Better Call Saul – seizoen 4

Informatie

RegieMinkie Spiro, Michelle MacLaren, Daniel Sackheim, John Shiban, Michael Morris, Andrew Stanton, Deborah Chow, Jim McKay, Vince Gilligan en Adam Bernstein
Jaartal2018
Releasedatum15-05-2019
Speelduur495 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastBob Odenkirk, Jonathan Banks, Rhea Seehorn, Patrick Fabian, Michael Mando, Giancarlo Esposito, Mark Margolis en Kerry Condon

Het overlijden van Chuck zorgt ervoor dat Jimmy in een depressie belandt. Howard regelt de uitvaart van Chuck en bekent aan Jimmy en Kim dat hij van mening is dat Chuck zelfmoord heeft gepleegd door zijn beslissing om Chuck te slaan van HHM. Ondertussen heeft Jimmy steeds meer moeite met de lijn tussen goed en kwaad, wat niet alleen zijn relatie met Kim onder druk zet, maar ook zijn toekomst als advocaat. Mike wordt op zijn beurt gecontracteerd als veiligheidsadviseur door Madrigal Electromotive, de organisatie waar Gus voor werkt die vervolgens een bouwploeg in dienst neemt om te beginnen met de bouw van een laboratorium onder een wasserette. Daarbij is Gus wantrouwend tegenover Nacho na de beroerte van Hector, waarop Gus hem in dienst neemt als mol binnen de organisatie van Salamanca.

Better Call Saul is een Breaking Bad spin-off die vooral het geduld van de liefhebbers flink op de proef weet te stellen. Enerzijds is de kwaliteit ontegenzeggelijk, anderzijds excelleert de show zo in plotopbouw en karakterontwikkeling dat het vreselijk lang lijkt te duren eerdat de cirkel rond kan worden gemaakt en de aansluiting met Breaking Bad kan worden gemaakt. Zo zagen we Jimmy McGill de eerste twee seizoenen vooral maar wat aanploeteren als louche advocaat op zijn kenmerkende manier, maar leek de grote criminaliteit toch vooral ver weg. Toch lijkt zijn personage sinds het derde seizoen opeens een stuk dichterbij de persoon te komen die liefhebbers van Breaking Bad kennen als Saul Goodman. En ondanks dat de metamorfose nog niet helemaal compleet is, wordt er steeds meer afscheid genomen van Jimmy McGill.

Zo begint dit seizoen met de nasleep van het overlijden van Chuck, de broer van Jimmy, iets wat aan de basis staat van het laatste zetje richting Saul Goodman. Zo betrekt Jimmy zijn vriendin en vertrouweling Kim steeds meer in zijn zaakjes, dat terwijl zij een hele andere toekomst voor zich ziet. Het zorgt ervoor dat de twee steeds verder uit elkaar worden gedreven. Toch is het allemaal vrij minimaal wat er gebeurt omtrent zijn personage. Interessanter is het wat er gebeurt met Mike, die dit seizoen als veiligheidsadviseur in dienst komt bij Madrigal, maar in rap tempo uitgroeit als manusje-van-alles. Zo begeleidt hij het team dat verantwoordelijk is voor de planning en bouw van het ondergrondse laboratorium dat we natuurlijk kennen uit Breaking Bad.

Toch ligt de grootste ontwikkeling dit keer bij Gustavo Fring, de meth-distributeur die zijn fastfoodketen Los Pollos Hermanos gebruikt om zijn bezigheden te maskeren voor de buitenwereld. Zo zagen we vorig seizoen wat leidde tot de beroerte die Hector Salamanca in een rolstoel deed belanden en zien we dit seizoen hoe Gus zijn imperium steeds verder uitbouwt en afrekent met zijn vijanden. Het brengt de verhaallijnen van Gus en Mike uiteindelijk bij elkaar en leidt tot een weerzien met een oude bekende uit de wereld van Breaking Bad. Het zijn dit momentjes die die ervoor zorgen dat het hart van menig liefhebber flink wat sneller zal gaan kloppen. Het lijkt een kwestie van tijd voor we een weerzien met drugsdealer Jesse of scheikundeleraar Walt tegemoet mogen zien.

Extra’s: Net als de Blu-ray releases van de eerste twee seizoenen, is ook dit seizoen weer ruim voorzien van mooie extra’s, waaronder enkele exclusief op de Blu-ray release.
∙ Audio-commentaar: Een commentaartrack ingesproken door diverse cast- en crewleden bij elke aflevering.
∙ Bloopers (06:37) De welbekende bloopercompilatie.
∙ Slippin’ Kimmy (10:01) Een blik op het personage Kim Wexler en haar aandeel in de serie.
∙ Madrigal Security Training Videos (18:36) Mike Ehrmantraut neemt je mee in een opfriscursus voor de beveiliging; Employee Accountability, Hiring Practices, Perimeter Security, Social Intelligence, Information Security, Professionalism, Workplace Safety, Confidentiality, Morale en Chain of Command.
∙ Korte film: No Picnic (02:53) Een gezin gaat picknicken aan de kant van een vuile snelweg, maar niet zonder reden.

Exclusieve Blu-ray extra’s:
∙ Deleted scenes (06:28) Een zestal verwijderde scènes; CC Mobile, Kim Saves the Day… Again, Another Day, Another Euro, The Shells Taste Better, The Getaway, Destroying the Evidence en Clean Up.
∙ Flashing Forward, Looking Back (11:15) Cast en crew bespreken de waarde van de flitsen van de toekomst die we zien en daarnaast ook de bredere blik op het verleden van personages.
∙ Het bouwen van een superlab (09:52) Een blik op het lab en de rol in zowel dit seizoen als de serie, met een diepere blik op het ontwerp.
∙ Storyboard vergelijking (14:09) Bij diverse afleveringen is een storyboard vergelijking opgenomen, wat een leuke vergelijking biedt met de voltooide opnames. Voorzien van een inleiding door Peter Gould.

Better Call Saul – seizoen 4 brengt twee werelden steeds verder samen en werkt meer en meer toe naar een enorme climax. Het is hierbij bewonderingswaardig dat hoe het tempo en de spanning steeds verder worden opgevoerd zonder dit af te raffelen en je als kijker ook nog steeds de nodige vraagtekens hebt. Veel van de gebeurtenissen zijn ondertussen namelijk relatief makkelijk te linken met Breaking Bad, maar het voelt nergens als een invuloefening. Wel rijst het vermoeden dat het einde van Better Call Saul nadert, maar een vijfde seizoen is reeds bevestigd en het is nog maar de vraag of dat ook daadwerkelijk het laatste zal gaan zijn. Met wat we nu weten zou dat wellicht wel het beste zijn en Better Call Saul uiteindelijk maken tot een magnifieke spin-off van een ondertussen haast legendarische serie, die weliswaar een aanloop nodig had, maar welke zich dubbel en dwars uit lijkt te gaan betalen.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

17 mei, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c90ca6e3cc43_selected-products" products="9200000104996162,9200000104996158,9200000079671069,9200000079671075,9200000057560923,9200000057560883,9200000040127364,9200000031270561" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer