Better Call Saul – seizoen 5

Informatie

RegieBronwen Hughes, Norberto Barba, Michael Morris, Gordon Smith, Jim McKay, Melissa Bernstein, Vince Gilligan, Thomas Schnauz en Peter Gould
Jaartal2020
Releasedatum02-12-2020
Speelduur522 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastBob Odenkirk, Jonathan Banks, Rhea Seehorn, Patrick Fabian, Michael Mando, Tony Dalton, Giancarlo Esposito, Mark Margolis en Dean Norris

Jimmy McGills’ beslissing om zijn leven als advocaat voort te zetten onder de naam ‘Saul Goodman’, zorgt voor de nodige onverwachte en diepgaande veranderingen in de legale en illegale kringen van Albuquerque. Omdat hij de naam eerder gebruikte voor zijn gsm-bedrijf, levert dit hem direct een klantenbestand op. Ondanks het succes bij het gerechtsgebouw, moet hij wel Kim Wexler nog voor zich zien te winnen. Kim op haar beurt, bevindt zich op een kruispunt in haar leven naarmate haar band met Jimmy beter wordt. Mike Ehrmantraut worstelt met zelfhaat en spijt en bereikt een nieuw dieptepunt. Intussen probeert Nacho Varga te overleven, terwijl de geheime oorlog van Gus Fring tegen het kartel een schaakwedstrijd op leven en dood wordt met de meedogenloze Lalo Salamanca.

Better Call Saul is een Breaking Bad spin-off die sinds de eerste aflevering het geduld van de liefhebbers flink op de proef weet te stellen. Enerzijds is de kwaliteit ontegenzeggelijk, anderzijds excelleert de show zo in plotopbouw en karakterontwikkeling dat het vreselijk lang lijkt te duren eerdat de cirkel rond kan worden gemaakt en de aansluiting met Breaking Bad kan worden gemaakt. Zo zagen we Jimmy McGill de eerste twee seizoenen vooral maar wat aanploeteren als louche advocaat op zijn kenmerkende manier, maar leek de grote criminaliteit toch vooral ver weg. Toch lijkt zijn personage sinds het derde seizoen opeens een stuk dichterbij de persoon te komen die liefhebbers van Breaking Bad kennen als Saul Goodman. Wat heet, want na de finale van het vierde seizoen lijkt het er steeds meer op dat de metamorfose compleet is en Jimmy McGill definitief plaats maakt voor Saul Goodman.

Waar in het vierde seizoen Saul Goodman meer en meer naar voren kwam, gaat het hier nog een stapje verder. Zo wordt hij steeds meer met zijn neus op de feiten gedrukt dat hij wellicht weer wat pieken beleefd na zijn metamorfose, maar dat hij niet alles in zijn leven kan veranderen met de verandering van een naam. Daarnaast heb je als kijker het besef dat het zesde seizoen tevens het laatste zal zijn en we Kim niet zien in Breaking Bad. Hierdoor probeer je langzaam, maar zeker, in te gaan kleuren wat er met haar gaat gebeuren. Zo zien we dit seizoen hoe haar onvrede over haar baan steeds mee toeneemt. Ze wil pro bono zaken aannemen, maar wordt gedwongen tot een sleutelrol in zaken waar ze liever haar handen niet aan brandt. Het zorgt ook voor haar voor een keerpunt in haar leven en haar te bewandelen weg in komend seizoen belooft een ongekende climax te gaan worden, want dit seizoen wordt de band tussen Kim en Jimmy juist nog sterker.

Daarnaast zien we hoe het leven van Jimmy in hoog tempo verandert. Waar hij eerst nog een kleine advocaat was die graag de onderste laag van de samenleving wilde vertegenwoordigen, wordt hij nu steeds meer iemand die zijn eigen leven en dat van wie lief heeft op het spel zet door in zee te gaan met drugsdealers, moordenaars en andere zaakjes met hoge inzetten. Maar hoe sterk de opbouw van dit seizoen ook weer is, alles draait om de climax die verspreid wordt over de laatste drie afleveringen van dit seizoen. Het is niet alleen bevredigend na de lange opbouw, maar ook op emotioneel vlak raak op ieder vlak. Daarnaast zien we dit keer de verrijzenis van het superlab van Gus Fring en komt er na Fring ook een andere oude bekende uit Breaking Bad om te hoek kijken. Het zijn dit momentjes die die ervoor zorgen dat het hart van menig liefhebber flink wat sneller zal gaan kloppen. En waar je dit vooraf nooit had durven hopen, lijkt het er steeds meer op dat door de ongekende focus Better Call Saul uiteindelijk een diepte en elegantie kent die zijn weerga niet kent en daarmee Breaking Bad zelfs weet te overstijgen.

Extra’s: Net als de Blu-ray releases van de eerdere seizoenen, is ook dit seizoen weer ruim voorzien van mooie extra’s, waaronder enkele exclusief op de Blu-ray release.
Audio-commentaar: Een commentaartrack ingesproken door diverse cast- en crewleden bij elke aflevering.
Gag Reel (05:48) De welbekende bloopercompilatie.
Ethics Training with Kim Wexler (28:04) Een tiendelige studio rechten met Kim Wexler, vast gelegd door Jimmy McGill. Voorbij komen onder andere; marketing, communicatie, beleefdheid, zelfzorg, strategische allianties, belangenconflicten, burgerlijk privilege, geld, cliëntprivilege en besluitvorming.
Vintage Mesa Verde Commercial (01:10) De volledige vintage commercial te zien in dit seizoen.
What Is Mesa Verde Hiding? (02:17) De beschuldigende advertenties die Jimmy in het seizoen maakt; Wrongfully Evicted!, Black Mold?!?!, Bare Genitals!, and My $ = Terrorism!???.
Crystal Balls (08:59) Een blikje in de glazen bol betreft de personages die we niet ‘terugzagen’ in Breaking Bad.

Exclusieve Blu-ray extra’s:
Deleted Scenes (09:54) Een zestal verwijderde scènes; The Must Love Your Work, Better Call Pat, Farewell, Fringtown, Damage Control, Go Easy on That en A Little Extra.
Tell Me Again (10:09) Een blik achter de schermen bij een sleutelscène uit de aflevering Bad Choice Road.
The Good, The Bags and the Ugly (13:22) Een fraaie uiteenzetting van “the most grueling episode” van de serie tot op heden.
‘Bagman’ – The Ambush (29:52) Een uitgebreide toelichting van regisseur Vince Gilligan bij de aflevering Bagman, met aandacht voor de speciale effecten, makeup en de cinematografie.
‘Bagman’ – The Cannon Roll (00:59) Een belangrijke stunt uit de aflevering Bagman, gezien vanuit zes verschillende standpunten.
The Effects for This! (01:57) Een korte, maar duidelijke vergelijking van een scène voor én na het implementeren van de visuele efffecten.

Better Call Saul – seizoen 5 neemt iets gas terug ten opzichte van zijn voorgangers, maar de climax is overdonderend en stapt definitief uit de schaduw van Breaking Bad. Het was een groot risico om een van de beste serie aller tijden een prequel te geven, maar het intrigeert steeds meer hoe twee werelden bijeen worden gebracht en de makers toewerken naar een enorme climax. Het is hierbij bewonderingswaardig dat men zich blijft focussen op een goed uitgewerkt verhaal en men niet kiest om het tempo dusdanig omhoog te gooien dat dit ten koste gaat van de inhoud. Steeds meer zijn de gebeurtenissen te linken met Breaking Bad, mede ook door de intrede van wat oude bekenden. Toch voelt het nergens als een invuloefening. Wel kan je steeds meer aan voelen komen dat het einde nadert, iets wat werkelijkheid lijkt te gaan worden sinds de aankondiging van het zesde en laatste seizoen. We kunnen niet wachten!

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

17 januari, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer