Before the Flood

Informatie

RegieFisher Stevens
Jaartal2016
Releasedatum13-06-2017
Speelduur96 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastLeonardo DiCaprio, Barack Obama, Pope Francis, Sunita Narain, Anote Tong, John Kerry, Elon Musk, Alejandro González Iñárritu, Piers Sellers, Johan Rockström, Greg Mankiw, Gidon Eshel, PH.D, Farwiza Farhan, Ian Singleton PH.D, Lindsey Allen en Jeremy Jackson

Deze documentaire is het verslag van ruim drie jaar waarin documentairemaker Fisher Stevens samen met Leonardo DiCaprio de wereld rondtrok, op zoek naar het antwoord op de vraag hoe we kunnen voorkomen dat de opwarming van de aarde de wereld vernietigd. Zij gingen hiervoor de dialoog aan met wetenschappers, activisten en diverse wereldleiders. We krijgen hiermee een mooi beeld van de urgentie van het onderwerp, maar het laat ons tevens zien wat wij als individuen kunnen doen om de catastrofale verstoring van het leven op onze planeet een halt toe te roepen.

Wat hebben mensen als Emma Watson, Björk, Pharrell Williams, Emma Thompson, Arnold Schwarzenegger en Leonardo DiCaprio met elkaar gemeen? Naast het feit dat zij tot de top behoren in hun vakgebied, gebruiken zij hun bekendheid om mensen bewust te maken van de klimaatproblemen op ‘onze’ planeet aarde. Zoals vandaag de dag bekend hebben wij aarde tijdens ons verblijf niet goed verzorgd. De klimaatverandering die gemeten wordt, komt vooral door zaken als ontbossing en het verbranden van fossiele brandstoffen. Het broeikasgas dat hierbij vrijkomt zorgt voor een hevige versterking van het broeikaseffect, waardoor de aarde in rap tempo opwarmt. Nu verandert het klimaat altijd, maar de mate waarmee dat nu gebeurd is sneller dan ooit en daarvoor kunnen wij dit keer alleen onszelf in de spiegel kijken. Geen geruststellende gedachte dus.

Terug naar Leonardo DiCaprio, een acteur die zelfs toen hij eindelijk zijn felbegeerde Oscar in ontvangst nam het klimaat niet vergat in zijn dankwoord; ‘Climate change is real, it is happening right now, it is the most urgent threat facing our entire species, and we need to work collectively together and stop procrastinating.’ Eerder riep DiCaprio al op tot actie in de documentaire The 11th Hour, een titel die verwijst naar het laatst mogelijk moment voor verandering. Nu is hij dus terug met Before the Flood, waarbij hij de wereld rondreist om zich zo verder te verdiepen in de impact van klimaatveranderingen door de mens. Niet alleen volgen we hem in persoon, ook is hij verantwoordelijk voor de voice-over. Daarnaast is het voor de filmliefhebbers leuk om een klein blikje achter te schermen te krijgen bij het film van The Revenant, de film die hij opnam tijdens het maken van deze documentaire.

Toch draait deze documentaire natuurlijk niet om DiCaprio. Laten we voorop stellen dat deze documentaire strijdt voor een goede zaak; bewustwording, iets wat natuurlijk niet vaak genoeg gezegd worden. Helaas wordt dit de laatste jaren vrij letterlijk genomen, wat erin resulteert dat mensen een beetje klimaat-moe zijn geworden. Zo was de boodschap ten tijde van Al Gores’ An Inconvenient Truth nog relatief nieuw en wereldschokkend, maar is dat vandaag de dag allang niet meer zo. ‘We weten het nou wel!’ zou je bijna zeggen, maar daar zit nou net de crux, want er is verdomde weinig veranderd. In tegendeel zelfs, het wordt er allemaal niet beter op. Iets dat recent nog maar eens werd onderstreept door president Trump. Eerst ontkende hij de klimaatverandering, vervolgens leek zijn houding wat te verzachten, om uiteindelijk uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen.

Het geeft aan dat er nog een lange weg te gaan is en we dus ook nog lang niet van dit soort documentaires af zijn. En weet u, laat het dan maar Leonardo DiCaprio zijn en laat het vooral deze kwaliteit hebben. Want de naam DiCaprio zal voor veel mensen net dat zetje geven om deze documentaire te kijken, al zullen filmliefhebbers zich wellicht afvragen of hij zijn tijd niet beter kan besteden. Ook kan je wat vraagtekens zitten bij zijn reismiddelen, die de zaak waarvoor hij hier strijdt vast geen goed doet. Toch is Before the Flood zeker geen slechte documentaire. Alles ziet er prachtig uit, met enerzijds prachtige opnames en helikoptershots, maar anderzijds ook confronterende opnames van de verwoesting die de mens direct dan wel indirect achterlaat. Daarnaast is er ook ruimte voor hoop en dat is wel zo fijn, anders wordt het net zo’n deprimerend verhaal als de klimaatverandering van zichzelf al is en negeert ieder ook dit soort bewustwordingsacties als deze documentaire per direct. Het leven is toch veel te mooi!

Extra’s: Naast de documentaire is er geen ruimte gemaakt voor bonusmateriaal.

Before the Flood is een sterke, maar weinig vernieuwende documentaire over een veelbesproken onderwerp. Het is een goed teken dat een bekendheid als Leonardo DiCaprio zich zo vol overtuiging inzet voor een betere wereld. Wel kunnen we gerust stellen dat deze documentaire ons weinig nieuws biedt, maar eerder meer van hetzelfde. Daarnaast is een speelduur van anderhalf uur vrij kort gezien de grootte van het onderwerp. Toch is het gelukkig niet alleen maar kommer en kwel, er is ook ruimte voor een positieve toon. Zo zien we dat niet alleen de gewone burger, maar ook politici en zelfs wereldleiders zich langzaamaan steeds bewuster worden van de klimaatveranderingen. Of deze documentaire daar veel aan zal toevoegen is echter maar zeer de vraag, maar dat alles fraai gepresenteerd wordt behoeft geen discussie.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

27 juni, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f90091578f_selected-products" products="9200000076824503,9200000076083481" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer