Better Call Saul – seizoen 3

Informatie

RegieVince Gilligan, John Shiban, Thomas Schnauz, Daniel Sackheim, Keith Gordon, Adam Bernstein, Minkie Spiro en Peter Gould
Jaartal2017
Releasedatum06-12-2017
Speelduur498 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastBob Odenkirk, Jonathan Banks, Rhea Seehorn, Michael McKean, Patrick Fabian, Giancarlo Esposito en Bonnie Bartlett

Terugkerend naar het slot uit vorig seizoen, waarin we zagen hoe Chuck de bekentenis van Jimmy opnam, liggen er de nodige te nemen hobbels op de weg voor Jimmy. Zijn charme en gave om op het randje van het toelaatbare te balanceren lijken hem, en zijn carrière als advocaat, dit keer niet meer te kunnen redden. Gelukkig kan hij rekenen op Kim, zelfs als het advocatenkantoor dat hij met haar deelt afstevent op een vroegtijdige sluiting. Dan is er nog Mike, die eerder op het laatste moment werd weerhouden van de ultieme wraak op Mexicaanse kartelbaas Hector Salamanca, nadat deze zijn kleindochter had bedreigd. Via een handigheid, met een tracker waarbij de zoeker de gezochte wordt, leidt zijn spoortocht hem uiteindelijk naar Los Pollos Hermanos.

Het eerste seizoen van de Breaking Bad spin-off Better Call Saul bleek een grote verrassing te zijn, die de torenhoge kwaliteit van de immens populaire en meest succesvolle AMC serie toch aardig naderde. Het tweede seizoen was opnieuw briljant, maar wel tergend traag en stelde hiermee het geduld van de kijker flink op de proef. Dit zal niet ieder aan staan, al valt moeilijk te ontkennen dat de show excelleert in plotopbouw en karakterontwikkeling. Dit resulteert er nu uiteindelijk in dat de Jimmy McGill die we in de eerste twee seizoenen vooral zagen ploeteren dit keer akelig dichtbij de persoon komt die wij kennen als Saul Goodman.

Dit seizoen zien we sowieso meer nog dan eerder dat de serie verwant is aan Breaking Bad. Niet alleen is de metamorfose van Jimmy bijna compleet, ook zien we steeds meer personages naar voren komen uit Breaking Bad. Natuurlijk is daar vanaf de eerste minuut al Mike Ehrmantraut, wederom gespeeld door Jonathan Banks. Ook waren er reeds diverse gastoptredens van personages, zoals Tuco en Hector Salamanca. Al doen we hier deze optredens wellicht mee tekort, want meer dan bij een gemakzuchtige cameo werden de personages hier daadwerkelijk verder uitgediept. Toch was het wachten op een van die andere twee bekende gezicht, zoals de man achter Los Pollos Hermanos. Het hart van menig liefhebber zal dan ook direct sneller gaan kloppen als Mike in de tweede aflevering van dit seizoen bij het beruchte restaurant terecht komt.

De spanning naar het moment dat Gus Fring daadwerkelijk terugkeert wordt zorgvuldig opgebouwd, in het langzame tempo dat we ondertussen van de serie gewend zijn. Het knappe daarna is dat het moment niet teleurstelt. Integendeel zelfs, ondanks dat er vrij weinig gebeurd was de spanning nog nooit zo voelbaar. Ondanks deze hernieuwde kennismaking staat dit seizoen toch vooral in het teken van de climax tussen de broers McGill, waarbij Michael McKean opnieuw een schitterend staaltje acteerwerk laat zien. De focus hierop zorgt er mede voor dat Mike en Kim wat naar de achtergrond verdwijnen, waar Mike juist aan het einde van vorig seizoen de serie bijna over leek te nemen. Achteraf lijkt dit vooral een manier te zijn geweest om Gus in het geheel te betrekken. Een knap stukje schrijfwerk!

Wat Better Call Saul naar een feest der herkenning ook zo goed maakt, is dat de serie op prachtige wijze de gevolgen toont van schijnbaar kleine beslissingen in het leven. Het is mede hierdoor dat het nergens aanvoelt als een slap aftreksel, een gevaar dat natuurlijk op de loer lag als je een spin-off maakt. Want natuurlijk weten kijkers al dat Jimmy zal eindigen als Saul. Toch zit de kracht van de serie erin dat het toch interessant blijft om te zien hoe het nou zover is gekomen en gelukkig maakt de serie zijn belofte door de zorgvuldige opbouw in de eerste twee seizoenen steeds meer waar. Het is nu enkel nog wachten tot er ergens in een hoekje een scheikundeleraar opduikt.

Extra’s: Net als de Blu-ray releases van de eerste twee seizoenen, is ook dit seizoen weer ruim voorzien van mooie extra’s, waaronder enkele exclusief op de Blu-ray release.
∙ Audio-commentaar van Cast en Crew bij elke aflevering.
∙ Gene of Omaha (07:39) Een feature over Gene, het alias van Jimmy, die we zien in de flashforwards aan het begin van seizoen 1, 2 en ook weer dit seizoen.
∙ Gag Reel (04:33) De welbekende bloopercompilatie.
∙ In Conversation: Bob, Jonathan and Rhea (08:43) Een informatief gesprek tussen de acteurs die we kennen als Jimmy McGill, Mike Ehrmantraut en Kim Wexler.
∙ Los Pollos Hermanos Training Videos (15:13) Maar liefst tien geniale trainingvideos voor op de werkvloer, die nog maar eens tonen hoe geweldig deze serie is uitgewerkt.

Exclusieve Blu-ray extra’s:
∙ It’s a Bad, Bad World (09:41) Een nadere blik op de wereld waarin eerder Breaking Bad speelde en die nu wordt uitgebouwd met Better Call Saul.
∙ Signs of Saul (06:26) Een feature waarin we zien hoe de makers aan de hand van subtiele hints langzaam de metamorfose van Jimmy tot Saul compleet maken.
∙ The Return of Gus Fring (06:29) Een blik op de langverwachte terugkeer van dit legendarische personage.
∙ Deleted and Extended Scenes (16:36) Een zevental verwijderde scènes: Mike returns to work 00:48), Jimmy and Mike meet for breakfast 01:58), Hector visits Los Pollos Hermanos (05:36), Victor meets with Gus (00:45), Jimmy goes to Sandpiper (00:48), Jimmy waits in hospital (01:23) en Jimmy calls his clients (03:18)

Better Call Saul – seizoen 3 zal het hart van menig liefhebber flink wat sneller laten kloppen. In dit seizoen wordt meer dan ooit toegewerkt naar het compleet maken van de metamorfose van Jimmy tot Saul. Langzaam maar zeker zien we steeds meer de persoon die kijkers van Breaking Bad reeds in het hart hebben gesloten. Het is een mooie ontwikkeling, die na een wel erg traag tweede seizoen een extra boost krijgt door de aanwezigheid van een van de beste schurken die ooit op het kleine scherm te zien was: mister Los Pollos Hermanos himself, Gustavo Fring. Better Call Saul heeft flink wat gevraagd, maar dat betaald zich nu dubbel en dwars uit door te profiteren van een uitmuntende plotopbouw en karakterontwikkeling. We kunnen gerust stellen dat er kwalitatief gezien weinig betere series zijn op dit moment.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

6 december, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a1fbe1da5420_selected-products" products="9200000079671069,9200000079671075,9200000057560923,9200000057560883,9200000040127364,9200000031270561" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer