Before I Go to Sleep

Informatie

RegieRowan Joffe
Jaartal2014
Releasedatum26-02-2016
Speelduur92 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastNicole Kidman, Colin Firth en Mark Strong

Elke ochtend wordt Christine wakker in een kamer die haar niet bekend voorkomt en naast haar ligt een man die ze niet kent. De man, genaamd Ben, legt haar iedere ochtend geduldig uit dat hij haar echtgenoot is. Hij vertelt haar dat ze jaren geleden een ernstig auto-ongeluk had en dat ze hierdoor geen nieuwe herinneringen meer aanmaakt. Dit zorgt ervoor dat Christine het verhaal van Ben slikt als zoete koek. Haar arts, Dr. Nash, probeert haar met therapie te helpen. Dankzij deze therapie ontdekt Christine stukje bij beetje dat er iets niet klopt aan het verhaal van Ben. Maar wie is dan eigenlijk die man met wie ze samen woont? En welk duister geheim houdt hij voor haar verborgen?

In 2011 debuteerde de Engelse schrijver S.J. Watson met de roman Before I Go to Sleep. Hij schreef het boek tussen zijn diensten door als audioloog bij het National Health Service. Watson’s boek werd vertaald in meer dan 40 talen en was een kassucces in landen als Bulgarije, Canada, Frankrijk en Nederland. Before I Go Sleep bereikte zelfs de zevende plek op de Amerikaanse bestsellerlijst. Na J.K. Rowling bereikte Watson hiermee de hoogste positie met een debuutroman geschreven door een Britse auteur. Kortom, de roman Before I Go to Sleep werd een wereldwijde bestseller. Niet geheel onverwachts verscheen in september 2014 dan ook de gelijknamige film. Een vraag die dan natuurlijk al snel rijst is, is de film net zo’n succes als het boek?

Before I Go to Sleep is na Brighton Rock de tweede speelfilm van regisseur Rowan Joffe. Als kijker zal je zijn film wellicht vergelijken met Christopher Nolan’s Memento, de film uit 2000 die ingenieus in elkaar zit en die een echte hersenkraker is. Eén ding is in elk geval meteen duidelijk, het niveau van deze film haalt Before I Go to Sleep niet. Met zijn 92 minuten wordt het verhaal namelijk vrij kort afgedaan, wat onder andere resulteert in een afgeraffeld einde. Toch bevat de film ook een aantal sterke punten. Zo houdt Christina in Watson’s roman een geschreven dagboek bij, maar houdt zij in de film een videodagboek bij. Dit is een mooie visuele toevoeging, die zorgt voor verdieping in de emoties en gedachten van Christine. Ook zien we continue flashbacks, wat veelal herinneringen zijn van Christine. Dit zijn puzzelstukjes die belangrijke details bevatten en die pas aan het einde van de film het grote geheel laten zien.

Met Nicole Kidman, Colin Firth en Mark Strong heeft de film een kleine, maar sterke cast. Kidman speelt Christine, een 40-jarige vrouw die geen nieuwe herinneringen meer aanmaakt. Het moet gezegd, de actrice is perfect gecast en komt overtuigend over. Naast haar zien we Firth als haar man Ben, die haar iedere ochtend geduldig over haar toestand verteld. Zo op papier lijkt het misschien om een doorsnee rol te gaan, maar Firth laat zichzelf echter van een kant zien die we nog niet vaak zagen. Daarnaast zien we Strong in de rol van Dr. Nash, de arts die Christine iedere ochtend belt om uit te leggen wat er aan de hand is en om haar te wijzen op haar videodagboek. Strong weet de kijker met zijn mimiek meerdere malen op het verkeerde been te zetten. Want probeert hij Christine nou oprecht te helpen, of is hij toch de badguy?

Extra’s: De Blu-ray uitgave van Before I Go to Sleep bevat geen noemenswaardige extra’s. Wel komen voor de film trailers voorbij van Dark Places, Schone Handen en De Reünie. Je kan je afvragen of bij een film als deze film gerelateerde extra’s een grote toevoeging zouden zijn. Wellicht zou een making of interessant zijn, maar daar zou het dan ook bij blijven.

Before I Go to Sleep is een vermakelijke film die zeker een kijkbeurt waard is. Een succes als voor Watson’s roman zal voor de film echter niet weggelegd zijn. Hiervoor wordt het verhaal namelijk te kort gedaan, wat onder andere resulteert in een afgeraffeld einde. Ondanks deze minpunten heeft de film ook genoeg sterke punten, zoals de flashbacks van Christine. Daarnaast heeft de film met Kidman, Firth en Strong een sterke cast, die de film met hun acteerprestaties zelfs nog naar een hoger niveau weten te tillen.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

23 maart, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer