Better Call Saul – seizoen 1

Informatie

RegieVince Gilligan, Michelle MacLaren, Terry McDonough, Colin Bucksey, Nicole Kassell, Adam Bernstein, Larysa Kondracki, Thomas Schnauz en Peter Gould
Jaartal2015
Releasedatum18-11-2015
Speelduur621 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastBob Odenkirk, Jonathan Banks, Rhea Seeborn, Patrick Fabian, Michael Mando en Michael McKean

Hoe ziet het leven van Saul eruit voor hij Saul is, voordat hij ingrijpende keuzes maakt die zijn leven voorgoed veranderen? We weten waar Saul stond toen hij zijn intrede deed in Breaking Bad en natuurlijk ook waar hij stond aan het einde van die geweldige serie, maar wat gebeurde er in de tijd dat we niet meekeken? Het zijn vragen waarop Better Call Saul alle antwoorden zal geven, maar er is natuurlijk veel meer. Want in de serie maken we kennis met Jimmy McGill, zijn broer Chuck en parkeerparkbeheerder Mike Ehrentraut.

Saul is een advocaat die dubieuze zaken niet schuwt, een beetje type Moszkowicz. De titel is een verwijzing naar de reclameslogans die we in Breaking Bad veelvuldig voorbij zagen komen. De serie is dan ook een zogenaamde spin-off van Breaking Bad, een serie die door velen bestempeld wordt als één van de beste televisieseries aller tijden. Het is dan ook duidelijk dat Better Call Saul grote schoenen te vullen had en vooraf was er dan ook veel scepsis. Vince Gilligan, bedenker van beide series, maakte het zichzelf dan ook alles behalve gemakkelijk. Want wat moesten de kijkers zich voorstellen van de serie? Het personage Saul, gespeeld door Bob Odenkirk, was in Breaking Bad namelijk toch vooral een luchtige toevoeging.

Juist hierdoor is het zo knap dat Better Call Saul alle scepsis al in de eerste scène van tafel weet te vegen. In de eerste scène zien we een ver toekomstbeeld op het leven van Saul, dus nog na de gebeurtenissen van Breaking Bad. In stemmig zwart/wit zien we het troosteloze leven van Saul, die na de gebeurtenissen dan wel een vrij anoniem leven leidt, maar ook voortdurend in angst leeft. Er is dan ook het nodige gebeurd. Dat het interessanter is om te zien hoe Saul de louché advocaat is geworden die we kennen is ook iets wat de makers zich realiseerden. Na deze eerst scène gaan we dan ook naar 2002, oftewel zes jaar voor de gebeurtenissen van Breaking Bad. Saul is in die tijd nog alles behalve de man zoals we hem kennen.

Saul gaat namelijk nog door het leven als Jimmy McGill, een totale loser en een pro-deo advocaat. Wat zich in de rest van het seizoen ontvouwd is een verhaal waarin we in grote lijnen Jimmy voorzichtig de eerste stapjes zien zetten in de metamorfose naar Saul. Dit gaat aan de hand van enkele nu al klassieke scènes, zoals die rond belastinginspecteur Craig Kettleman die een fortuin achterover drukte. Het zal geen verrassing heten dat Jimmy alles doet om de situatie positief naar zijn hand te zetten, ongeacht de problemen die daarmee gepaard gaan. Rode lijn van de serie is echter het verhaal rond Jimmy en zijn broer Chuck, een gewezen advocaat die zijn dagen in huis slijt met een bizarre fobie voor alles wat elektrisch is.

Het is mooi om te zien hoe er in de eerste momenten gespeeld wordt met de verwachtingen van de kijker. Zo stapt Jimmy niet in de luxueuze auto, maar het barrel ernaast. Een scène die overigens speelt op een parkeerplaats die beheerd word door Mike Ehrmantraut, die we nog kennen van Breaking Bad. Het is duidelijk dat ook hij nog niet de huurmoordenaar is zoals we hem kennen. Toch is het overduidelijk dat Better Call Saul speelt in hetzelfde universum als Breaking Bad. Vergeten doen we Walter White en Jesse Pinkman nooit, maar eerlijkheid gebied te zeggen dat ze niet zo erg gemist worden als verwacht. Better Call Saul kan goed op eigen benen staan en Vince Gilligan (als maker) en Bob Odenkirk (als hoofdrolspeler) verdienen dan ook alle lof!

Extra’s: Dit seizoen zit stevig in de extra’s, waarbij opvalt dat er op de Blu-ray nogal wat meer extra’s aanwezig zijn dan op de dvd versie. Om te beginnen bij iedere aflevering een commentaartrack ingesproken door cast en crew. Daarnaast zijn er vele featurettes aanwezig, zoals die over het creëren van de serie en over de eerste filmdag. Natuurlijk vinden we ook een handvol verwijderde scènes terug, aan de hand van optioneel commentaar van bedenker Vince Gilligan en Peter Gould en Thomas Schnauz. Bloopers en een special rond het populaire personage Mike zijn natuurlijk onmisbaar en een handvol specials met gesprekken met Bob Odenkirk en diverse regisseurs zijn ook present. Het geheel wordt afgemaakt met een heuse muziekvideo.

Better Call Saul – seizoen 1 toont ons hoe Jimmy McGill die innerlijke boef in zichzelf meer en meer accepteert. Al in de eerste scène veegt de serie alle scepsis van tafel en blijkt Bob Odenkirk in staat om de serie te dragen en van Better Call Saul meer te maken dan een matige comedy die men wellicht had verwacht. Het eerste seizoen van Better Call Saul doet ons snakken naar meer en laat ons ons nog maar eens zien hoe je uiteindelijk zelf verantwoordelijk bent voor de keuzes die je maakt.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

20 november, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer