BBC Earth: Serengeti

Informatie

RegieJohn Downer
Jaartal2019
Releasedatum22-10-2019
Speelduur330 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastJohn Boyega

Er zijn veel verhalen over Afrika, maar dit is het intieme verhaal van de dieren die daar wonen, verteld vanuit hun wereld. Een drama waar het leven van de personages net zo verstrengeld is als hun verhalen. Dit alles speelt zich allemaal af in de prachtige Pride Lands van Serengeti. Er is passie en toewijding, vriendschap en verlies, jaloezie en rivaliteit, tragedie en uiteindelijke triomf. Voor de personages is het een emotioneel verhaal van een jaar dat hun leven voor altijd zal veranderen.

De naam Serengeti is afgeleid van de Maasai-taal (Siringet) en betekent letterlijk ‘Eindeloze vlaktes’. Serengeti is een streek van savannes en boslandschappen in Afrika, waar ruim 1,5 miljoen planteneters en duizenden roofdieren leven. Het team van BBC Earth zit achter Serengeti, een zesdelige documentaire. BBC Earth staat bekend om zijn kwalitatief sterke natuurdocumentaires, zoals bijvoorbeeld Planet Earth en Frozen Planet. Veelal zijn deze voorzien van de prachtige en kenmerkende stem van de inmiddels 93-jarige bioloog David Attenborough. Gezien de leeftijd van Attenborough lijkt het erop dat BBC Earth op zoek is naar een waardige opvolger. Serengeti is van commentaar voorzien door de Britse acteur John Boyega, onder andere bekend van zijn rol als Finn in de laatste Star Wars-trilogie. Het mag gezegd, Boyega zet een verdienstelijke prestatie neer. Al is het wel de vraag of hij degene is die ons in de toekomst Attenborough kan doen vergeten.

In Serengeti volgen we een jaar lang de belevenissen van de meest iconische dieren in Afrika en zien we hoe hun verhalen met elkaar verweven zijn. We zien de dieren in tijden van overvloed, maar ook wanneer honger de grootste beproeving is. Zo leven we mee met de eenzame leeuwin Kali die zwanger raakte van een leeuw uit een andere troep. Vervolgens werd zij verbannen uit haar eigen troep en nu moeten zij en haar vier welpjes alleen zien te overleven. Ook zien we de hartstochtelijke baviaan Bakari die zijn uiterste best doet om het hart van zijn vroegere liefje Subira te veroveren. Dan slaat het noodlot toe en neemt Bakari het moedige besluit om de zorg van Subira’s baby op zich te nemen. Verder zien we bijvoorbeeld een olifantenfamilie, waarvan Nalla net een kalfje heeft gebaard. Alle zorg, vanuit de gehele kudde, gaat uit naar deze nieuwe aanwinst. Hierdoor moet Tembo, de oudere zoon van Nalla, zijn plek in de kudde hervinden.

In Serengeti komt een grote verscheidenheid aan diergroepen voorbij. Waar veel andere natuurdocumentaires vol zitten met dierenfeiten, zoals het gewicht, de snelheid en de vaardigheden van een diergroep, worden deze in Serengeti achterwege gelaten. In Serengeti daarentegen worden de dieren die worden gezien als ‘hoofdrolspeler’ voorzien van namen. Het geeft de dieren als het ware een ‘gezicht’, waardoor je als kijker met ze mee kunt leven. Serengeti toont ons de pracht die de Afrikaanse natuur te bieden heeft. Zoals we van BBC Earth gewend zijn is alles weer op beeld vastgelegd om door een ringetje te halen. Dankzij revolutionaire filmtechnieken is het alsof je als kijker middenin de savannes van Afrika staat. De helderheid en kleur van de beelden is werkelijk verbluffend. Een prachtige soundtrack maken het geheel af.

Extra’s: Op de twee discs tellende Blu-ray uitgave staan helaas geen extra’s. Iets dat geen groot gemis is bij een natuurdocumentaire zoals Serengeti. Al zou een blik achter de schermen zeker een mooie toevoeging zijn. Want hoe krijgen documentairemakers het toch voor elkaar om dieren van zo dichtbij te filmen? Het zijn vragen die bij elke natuurdocumentaire opnieuw boven komen drijven.

BBC Earth: Serengeti neemt ons op fraaie wijze mee naar de Savannes van Afrika en toont ons de meest iconische dieren aldaar. In zes afleveringen van ieder zo’n 55 minuten zien we hoe de verhalen van de dieren met elkaar verweven zijn. Dankzij revolutionaire filmtechnieken is het alsof je middenin de savannes van Afrika staat. De verbluffende beelden worden ondersteund door een prachtige soundtrack. De afwezigheid van de stem van David Attenborough kan door sommigen gezien worden als een minpunt. Maar gelukkig zet John Boyega met zijn commentaar een verdienstelijke prestatie neer. Alles bij elkaar is Serengeti een prachtige toevoeging in de reeds indrukwekkende reeks aan natuurdocumentaires van het team van BBC Earth.

Met dank aan  Triple P Entertainment en Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

26 november, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5dc9bbab86d77_selected-products" products="9200000108485493,9200000108485489" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer