Before I Fall

Informatie

RegieRu Russo-Young
Jaartal2017
Releasedatum30-08-2017
Speelduur82 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastZoey Deutsch, Halston Sage, Medalion Rahimi, Cynthy Wu, Elena Kampouris en Logan Miller

Samantha Kingston is populair op school, ze heeft verkering met een knappe jongen en ze heeft drie leuke vriendinnen. Ze lijkt de perfecte toekomst te hebben, totdat alles verandert op vrijdag 12 februari. Na een ongeluk wordt Samantha wakker, maar blijkt het dezelfde dag te zijn als gisteren. Vanaf dat moment herleeft ze dezelfde dag steeds opnieuw. Ze wordt gedwongen goed naar zichzelf te kijken en begint zich af te vragen hoe perfect haar leven eigenlijk is. Klopt het beeld wel dat ze heeft van de mensen om haar heen? En moet ze de dingen eigenlijk niet heel anders aanpakken? Langzaam maar zeker komt Samantha erachter hoe ze in één dag het verschil kan maken. Ze moet niet alleen zichzelf veranderen, ze moet ook zien door te dringen tot anderen.

Before I Fall is gebaseerd op de gelijknamige young-adultroman van Lauren Oliver uit 2010. Oliver lijkt de inspiratie voor haar roman gezocht te hebben in de film Groundhog Day uit 1993. Wat als je dezelfde dag steeds opnieuw zou beleven? Dat is de intrigerende vraag die in deze komedie centraal stond. In Groundhog Day zagen we Bill Murray als een chagrijnige weerman die met veel tegenzin in een klein plaatsje een reportage moest maken. Elke morgen werd hij op dezelfde dag wakker, totdat hij iedereen in het plaatsje had geholpen. In Before I Fall overkomt Samantha eigenlijk precies hetzelfde. Na een feest is Samantha samen met haar vriendinnen Lindsay, Elody en Ally op weg naar huis. Het noodslot slaat toe als de auto waarin de meiden zitten verongelukt. Vanaf dat moment ontwaakt Samantha steeds opnieuw in haar bed op dezelfde dag. Gevangen in deze herhaling vraagt Samantha zich af of haar leven wel zo perfect is als ze altijd heeft gedacht.

De boodschap van de makers is duidelijk: alles wat je doet is belangrijk en de ene keuze kan je een compleet ander mens maken dan de andere keuze. Dit is iets waar Samantha gaandeweg ook achter komt. Langzaamaan ontdekt ze hoe ze de tijdsloop waarin ze gevangen zit kan doorbreken. Iets wat bij de kijker helaas al veel eerder duidelijk is. In eerste instantie is Samantha dan ook een egoïstisch meisje dat gericht is op status. Wat dat betreft is het verhaal weinig verrassend. Ondanks dat zitten er enkele leuke verwijzingen in Before I Fall. Zo vertelt een geschiedenisleraar over Sisyphos, een figuur uit de Griekse mythologie. Volgens de mythe wist Sisyphos de goden uit te dagen en daarom moest hij tot in het einde der tijden een rotsblok tegen een berg omhoog duwen. Samantha moet Sisyphos voorstellen, ze leeft zonder zelfreflectie en heeft weinig aandacht voor anderen. Haar straf is dat ze steeds opnieuw wakker wordt op vrijdag 12 februari.

In de rol van Samantha zien we Zoey Deutch, die we eerder zagen in films als Vampire Academy en Everybody Wants Some!!. Deutch is een knappe jongedame en ze is dan ook perfect gecast als populaire scholiere. Ook komt ze zeker geloofwaardig over als een meisje dat houdt van de laatste mode en die geniet van het gezelschap van haar vriendinnen. Haar vriendinnen Lindsay, Elody en Ally worden gespeeld door Halston Sage, Medalion Rahimi en Cynthy Wu. Sage kunnen we in haar rol omschrijven als de leider van de vriendinnengroep. Rahimi en Wu spelen twee trouwe leden van de groep. Wat hun acteerprestaties betreft springt geen van deze drie dames er echt bovenuit. De interessantste bijrollen komen van Elena Kampouris als Juliet, het buitenbeentje van de school en Logan Miller als Kent, een impopulaire jongen die geïnteresseerd is in Samantha.

Extra’s: De DVD-disc bevat naast de hoofdfilm trailers van Hart Beat, A Dog’s Purpose en A Street Cat Named Bob. Verder bonusmateriaal ontbreekt, wat spijtig is want een blik achter de schermen, verwijderde scènes en/ of bloopers zijn altijd welkom.

Before I Fall is een film die doet denken aan Groundhog Day. Wat als je dezelfde dag steeds opnieuw zou beleven? Dat is de vraag waar beide films op geheel eigen wijze antwoord op proberen te geven. Waar Groundhog Day uitgroeide tot een klassieker, zal Before I Fall deze status nooit bereiken. Hiervoor is het verhaal gewoonweg niet verrassend genoeg. Daarnaast is het acteerwerk prima, maar springt niemand er echt bovenuit. Wel bevat de film een duidelijke boodschap: alles wat je doet is belangrijk en de ene keuze kan je een compleet ander mens maken dan de andere keuze. Ook bevat de film enkele leuke verwijzingen waaronder die daar de Griekse mythe rondom Sisyphos.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

10 oktober, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59d8bc24571bd_selected-products" products="9200000077381643,1001004010214342" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer