een verademing om een keer een echt andere Batman te zien in een wereld waarin we hem nooit eerder zagen. Misschien is het grootste, en eigenlijk enige, kritiekpunt misschien wel dat daar helaas zo weinig mee wordt gedaan.

De vibe van de jaren ’70 is heerlijk voelbaar tijdens de film. Niet in de laatste plaats door de heerlijke soundtrack die vloeiend door de actiescenes heen wandelt. En dat zijn er een hoop, want er is genoeg actie te zien in de krappe 80 minuten dat de film duurt. Zoals gezegd in de synopsis staat daarbij de zoektocht naar The Gate centraal, maar er is ook voldoende ruimte gevonden om alle karakters bijzonder goed uit te diepen. Een groot gedeelte van de film zien we namelijk ook hoe de voormalige vrienden met elkaar trainen bij de wijze O-Sensei in Nanda Parbat; een verborgen klooster in het Himalaya gebergte. Het heden en verleden zijn prachtig in elkaar verweven en ondersteunen elkaar bijzonder sterk. Nergens verslapt de film door oeverloze gesprekken of andere zaken die afleiden van dat waar het allemaal omdraait. Batman: Soul of the Dragon is voor fans van de superheld uiteraard verplichte kost, maar is eigenlijk voor iedereen met liefde voor animatie en superhelden een hele dikke aanrader.

Extra’s: Het is jammer dat de film hier enkel op dvd verschijnt, de beeldkwaliteit is toch beduidend minder wat bij animatie vaak goed zichtbaar is, maar gelukkig was er toch nog ruimte voor een drietal specials over aankomende films in het Elseworld Universe van DC.
· Sneak Peek – Justice Society: World War II (07:49) Een blik achter de schermen van de aankomende DC animatiefilm Justice Society. Beelden van de film worden afgewisseld met interviews van cast en crew.
· A Preview of Superman: Red Son (10:52) Net zoals de vorige special zien we ook hier beelden van de film en gesprekken met cast en crew.
· A Preview of Batman: Gotham By Gaslight (08:09) En ook hier betreft het weer een blik op een aankomende DC animatiefilm.

Batman: Soul of the Dragon is een heerlijke, actievolle animatiefilm die liefhebbers van de Caped Crusader een groot plezier zal doen. Ditmaal treffen we Bruce Wayne aan in de jaren ’70 waarin hij het, samen met een paar oude vrienden, opneemt tegen een dodelijke dreiging. Zoals het een goede Elseworld-film betaamt zijn ook hier bepaalde ingrediënten weer op de kop gezet om de superhelden en schurken van DC in een nieuw jasje te steken. Maar wat vooral opvalt, is dat Batman: Soul of the Dragon zo heerlijk solide in elkaar steekt en geen minuut weet te vervelen. Het heden en verleden zijn heerlijk in elkaar verweven, het overkoepelende verhaal over een schurk die een eeuwenoude poort naar een gevaarlijke wereld wil openen is onderhoudend genoeg en de film zit bomvolle actiescenes die heerlijk wegkijken. Batman: Soul of the Dragon is er niet alleen voor liefhebbers van Batman, maar eigenlijk voor iedereen die kan genieten van een fijne animatiefilm die gemaakt is voor een meer volwassen kijker.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

22 februari, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer