Beauty and the Beast

Informatie

RegieBill Condon
Jaartal2017
Releasedatum23-08-2017
Speelduur129 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastEmma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Josh Gad, Ian McKellen, Emma Thompson, Ewan McGregor, Stanley Tucci en Kevin Kline

Belle is een knappe, slimme jonge vrouw die samen met haar excentrieke vader Maurice in een dorpje op het platteland woont. Wanneer Maurice te paard op pad gaat verdwaalt hij onderweg. Na te zijn aangevallen door wolven belandt hij in het kasteel, waar hij wordt opgesloten door het Beest in een toren. Als haar vader niet terugkeert, gaat Belle naar hem op zoek. Bij het kasteel aangekomen maakt ze een deal met het Beest. Ze zal vrijwillig voor de rest van haar leven bij hem blijven als hij haar vader laat gaan. In het kasteel raakt Belle bevriend met het betoverende personeel en leert zij om verder te kijken dan het angstaanjagende uiterlijk van het Beest.

De afgelopen drie jaar boekte Disney succes met de live-action remakes Maleficent (2014), Cinderella (2015) en The Jungle Book (2016). De komende jaren staan er nog flink wat live-action remakes op de planning. Wat te denken van Aladdin en The Lion King. Dit jaar verscheen echter eerst de langverwachte live-action remake van Beauty and the Beast, de populaire en succesvolle animatiefilm uit 1991. Een film waarvan Disney reeds in 2014 bekend maakte dat Bill Condon deze zou gaan regisseren. Waar Maleficent het verhaal van Sleeping Beauty toonde vanuit een ander perspectief, toonde Cinderella zowel bekend als nieuw materiaal. Beauty and the Beast volgt wat dat betreft de weg die The Jungle Book ook aflegde. We zien namelijk dat Disney het origineel op de grootste en belangrijkste punten één op één heeft overgenomen. Zo zien we de beroemde dansscène waarin Belle in een prachtige gele jurk verschijnt en het Beest in een blauw pak.

Deze bijna letterlijke hervertelling van het verhaal zorgt ervoor dat de film al bij de openingsscène vertrouwd aanvoelt. Vanaf de eerste minuut horen we de klanken van bekende liedjes en zien we prachtige beelden vol kleuren en details. Fans van het origineel kunnen dan ook hun hart ophalen. Zijn er dan helemaal geen aanvullingen of veranderingen in de live-action remake van Beauty and the Beast? Zeker wel, want de film duurt maar liefst 45 minuten langer dan het origineel. Zo voegde regisseur Bill Condon drie nieuwe liedjes toe en extra tekst aan drie andere liedjes. Dit om meer achtergrondinformatie over de personages te geven. Maar het meest opvallende is toch wel dat in deze Disneyfilm het eerste openlijke homoseksuele personage wordt geïntroduceerd. We zien namelijk hoe LeFou, Gastons trouwe rechterhand, overduidelijk als een blok voor Gaston valt. De één zal dit zien als een poging om de film een modern en actueel tintje mee te geven, de ander zal dit wellicht zien als een totaal overbodige toevoeging aan het bekende en prachtige sprookje.

Voor Beauty and the Beast werd een blik aan bekende acteurs opengetrokken. Emma Watson, die bekend werd dankzij haar rol als Hermione Granger in de Harry Potter-reeks, kreeg de eer om de rol van Belle te vertolken. Watson is perfect gecast als Belle en ze stelt zeker niet teleur. Als het Beest zien we Dan Stevens, een acteur die zijn grote doorbraak nog moet maken. Hij zet een prima prestatie neer als het Beest. Luke Evans en Josh Gad stelen echter de show in deze film. Evans rol van de slechterik Gaston is dan ook een perfect combinatie van narcisme en onnozelheid. Josh Gad legt zijn seksuele voorkeur er erg dik bovenop in zijn rol als LeFou. Dit maakt van LeFou een onvergetelijk personage. Andere bekende grote namen in de film zijn Ian McKellen, Emma Thompson, Ewan McGregor, Stanley Tucci en Kevin Kline. Wat opvalt is dat alle acteurs redelijk tot goed blijken te kunnen zingen, iets wat uiteraard erg belangrijk is voor een film als deze.

Extra’s: Zoals we eigenlijk altijd wel van Disney gewend zijn staat ook de Blu-ray disc release van Beauty and the Beast vol met mooie extra’s.
• Betoverende Eerste Leessessie (13:31) Beelden van de uitgebreide tekstlezing die gedaan werd met tekst, dans en zang. Tussendoor zijn beelden van de live-action remake naast deze tekstlezing te zien. Het geheel is voorzien van commentaar van cast en crew.
• Een Betoverend Verhaal (27:08) Making of die een uitgebreide blik achter de schermen geeft. De makers lichten onder andere hun keuze van de nummers toe, ze vertellen over de sets en over de toegevoegde digitale effecten. Tussendoor zijn beelden uit de animatiefilm te zien. Het geheel is voorzien van commentaar van cast en crew.
• De Vrouwen Achter Beauty And The Beast (5:17) Emma Watson vertelt over haar rol als Belle en introduceert een aantal vrouwen die betrokken waren bij het maken van de film. Deze extra laat ook zien hoe de film beïnvloed werd door deze vrouwen.
• Van Song Naar Scherm: De Muziekscènes (13:26) Een kijkje achter de schermen en interviews met cast en crew over het maken van de muziekscènes ‘‘Belle’’, ‘‘Be Our Guest’’, ‘‘Gaston’’ en ‘‘Beauty and the Beast’’. Daarnaast werpt deze extra onder andere ook een blik op de sets en de kostuums.
• Uitgebreide Song: ‘‘Days In The Sun’’ (04:08) ‘‘Days in the Sun’’ met introductie van Bill Condon.
• Deleted Scenes (06:23): Een verzameling van verwijderde scènes met introductie van Bill Condon: Gaston Courts Belle, Bread and Jam for Agathe, Storming the Ice Gates, Lumiere Torches LeFou, Monsieur Toilette, Cogsworth Rescues Lumiere, Treacle for the Lasses, en LeFou and Monsieur Toilette Reunite.
• Terugkijken Met Celine Dion (03:24) Celine Dion vertelt over haar bijdrage aan de geanimeerde versie van Beauty and the Beast, haar twijfel of ze een bijdrage wilde leveren aan de live-action remake zonder haar overleden man aan haar zijde en haar nieuwe bijdrage ‘‘How Does a Moment Last Forever’’.
• Muziekvideo ‘‘Beauty And The Beast’’ (04:02) Muziekvideo vertolkt door Ariana Grande en John Legend.
• Muziekvideo ‘‘Beauty And The Beast’’ De Making-Of (02:07) Making of van de muziekvideo ‘‘Beauty and the Beast’’.
• Disney Songselectie (33:09): Karaokeversie van verschillende muziekscènes: “Belle”, “How Does a Moment Last Forever” (Music Box), “Belle” (Reprise), “Gaston,” “Be Our Guest,” “Days in the Sun,” “Something There,” “How Does a Moment Last Forever” (Montmartre), “Beauty and the Beast,” “Evermore,” “The Mob Song,” en “Beauty and the Beast” (Finale).

Beauty and the Beast is een zeer geslaagde live-action remake van de gelijknamige animatiefilm uit 1991. Dankzij het bekende verhaal en de herkenbare muziek voelt de film vanaf de eerste minuut vertrouwd aan. Daarnaast is de film voorzien van prachtige beelden vol kleuren en details. Ook de casting is meer dan in orde, waarbij vooral Evans en Gad de show stelen. Dit alles zorgt ervoor dat fans van vroeger opnieuw betoverd zullen worden, maar zeker ook dat de film nieuwe fans zal betoveren. Deze uitgave van Beauty and the Beast is compleet gemaakt met een mooie lading extra’s.

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

18 september, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59bc2fe34e740_selected-products" products="9200000078274394,9200000075947261,9200000075947263,9200000073821629,9200000073463852,9200000076689578,9200000026243308,1002004010606493" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer