BBC Earth: Wild Alaska

Informatie

RegieJane Atkins
Jaartal2015
Releasedatum24-07-2015
Speelduur150 minuten
DistributeurDutch Filmworks
CastDougray Scott

Alaska, Amerika’s laatste grens. Het is een plek op aarde waar het landschap is gevormd door gigantische ijskappen en gletsjers, en doorsneden is door onstuimige rivieren en enorme meren. Het is daar waar de seizoensveranderingen snel en onstuimig zijn en het bestaan onzeker is. Wat voor het ene dier een zware tijd betekent, daar breekt voor de ander juist een goede tijd aan. Wat oneetbaar is voor de ene, betekent overleven voor de ander. Deze adembenemende serie toont hoe de unieke dieren die hier leven zich voortdurend aanpassen aan de extreme seizoenswisselingen en het vijandige landschap.  

Het team van BBC Earth zit achter Wild Alaska, een driedelige documentaire die buiten Nederland beter bekend staat als Alaska: Earth’s Frozen Kingdom. In ieder deel van de documentaire staat een seizoen centraal, waarbij er voor gekozen is om de herfst hierbij weg te laten. BBC Earth staat natuurlijk bekend om zijn kwalitatief sterke natuurdocumentaires, zoals bijvoorbeeld The Blue Planet en Planet Earth. Veelal zijn deze voorzien van de prachtige en kenmerkende stem van bioloog David Attenborough. Wild Alaska is van commentaar voorzien door de Schot Dougray Scott, die dat niet onverdienstelijk doet, maar die met zijn Schotse accent toch een beetje is wat Harry Piekema was voor De Nieuwe Wildernis.

In de eerste aflevering zijn we getuige van de magische overgang van de winter naar de lente. Ze maken er een ware happening van in Alaska. Op 1 maart van het jaar zagen ze namelijk een kruis uit het hart van de bevroren rivier, waar vervolgens een driepoot in wordt geplaatst. Als deze valt is dat het teken dat de lente officieel aangevangen is. De lente wordt overigens ‘de breuk’ genoemd in Alaska, omdat het de winter van de zomer ‘breekt’. Het is de tijd waar ieder die de kou trotseerde ontwaakt uit zijn winterslaap en het er even van neemt, maar tegelijkertijd ook het begin van een overlevingsstrijd. Voedsel is tenslotte schaars. Wat volgt, in de tweede afleveringen, is de zomer. Het is een tijd waarbij de dagen langer duren, en dus zijn er ook meer kansen om te overleven.

Alleen is dat alles niet zo vanzelfsprekend. Zo zien we grizzlyberen worstelen met het tij, wat ervoor zorgt dat de mosselen veelal weggestopt liggen in het zand. En de kolibrie is afhankelijk van de specht, die de boom voorwerkt, waarna de kolibrie zijn slag moet slaan om zich het zoete sap uit de boom meester te maken. Maar we zien niet alleen de dieren in deze aflevering, ook de vissers profiteren in hun poging de mooiste zalmen te vangen. We sluiten af met het seizoen winter in de derde aflevering. Hierin worden we geconfronteerd met een sprookjesland van sneeuw, maar ook een tijd van kou en honger. We zien trekvogels hun weg vinden naar zonnigere oorden, maar ook wat er gebeurt als de winter hun toch inhaalt.

Wat we voorgeschoteld krijgen is natuurlijk de pracht die moeder natuur ons biedt, maar alles is weer vastgelegd op een manier die door een ringetje te halen is. De beelden spatten werkelijk van het scherm. Het is daarbij jammer dat er alleen een stereo geluidspoor is toegevoegd. Hierdoor mis je net even het gevoel dat je er middenin zit. Het is een kleine smet op een verder voortreffelijke documentaire in de reeks van BBC Earth.

Extra’s: Op de disc is alleen de trailer van Nature toegevoegd. Deze start gelijk als we de disc opzetten en maakt ons alvast enthousiast voor nog zo’n geweldige natuurdocumentaire. Verdere extra’s zijn er helaas niet, al is er ondertussen natuurlijk al een behoorlijke vijver om uit te vissen qua documentaires van BBC Earth.

BBC Earth – Wild Alaska toont ons een magische wereld, waar een continue overlevingsstrijd gaande is. Door de bittere kou in de winter en de hittegolven in de zomer is het er moeilijk overleven. In drie afleveringen van iedere 50 minuten wordt dit prachtig op beeld gevangen. Kleine minpuntjes zijn het commentaar van Dougray Scott, dat helaas niet zo hypnotiserend werkt als dat van bijvoorbeeld David Attenborough, en dat we enkel een stereo geluidskanaal te horen krijgen. Maar als we afgaan op de inhoud en de beeldenpracht hebben we opnieuw te maken met een prachtige documentaire van het team van BBC Earth.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

23 juli, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer