BBC Earth: Seven Worlds One Planet

Informatie

RegieGiles Badger, Chadden Hunter, Emma Napper en Fredi Devas
Jaartal2019
Releasedatum25-05-2020
Speelduur400 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastSir David Attenborough

Miljoenen jaren geleden werd de aardkorst door immense krachten uit elkaar gescheurd, waardoor er zeven spectaculaire continenten ontstonden. Sindsdien ontwikkelde elk van die continenten zijn eigen unieke natuur. Van de diepe Zuid-Amerikaanse jungles tot de bevroren bergtoppen van Azië en van de grote steden van Europa tot de uitgestrekte vlaktes van Afrika: Seven Worlds One Planet vertelt over diersoorten en hun fascinerende gedrag en onthult de geheimen van de natuur op de diverse continenten. We ontdekken hoe onze zeven werelden de bakermat zijn geweest voor de enorme biodiversiteit op de aarde van vandaag. Maar we zien ook met welke uitdagingen dieren worden geconfronteerd in een wereld die mede door ons mensen is gevormd.

In 2009 werd het label BBC Earth in het leven geroepen door BBC Worldwide, de commerciële tak van de Britse publieke omroep, waarmee documentaires met natuurhistorische inhoud wereldwijd werden verspreid. Het label vertegenwoordigt commercieel gezien de BBC Natural History Unit, het grootste productiehuis voor natuurdocumentaires ter wereld. Ze zijn daarmee verantwoordelijk voor de distributie van successeries als Frozen Planet, Life, Blue Planet en Planet Earth. In coproductie met BBC America, Tencent Penguin Pictures, ZDF, France Télévisions en China Central Television verscheen afgelopen jaar Seven Worlds One Planet, een prestigieuze productie volledig gefilmd in ultra-high-definition. Laten we gelijk beginnen met een belangrijk bericht voor de Nederlandse markt; de serie verschijnt hier alleen op dvd.

En dat punt is een behoorlijke flater. Natuurlijk, we kunnen ons zo voorstellen dat de markt wellicht wat beperkter is dan bij een willekeurige blockbuster, maar als de beeldenpracht die zo zorgvuldig werd geregistreerd in UHD komt toch een stuk minder tot zijn recht op het ondertussen behoorlijk inferieure medium dvd. Om ons punt te maken schetsen we even het verschil in resolutie, oftewel het aantal pixels per grootte-eenheid; 3840×2160 voor UHD tegenover 720×576 voor dvd. En kan kunnen we eigenlijk heel simpelweg concluderen dat deze dvd release geen recht doet aan de fantastische productie. Want begrijp ons niet verkeerd, dat is het wel degelijk. Gepresenteerd door David Attenborough en met muziek van Hans Zimmer laat de serie op werkelijk fenomenale wijze de grote verschillen zien van de flora en fauna op de zeven continenten die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan, nadat het landmassa uiteen verscheurde op de Aarde.

De totstandkoming is eigenlijk een verhaal apart. Zo hebben meer dan 1.500 mensen aan de serie meegewerkt en werd het geheel gefilmd in 1.794 dagen, met 92 opnames in 41 verschillende landen. Het geheel wordt mooi overzichtelijk gepresenteerd, waarbij iedere aflevering een van de zeven werelden voorbij komt. Het voert ons van de ijzige kou van Antarctica, via de extreme uitersten van Azië naar Zuid-Amerika. Het is daar waar we de meeste diersoorten terugzien, die moeten zien te overleven in enerzijds de vulkanen van bergketen Andes en anderzijds ’s werelds grootste regenwoud; de Amazone. Middenstuk vormt Australië, een land dat gevormd werd in de tijd van de dinosauriërs. Daarna vervolgen we met Europa en Noord-Amerika, om af te sluiten met Afrika. Het zorgt voor een even leerzame als machtige reis over de wereld.

Extra’s: Naast de zeven afleveringen is er geen bonusmateriaal toegevoegd aan de dvd release.

Seven Worlds One Planet is een beeldschone en indrukwekkende ervaring. De combinatie van de adembenemende mooi beelden, de muziek van Hans Zimmer en het inzicht en de vertelling door Attenborough zorgt voor een totaalplaatje waar menig Hollywood-film een moord voor zou doen. Mooier is nog dat deze prachtige documentaire zorgt voor een nieuw gevonden respect en begrip voor de natuur als geheel. En daarmee bereikt deze documentaire heel wat meer bewustwording dan die talloze klimaatdocumentaires die gemaakt worden als wake-up call. Meer dan eens druipt de hypocrisie er vanaf en zijn er de nodige kunstgrepen nodig zijn om een punt te maken. Feitelijk zien we hier gewoon waar alles om draait; puur natuur, een natuur die zijn waarde nog maar eens toont. Een natuur die we moeten koesteren zolang ons leven lang is.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

3 juni, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer