Better Call Saul – seizoen 2

Informatie

RegieThomas Schnauz, Terry McDonough, Scott Winant, Adam Bernstein, John Shiban, Michael Slovis, Colin Bucksey, Larysa Kondracki, Peter Gould en Vince Gilligan
Jaartal2016
Releasedatum16-11-2016
Speelduur459 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastBob Odenkirk, Jonathan Banks, Rhea Seehorn, Patrick Fabian, Michael Mando, Michael McKean, Ed Begley en Omar Maskati

Terugkerend naar het slot uit het vorige seizoen, staat Jimmy in de parkeergarage van het gerechtsgebouw. Binnen bevinden zich onder meer Kim Wexler en Howard Hemlin, die wachten om Jimmy te introduceren aan zijn aanstaande nieuwe baas van het Santa Fe advocatenkantoor Davis & Main. Na een kort moment komt Jimmy binnen en begroet senior partner Clifford Main en zijn twee compagnons, maar voordat het gesprek van de grond komt neemt hij Kim terzijde. Hij vraagt haar of er iets tussen hen zou veranderen als hij de baan aanneemt, waarop een verbaasde Kim reageert dat het één helemaal niets van doen heeft met het ander. Jimmy accepteert haar antwoord, keert terug bij de rest van de groep en deelt ze mee dat hij vriendelijk bedankt voor de positie bij Davis & Main. Enige tijd later confronteert een verbijsterde Kim Jimmy met zijn keus om de ‘kans van zijn leven’ te laten lopen. Jimmy, genietend aan de rand van een zwembad van een hotel, legt uit dat hij altijd onder Chuck’s bewind heeft gevoerd en dat dit hem tot op heden helemaal niets heeft opgeleverd. Hij besluit nu zijn eigen instinct te volgen en om zijn punt te illustreren bestelt hij een tequila aan de bar.

Het eerste seizoen van de Breaking Bad spin-off Better Call Saul bleek een grote verrassing te zijn, die de torenhoge kwaliteit van de immens populaire en meest succesvolle AMC serie toch aardig naderde. Het tweede seizoen gaat direct verder na de gebeurtenissen uit het eerste seizoen, waarin we trachten te zien hoe de gewiekste advocaat Jimmy McGill (Bob Odenkirk) door de jaren heen is getransformeerd tot de sluwe advocaat Saul Goodman, zoals we die kende uit Breaking Bad. Better Call Saul doet dit op geheel eigen wijze in een bijna voorzichtig tempo waarbij de verhaallijnen zich enorm langzaam ontwikkelen, maar het seizoen over het geheel vol zit met karakter- en plotontwikkeling. Het is een weloverwegen maar eveneens riskante keuze om een seizoen uit te rekken tot tien afleveringen, waar wellicht de helft had kunnen volstaan. Bedenker van de show Vince Gilligan heeft echter weer een geweldige sfeer gecreëerd in een real-life ritme met enorm veel gevoel voor kleine details.

In seizoen twee volgen we Jimmy en Kim Wexler (Rhea Seehorn), met wij hij een persoonlijke en professionele relatie onderhoudt, binnen afzienbaar bereik van de top van hun carrière. Jimmy staat op het punt om een contract te tekenen bij het toonaangevende advocatenkantoor Davis & Main, en Kim werkt voor Hamlin, Hamlin & McGill. Toch zijn ze geen van beide overtuigd dat dit de juiste bestemming is in deze fase van hun leven. Ondertussen raakt Mike (Jonathan Banks) steeds verder verwikkeld in de gevaarlijke drugswereld, als hij in conflict komt met een duo genaamd Nacho (Michael Mando) en Tuco (Raymond Cruz), en Tuco’s oom, Hector Salamanca (Mark Margolis). Twee van deze drie kennen we natuurlijk uit Breaking Bad. Dit had zomaar een overbodige cameo kunnen zijn om makkelijk te scoren door te refereren naar één van de meest geliefde series ooit, ware het niet dat ze beide van zeer toegevoegde waarde zijn in Better Call Saul. Dat is zeker een grote kracht van de serie, ieder karakter heeft zijn/haar aandeel en beïnvloed altijd op de één of ander manier de verhaallijn.

Bob Odenkirk is de belangrijkste persoon van de serie, maar het is vooral Rhea Seehorn die als Kim Wexler de meeste diepgang in de show brengt. Wellicht dat je in het eerste seizoen niet het geval had dat ze een dragende kracht zou worden, maar inmiddels begint ze aardig onmisbaar te worden. Jimmy en Kim zijn twee totaal verschillende individuen, en ook al willen ze hier beide nog niet helemaal aan geloven, is Kim wel continu in strijd met haar moraal. Een ander karakter die een zeer groot aandeel heeft dit seizoen is Jimmy’s broer Chuck, fantastisch gespeeld door Michael McKean. Waar we Chuck in het eerste seizoen vooral zagen als de broer met afgunst tegenover Jimmy, en in het bijzonder Jimmy’s louche methodes hekelt, heeft hij zich in dit seizoen ontpopt tot de schurk van de serie. Eigenlijk valt Chuck weinig te verwijten, maar door het slim geschreven verloop van de verhaallijnen heb je automatisch de meeste sympathie voor Jimmy. De spanningsboog tussen de twee broers door het seizoen heen komt tot een geweldige climax met een cliffhanger die waarschijnlijk de directe toon zet voor het derde seizoen.

Extra’s:
Audio-commentaar van Cast en Crew bij elke aflevering.
Tafellezing van “Switch”: (40:28) Een lezing van het script van de seizoenspremiere door cast en crew.
Het Maken van de Shot: (04:45) Het plannen, bouwen en schieten van de perfecte opname.
De Score: Originele Muziek van Componist Dave Porter: (07:25) Dave Porter bespreekt zijn gecomponeerde muziek voor de show, specifiek de belangrijke scene in de seizoensfinale.
Bloopers.

Exclusieve Blu-ray extra’s:
HSC: Beaches ‘n’ Peaches: (03:36) Een hilarische en enigszins provocerende bonus feature.
Jimmy en Kim: Een complexe relatie: (08:05) Een nadere blik op de twee karakters en de acteurs.
Het Bouwen van Davis & Main: (08:50) Een blik op de creatie van het fictieve advocatenkantoor.
Het Neerhalen “FIFI”: (03:46) Het gebruik van een echte B-29 bommenwerper tijdens de aflevering ‘Fifi’.
In gesprek: Jonathan Banks en Mark Margolis: (31:30) De acteurs die Mike en Hector spelen, bespreken diverse dingen in een chatsessie.
“Davis & Main Mesothelioma” reclamespot: (01:05) Een reclame boodschap gericht op de slachtoffers van mesothelioma.
“Who Stole My Nest Egg?!” reclamespot: (01:01) Wederom een commercial van het advocatenkantoor Davis & Main.
“Davis & Main Sandpiper” reclamespot: (00:50) Een tv-spot voor het fictieve advocatenkantoor.
“You’re The Greatest” reclamespot: (00:55) Nog een fictieve advertentie uit de show.

Better Call Saul – seizoen 2 is opnieuw een briljant stukje televisie. Ook al is het bij vlagen zelfs nog trager dan de meest trage Breaking Bad aflevering, de plot is wederom erg sterk geschreven met prachtig oog voor detail. Het verhaal van seizoen 2 had in iedere andere willekeurige serie verteld kunnen worden in de helft van het aantal afleveringen, ware het niet dat in Better Call Saul iedere scene en conversatie in dienst staat van het totale plot. Bob Odenkirk en Jonathan Banks spelen hun rol weer met verve, maar het is Rhea Seehorn die de meeste ontwikkeling doormaakt. Ze is continu in conflict met haar eigen geweten en na de spannende cliffhanger van dit seizoen kunnen we reikhalzend uitkijken naar het derde seizoen. Better Call Saul is een show die excelleert in plotopbouw en karakterontwikkeling, op een tergend traag tempo dat niet iedereen zal aan staan, maar als je het geduld kunt opbrengen zijn er kwalitatief gezien op dit moment niet veel betere tv-series.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

6 december, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer