Beyond the Reach

Informatie

RegieJean-Baptiste Léonetti
Jaartal2014
Releasedatum15-07-2015
Speelduur88 minuten
DistributeureOne Benelux
CastMichael Douglas, Jeremy Irvine, Ronny Cox, Hanna Mangan Lawrence & Martin Palmer

Madec is een steenrijke zakenman die samen met de locale gids Ben gaat jagen in de Mojavewoestijn. Madec maakt echter een cruciale fout als hij denkt een Bighorn in het vizier te hebben en de trekker overhaalt. Hij schiet in plaats daarvan een oude mijnwerker neer die dat met de dood moet bekopen. In een vlaag van paniek en bang om zijn imperium te verliezen probeert hij Ben over te halen om het lijk te verstoppen. Als Ben echter weigert slaan bij Madec de stoppen door. Hij dwingt Ben om zich te ontdoen van al zijn kleding en stuurt hem zonder eten of drinken de woestijn in. Ben moet vertrouwen op al zijn survival skills om het gevaarlijke kat-en-muisspel onder de brandende zon te kunnen overleven.

De carrière van de 25-jarige Jeremy Irvine kende een vliegende start toen niemand minder dan Steven Spielberg hem de hoofdrol aanbod in zijn War Horse (2011). Helaas betekende deze vliegende start niet meteen een glansrijke carrière in Hollywood en bleef een volgende grote rol, en dus naamsbekendheid bij het grote publiek, uit. Ook de thriller Beyond the Reach brengt hem niet in de hoge regionen van het acteursgilde. Maar dat betekent niet dat de film, die in Amerika niet verder kwam dan 46 duizend dollar aan de box-office, geen aardige poging is om een spannende thriller te maken.

Het zal ongetwijfeld aan slechte marketing te wijten zijn geweest dat de film zo slecht scoorde, want na het zien van de film van de Franse regisseur Jean Baptiste Léonetti is maar moeilijk voor te stellen waarom de film het niet goed deed op het witte doek. Het is misschien niet de beste thriller met het kat-en-muisspel dat ooit is gemaakt, maar er zijn zonder twijfel veel slechtere titels te noemen die wel een groter publiek wisten te trekken. De film zit solide in elkaar, al kleurt Léonetti nergens echt buiten de lijntjes. Daardoor is de film op sommige momenten iets te voorspelbaar en zal de uitkomst van de strijd tussen Douglas en Irvine niet als een grote verrassing aankomen. De enige keer dat Léonetti duidelijk voor een verrassing wil zorgen is op het einde van de film met de slotakte die hij voor de kijker in petto heeft. Helaas doet nou juist deze scene de film geen goed en was het beter geweest als de Fransman de scene achterwege had gelaten.

Hoewel de hoofdrol in de film eigenlijk is weggelegd voor Jeremy Irvine, prijkt de naam, en het gezicht, van Michael Douglas toch net iets prominenter op de hoes van de dvd. Niet zo gek, aangezien Michael Douglas met zijn gigantische carrière inmiddels een zeer gevestigde naam is. Het kost de acteur dan ook zichtbaar geen enkele moeite om de steenrijke Madec te spelen en te veranderen in een radeloze zakenman die alles op alles moet zetten om zijn rijkdom niet te verliezen. Wat dat betreft moet het voor Irvine een groot plezier zijn geweest om met de tweevoudige Oscarwinnaar te kunnen samenwerken. Wie weet opent het voor hem nog nieuwe deuren die hem verder helpen in zijn carrière.

Extra’s: De dvd-uitgave van de film ligt in de winkels met een mooie kartonnen sleeve, maar moet het op de schijf zelf doen zonder extra’s. Slechts een handjevol trailers van andere titels van EOne Benelux worden voor de hoofdfilm vertoont, maar van een making of is echter geen sprake. Wellicht een wat kale editie dus, maar een film als deze vraagt gelukkig ook niet echt om een special edition.

Beyond the Reach is een prima thriller die met zijn 88 minuten ook een fijne speelduur heeft en daardoor gelukkig nergens de kans krijgt om in te zakken. Jeremy Irvine en Michael Douglas zijn aan elkaar gewaagd tijdens het spannende kat-en-muisspel onder de snikhete zon dat regisseur Léonetti met zijn cameravoering prima weet over te brengen. Helaas vliegt de Fransman aan het eind van de film wel uit de bocht met een slotakte die hij beter achterwege had kunnen laten. Beyond the Reach is misschien niet de beste thriller sinds jaren, maar zonder twijfel een vermakelijke titel voor een avondje in de thuisbioscoop.

Met dank aan eOne Benelux voor het recensie-exemplaar.

28 juli, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer