Batman: The Doom That Came to Gotham

Informatie

RegieChristopher Berkeley & Sam Liu
Jaartal2023
Releasedatum21-06-2023
Speelduur86 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastDavid Giuntoli, Tati Gabrielle, Gideon Adlon, Karan Brar, Jeffrey Combs, David Dastmalchian & Darin De Paul

Begin jaren ’20. Bruce Wayne bevindt zich al meer dan twintig jaar aan boord van zijn schip om antwoorden te vinden voor de moord op zijn ouders. Tijdens zijn reis ontdekt hij een gefaalde expeditie, geleidt door Oswald Cobblepot. Terwijl van Oswalt ieder spoor ontbreekt, ontdekt Wayne samen met zijn kleine crew, bestaande uit butler Alfred, Kai Lin Cain, Dick Grayson en Sanjay Tawde, dat iedereen van de expeditie op mysterieuze wijze om het leven is gekomen. De enige overleven is bemanningslid Grendon die ze verwart in een verlaten grot aantreffen en bezeten lijkt door een duistere macht. Wayne besluit om Grendon te redden en weer huiswaarts te keren. Wat hij echter niet weet is dat hij daarmee het grote kwaad naar het vasteland mee terugneemt. Bruce zal moeten veranderen in zijn alter ego Batman om de ontdekken tot waar de duistere macht in staat is en wie hij nog kan vertrouwen. Hij zal alles op alles moeten zetten om het kwaad te stoppen en Gotham City te redden. Ook al zal hij daarvoor zijn eigen leven in de weegschaal moeten leggen.

Terwijl we op het witte doek van twee verschillende incarnaties van de creatie van Bob Kane en Bill Finger kunnen genieten in een overkoepelend universum waarin inmiddels iedere vorm van logica ontbreekt, valt er voor de doorgewinterde fan nog veel meer over de meest populaire superheld in huis te halen. In de zogenoemde Elseworld Universe vinden we Batman inmiddels terug in allerhande vormen, meestal gebaseerd op een gelijknamige comic die de superheld al uit zijn normale wereld haalde en plaatste in een compleet nieuwe setting. Ook Batman: The Doom That Came to Gotham is gebaseerd op een comicreeks die verscheen tussen november 2000 en januari 2001 en Bruce Wayne en zijn alter ego plaatste in het Gotham van begin jaren ’20. Een unieke setting die o.a. van invloed is op de gadgets waarmee Batman de strijd aan kan gaan.

De animatieversie van Batman: The Doom That Came to Gotham wijkt in basis uiteraard niet veel af van diens bron in comic-vorm. Toch hebben de makers hier en daar de boel moeten aanpassen om alle pagina’s van het verhaal in een film van 90 minuten te krijgen. Een klus die niet altijd even goed uit de verf komt als we bijvoorbeeld kijken naar de verfilming van All-Star Superman die recentelijk nog op 4K verscheen. Die vlieger gaat gelukkig niet op voor Batman: The Doom That Came to Gotham die makkelijk valt te bestempelen als één van de meest toffe verhaal rondom Batman. Niet alleen de setting in de jaren ’20 levert een hoop leuks op, het verhaal is onderhoudend genoeg om zijn volle speelduur interessant te blijven. Uiteraard worden er, omwille van de speelduur, soms een paar afslagen in het verhaal te snel genomen, maar het doet nergens afbreuk aan het overkoepelende verhaal waarin Batman het opneemt tegen een allesontzienende vijand waar maar moeilijk vat op te krijgen is.

Toch geldt ook voor Batman: The Doom That Came to Gotham dezelfde aantekening als voor de andere animatiefilms die Warner Bros uitbrengt: het is in basis gemaakt voor liefhebbers van de superheld die een beetje op de hoogte zijn van diens wereld. Ook in deze film van regisseurs Christoper Berkeley en Sam Liu komen er weer een hoop personages voorbij die weinig tot geen introductie krijgen. Heel erg is dat niet, maar het is voor de kijkervaring zeker prettig om een beetje te weten wie ook alweer wie is in Gotham City, ondanks dat bepaalde personages op een andere manier gepresenteerd worden dan we gewend zijn. Toch levert ook juist die benadering, doorspekt met een fijne en subtiel horrorrandje, deze film zijn pluspunten op en is het tof om te zien hoe deze personages hun leven zouden leven als Batman zich in het begin van de jaren ’20 zou hebben afgespeeld. Batman: The Doom That Came to Gotham is voor fans een absolute aanrader en voor wie inmiddels genoeg heeft van de moderne Batman die we op het witte doek te zien krijgen wellicht een keer een frisse kijkervaring.

Extra’s: Batman: The Doom That Came to Gotham verschijnt in zeer nette kwaliteit op blu-ray en gaat zelfs gepaard met een handje vol fijne extra’s.
· Batman: Shadows of Gotham (13:12) De welkbekende featurette die inzoomt op het maakproces van de film. Helaas ditmaal niet zo uitgebreid als dat we bij andere vergelijkbare titels zijn gewend zijn, maar desalniettemin de moeite van het kijken waard.
· Preview Batman: Gotham by Gaslight (08:29) de trailer van een andere animatiefilm rondom Batman die binnenkort verschijnt.
· Preview Superman: Red Son (11:12) De trailer van een nieuwe animatiefilm rondom Superman die inmiddels al verkrijgbaar is.
· From the DC Vault: The Demon’s Quest (44:32) Twee aflevering van de animatieserie van Batman die tevens op blu-ray verkrijgbaar is.
· Audiocommentaar: Met medewerking van onder andere regisseur Sam Liu, schrijver Jase Ricci en DC Creative Director Mike Carlin.

Batman: The Doom That Came to Gotham geeft de populaire superheld een zeer toffe nieuwe impuls die liefhebbers van Bruce Wayne’s alter-ego zeker zal kunnen bekoren. In de animatiefilm van regisseurs Christopher Berkeley en Sam Liu treffen we Bruce Wayne begin jaren ’20 aan als hij terugkeert van een jarenlange reis op zee en per ongeluk het kwaad mee terugneemt naar Gotham. Niet alleen de setting zorgt voor een zeer fijne kijkervaring, ook het rijkelijk gevulde verhaal weet een hoop te bieden. Zo treffen we onder andere een hele rits aan bekende personages aan die allemaal op een andere manier door de setting tot leven zijn gebracht maar in basis nog steeds dezelfde personen zijn. Het maakt Batman: The Doom That Came to Gotham één van de betere titels in het zogenoemde Elseworld universum die niet alleen de verstokte fan zal aanspreken, maar ook andere liefhebbers van het genre die een keer wat anders willen dan de moderne setting waar we op het witte doek inmiddels mee worden doodgegooid. Tijd dat Warner Bros. deze verhaal eens naar het witte doek gaat brengen!

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

2 augustus, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer