Batwoman – seizoen 1

Informatie

RegieMarcos Siega, Dermott Daniel Downs, Holly Dale, Carl Seaton, Scott Peters, Michael A. Allewitz, Laura Belsey, Jeffrey Hunt, Mairzee Almas, Tara Miele, Michael Blundell, Sudz Sutherland, Paul Wesley, James Bamford, Greg Beeman en Amanda Tapping
Jaartal2019-2020
Releasedatum24-03-2021
Speelduur844 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastRuby Rose, Rachel Skarsten, Meagan Tandy, Nicole Kang, Camrus Johnson, Elizabeth Anweis, Dougray Scott en Javicia Leslie

Kate Kane is een jonge vrouw gewapend met een passie voor sociale rechtvaardigheid en een flair haar directheid. Als kind verloor ze haar moeder en tweelingzus in een verschrikkelijk auto-ongeluk. Nadat Batman drie jaar geleden Gotham verliet, wordt de stad beschermt door de Crows, een elite beveiligingsbedrijf, dat wordt geleid door haar vader Jacob. Kate wil niets liever dan zichzelf aansluiten bij de Crows en traint hiervoor op een afgelegen plek, nadat ze van de militaire opleiding werd geschopt. In een stad die wanhopig op zoek is naar een redder, moet Kate haar eigen demonen overwinnen voordat ze de roep om het Gotham-symbool van hoop te zijn, kan omhelzen.

Batwoman is de nieuwste toevoeging aan The CW’s Arrowverse. In deze nieuwe superheldenserie volgen we Kate Kane, het openlijk lesbische nichtje van Bruce Wayne, die zijn werkzaamheden als misdaadbestrijder van hem overneemt met haar alterego Batwoman. Het maakt Batwoman tot een van de eerste superheldenproducties waarin een LHBTQ-karakter de leidende rol is. Voor de aftrap van deze serie zagen we Kate al even voorbij komen in de 2018-editie van het jaarlijkse cross-over event. Toch is het hier niet zo dat Batwoman verder gaat vanaf die kennismaking. We gaan namelijk eerst flink terug in de tijd. Het is een aardige opbouw, die ervoor zorgt dat je als kijker langzaam in de serie groeit, al zullen de kenners van de strips de nodige vraagtekens hebben bij sommige dingen. Als Sophie, met wie Kate een lesbische relatie heeft, wordt gekidnapt keert Kate terug naar Gotham. Pas vanaf dat moment wordt de Batwoman-lijn in gang zet.

Met de opbouw is dus op zich weinig mis, al bewandelt het wel de weg die we ook bij de andere CW-series zagen. Weinig verrassingen dus op dat vlak, al kwam die uiteindelijk wel uit hoek van de casting. De hoofdrol in het eerste seizoen van de serie wordt namelijk nog gespeeld door Ruby Rose, een Australische model, actrice en presentatrice. Rose was voor haar deelname aan deze serie al flink bezig om haar horizon te verbreden. Zo speelde zij zich in de kijker met haar rol in Orange is the New Black, maar had zij er daarvoor al een carrière opzitten voor MTV Australia en diverse televisieprogramma’s. Toch kwam snel na het uitzenden van de seizoensfinale het bericht naar buiten kwam dat Rose niet meer zou terugkeren voor het tweede seizoen. De rol is fysiek dan ook veeleisend, wat een van de beweegredenen was om te stoppen.

Toch is dit eerste seizoen zeker goed om eens te kijken. Direct vanaf de pilot wordt de goede toon gezet, met flink wat spanning, een goede sfeer en een intrigerend verhaal. Wat wel opvalt is dat er direct in de pilot al een flinke plottwist gedaan wordt. Het legt de lat voor dit soort dingen op een bepaald niveau die gewoon niet waargemaakt kunnen worden in een seizoen van maar liefst 20 afleveringen. En ook het acteerwerk laat soms te wensen over. Gelukkig is de tweede helft van dit seizoen een stuk beter, eigenlijk vanaf de negende aflevering met de grote Crisis On Infinite Earths- crossover. Vanaf dat moment lijkt het erop alsof alles beter op zijn plaats valt en ook visueel begint de serie zich vanaf dat oment te onderscheiden van de andere CW-series. Ondanks de hercasting van het titelpersonage is er dan ook hoop dat de stijgende lijn wordt voortgezet in de volgende seizoenen.

Extra’s: Naast de 20 afleveringen van dit eerste seizoen, is er flink wat bonusmateriaal aan de Blu-ray release toegevoegd. Helaas ontbreekt hier de extra disc die we wel vinden bij importreleases, die zich volledig richt op de Crisis On Infinite Earths.
· The Best of DC TV’s Comic-Con Panels San Diego 2019 (51:05) Het beste van diverse panels op de Comic-Con in San Diego, met leuke commentaren en beelden van achter de schermen.
· Deleted Scenes (07:42) Verspreidt over de discs zijn verschillende verwijderde scenes te vidnen.

Batwoman – seizoen 1 kent de nodige opstartproblemen, maar wordt richting het einde van het seizoen gelukkig een stuk beter. Toch zal het voor menig volger van de CW-series een uitdaging vormen om de serie te starten waarvan bekend is geworden dat de actrice in de hoofdrol er al na een seizoen de brui aan heeft gegeven. Ook is de opbouw niet altijd even denderend en valt ook het acteerwerk niet altijd mee. Gelukkig zijn er ook positieve kanten. Zo is de de Crisis On Infinite Earths cross-over zeker de moeite waard. Het maakt Batwoman tot een serie die wellicht omarmt zal worden door de LHBTQ-gemeenschap, maar verder toch vooral kijkvoer voor de verstokte fans. En hoe onwaarschijnlijk ook, toch is het tweede seizoen wel onderweg. De makers zullen er ongetwijfeld een flinke kluif aan hebben gehad om het vertrek van Rose recht te breien, maar in het nu lopende tweede seizoen is reeds een nieuwe Batwoman geïnstalleerd.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

31 maart, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer