Becoming Zlatan

Informatie

RegieFrederik Gertten en Magnus Gertten
Jaartal2016
Releasedatum25-02-2016
Speelduur96 minuten
DistributeurSeptember Film
CastZlatan Ibrahimović, Leo Beenhakker, Mido, Andy van der Meijde, Ronald Koeman, Jari Litmanen, Marco van Basten e.a.

Hij is lang, heeft een kenmerkend grote neus en een aanstootgevend karakter. We hebben het natuurlijk over de Zweedse voetballer Zlatan Ibrahimovic. Vandaag de dag één van de voetballers die het meest tot de verbeelding spreekt van de liefhebbers van het zo populaire spelletje, maar ieder succesverhaal kent een begin. Zo volgen we Zlatan aan het begin van zijn prof carrière in 1999 tot aan zijn definitieve doorbraak bij het grote publiek als speler van Juventus in 2005. Van een supertalent uit een Zweedse immigrantenwijk tot een megaster in de grote stad. Het schetst een beeld van de echte Zlatan, een eigenwijs supertalent die even onvoorspelbaar is als hij charismatisch is.

Magnus en Frederik Gertten zijn de broers die verantwoordelijk zijn voor deze documentaire. Eerder waren zij de mannen achter onder andere True Blue 2 – The Way Back, een documentaire over het voetbalteam van Malmö FF rond de tijd van hun degradatie uit de Zweedse Premiere League. Met de vele uren die destijds gefilmd werden bleek die documentaire uit 2001 uiteindelijk de opmaat voor deze documentaire. Het zorgt ervoor dat er veel beeldmateriaal beschikbaar was uit het moeizame begin van de carrière van Zlatan. Lange tijd is hij er namelijk vooral op uit om zijn directe tegenstander in het veld te vernederen, in plaats van ervoor te zorgen dat de bal in het doel belandt.

Dit verandert als Leo Beenhakker, destijds technisch directeur bij Ajax, de Zweed diep in de ogen kijkt en voor een recordbedrag naar Nederland haalt. Met de memorabele quote ‘if you fuck me, I fuck you and you can forget your career’ wist hij de moeilijke jongen die Zlatan toen was in het gareel te krijgen. Toch kon de uit een Bosnische vader en Kroatische moeder geboren Zweed in eerste instantie maar moeilijk zijn draai vinden bij de Amsterdam voetbalclub. Zo geeft hij teamgenoten Mido en Andy van der Meijde meermaals te kennen dat hij heimwee heeft en er zelf behoorlijk mee zit dat alles wat hij op de training wel laat zien er in de wedstrijd zelf er maar niet uit komt.

Het zorgt ervoor dat hij meermaals op de bank belandt en de strijd lijkt te verliezen met Mido om de nummer 9 positie. Pas als Mido teveel naar de voorgrond komt met randzaken in plaats van met zijn daden op het veld krijgt Zlatan zijn kans. Met het beslissende doelpunt in de bekerfinale van in 2002 en twee goals in de Champions League-wedstrijd tegen Olympique Lyon verzekert hij zich van een vaste plek in de basis. Als hij echter clubgenoot Rafael van der Vaart ogenschijnlijk doelbewust een blessure toebrengt in een interlandduel ontstaan de eerste scheurtjes in de samenwerking. Als hij het competitieduel erna tegen NAC aantreedt met het publiek tegen zich weet hij dit om te draaien door het duel eigenhandig te beslissen en één van zijn mooiste treffer uit zijn carrière te maken.

Het is tekenend voor Zlatan. Het ene moment haalt hij je het bloed onder je nagels vandaan met zijn nonchalante of soms bijna agressieve voorkomen, om vervolgens met een ronduit geniale actie of mooie quote je hart weer te stelen. Zo is Zlatan eigenlijk nooit zonder controverse geweest, een beeld dat ook in de documentaire nog maar eens naar voren komt. En ondanks dat het spijtig is dat de documentaire ten einde is terwijl het hoogtepunt van het succesverhaal zich net aandient mogen we zeggen dat de titel de lading volledig dekt. Het maakt dat Becoming Zlatan een interessante en vrij diepgaande documentaire is over een belangrijke periode in de carrière van één van de sterspelers van nu. Een must voor de voetballiefhebber en in het bijzonder voor aanhangers van Ajax.

Extra’s: De documentaire zelf schetst een uitgebreid beeld van Zlatan. De enige te bedenken toevoeging was wellicht een overzicht van zijn soms fabuleuze doelpunten.

Becoming Zlatan schetst een mooi beeld van Zlatan Ibrahimovic in de vijf jaar die vooraf ging aan de tijd dat hij een ster werd in de internationale voetbalwereld. Het is een tijd die wij Nederlanders van dichtbij mee mochten maken en mede daarom is de documentaire voor ons er eentje die ons met trots vervuld. Ook is het een documentaire die jonge talenten zal steunen in het feit dat de weg naar de top niet over rozen gaat, zelfs niet Zlatan destijds. De momenten van verveling, verbanning naar de bank, de controverse en natuurlijk het succes, alles komt aan bod om te eindigen bij het begin van het hoogtepunt. De rest is, zoals het spreekwoord zegt, geschiedenis.

Met dank aan September Film voor het recensie-exemplaar.

26 februari, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer