Batman: The Long Halloween, Part One

Informatie

RegieChris Palmer
Jaartal2021
Releasedatum22-06-2021
Speelduur85 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastJensen Ackles, Josh Duhamel, Naya Rivera, Troy Baker, Billy Burke, David Dastmalchian, Alastair Duncan, Julie Nathanson & Amy Landecker

Het is op de vooravond van halloween als er een belangrijke kroongetuige wordt vermoord door een onbekende misdadiger die enkel een lichtgevende pompoen achterlaat op de plaats delict. Harvey Dent, de meest beruchte officier van justitie van Gotham City, is woedend aangezien hij de kroongetuige nodig had om eindelijk de misdaadfamilie Falcone ten val te kunnen brengen die de stad al een aanzienlijke tijd in haar greep heeft. Dent start samen met hoofdcommissaris Gordon en Batman, de beschermer van de stad, een onderzoek naar de mysterieuze moordenaar die al snel bekend staat als de “Holiday Killer”. Hun onderzoek verloopt echter stroef terwijl de “Holiday Killer” belangrijke slachtoffers blijft maken tijdens verschillende feestdagen. Batman richt zich tot Calendar Man die opgesloten zit in Arkham Asylum, maar dat bezoek maakt de zaak er alleen maar moeilijker op als The Joker een paar cellen ernaast weet te ontsnappen. Batman, Dent en Gordon zetten alles op alles om de moorden te kunnen stoppen, maar de lijst met mogelijke verdachten lijkt alleen maar te groter te worden. Lukt het ze om de juiste persoon te vinden om de moorden een halt toe te kunnen roepen?

Warner Bros. Studios en DC Comics blijven aan de lopende band animatiefilms maken over de vele superhelden in hun catalogus. Meestal zijn het nieuwe verhalen waarin de helden in een ander daglicht worden gezet (Dat Superman bijvoorbeeld Russisch is), maar gelukkig vinden belangrijke comics van weleer soms ook hun weg naar de animatie-afdeling. Zo ook het zeer populaire Batman: The Long Halloween dat verscheen in 1996 en 1997 als reeks van dertien uitgaves. Het verhaal werd bedacht door Jeph Loeb en werd voorzien van tekeningen door Tim Sale. Het bejubelde verhaal, waarin Batman zijn vaardigheden als detective ontdekt en Harvey Dent transformeert in Two-Face, is bovendien van grote inspiratie geweest van regisseur Christopher Nolan wiens Batman-films veel gelijkenissen tonen met het verhaal van The Long Halloween. Vooral The Dark Knight kent veel overeenkomsten met de comic van Loeb, dus veel liefhebbers zullen ook in deze animatiefilm veel zaken zien wat al eerder in de films van Nolan voorbij kwam.

Zoals de titel al doet vermoeden, draait het hier om het eerste deel van een groter verhaal. De makers vertikte het om flink de schaar in het originele verhaal te zetten en dus is de film in twee delen geknipt. Lang hoeven de fans overigens niet te wachten, want in augustus wordt het tweede deel al verwacht (in juli zelfs al via digitale kanalen). En dat is een fijne opsteker, want het open einde vraagt om heel veel antwoorden die dus al zeer snel beantwoord zullen worden. Wat dat betreft werkt het verhaal van Batman: The Long Halloween ook prima in animatievorm en is het een bijzonder fijne whodunnit die Batman, en dus ook de kijker, meerdere malen op het verkeerde been zal zetten. Dat doet het uiteraard een stuk minder voor de mensen die bekend zijn met de comic, maar ook zij zullen ongetwijfeld veel plezier aan deze film beleven.

Naast het feit dat Batman: The Long Halloween, Part One een fijne whodunnit is, biedt het ook een blik op het begin van de carrière van de meest bekende superheld ter wereld. Batman is al wel een gemaskerde held die de straten van Gotham City schoonveegt, maar een bekwame detective is hij nog niet. Daarnaast worstelt hij ook heel erg met de positie die zijn ware identiteit inneemt in het geheel. En dan is er nog de moeilijke liefdesverhouding die hij heeft met Selina Kyle, beter bekend als haar alterego Catwoman. Maar het fijne van Batman: The Long Halloween, Part One is dat de focus niet alleen op Batman ligt, maar ook op Harvey Dent; de gevreesde officier van Justitie die door frustraties uiteindelijk uitgroeit tot crimineel Two-Face. Batman: The Long Halloween, Part One is een fantastische animatiefilm die de tijd neemt om het verhaal over de “Holiday Killer” langzaam te ontvouwen en gestaag toewerkt naar een zinderende finale die we in augustus kunnen gaan kijken als Part Two in de schappen zal liggen.

Extra’s: Verrassend genoeg verschijnt Batman: The Long Halloween, Part One hier in Nederland op blu-ray (normaliter verschijnen ze enkel op dvd) en dat biedt ruimte voor een hele rits aan zeer fijne extra’s.
· DC Showcase Animated Short: “The Losers” (16:04) Niet zo strak geanimeerd als de hoofdfilm, maar toch zeer vermakelijk is deze short waarin we een groep WW2-veteranen volgen die een avontuur beleven. Onder andere met personages als Captain Storm en Henry “Mile-a-Minute” Jones.
· Sneak Peak of “Batman: The Long Halloween, Part Two (09:10) Alvast een eerste blik op het tweede deel wat in augustus zal verschijnen. We zien wat eerste schetsen en interviews voorbij komen. Grappig genoeg zal het tweede deel een stuk steviger worden met een hogere leeftijds-rating.
· A Preview of “Batman: The Dark Knight Returns – Part One (12:36) Een blik op de animatiefilm die al eerder te zien was bij een uitgave van een andere DC Film. Niks nieuws voor de fans dus.
· A Preview of “Batman: Gotham by Gaslight” (08:30) En ook deze preview is al eerder verschenen. Alleen interessant dus voor wie dit de eerste uitgave van een DC animatiefilm is.
· Christmas with The Joker (22:22) Een ouderwetse tekenfilm die als leuke extra aan deze uitgave is toegevoegd.
· It’s Never Too Late (22:24) Datzelfde geldt voor deze short.

Batman: The Long Halloween, Part One is het eerste deel van de verfilming van de bejubelde gelijknamige comic waarin Batman, samen met Harvey Dent en hoofdcommissaris Gordon, op zoek gaat naar de onbekende “Holiday Killer”. Het is een verhaal vol met interessante plotwendingen en karakterontwikkelingen en vooral in dat laatste gaat de grootste kracht schuil van Batman: The Long Halloween, Part One. Zo zien we Batman zich steeds verder ontwikkelen als meester-detective en veranderd Harvey Dent langzaam in crimineel Two-Face als zijn frustraties steeds meer de overhand dreigen te nemen. Maar er is ook genoeg ruimte voor andere schurken uit het DC Universe die allemaal hun eigen plek hebben in het groter geheel. Batman: The Long Halloween, Part One is een waanzinnige toffe animatiefilm die eigenlijk maar één nadeel heeft: het verhaal gaat in augustus pas verder als het tweede en afsluitende deel in de winkelschappen zal liggen.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

7 juli, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer