Big Game

Informatie

RegieJalmari Helander
Jaartal2014
Releasedatum11-09-2015
Speelduur90 minuten
DistributeurDutch Filmworks
CastSamuel L. Jackson, Onni Tommila, Ray Stevenson, Victor Garber, Ted Levine & Jim Broadbent

De dertienjarige Oskari moet zijn mannelijkheid bewijzen als hij door zijn vader alleen de Finse bossen in wordt gestuurd en daar een dag en nacht moet zien door te brengen. Het thuiskomen met een bijzondere prooi is het ultieme bewijs, maar in plaats van het vinden van een hert stuit hij op de Amerikaanse president Moore. Moore is even daarvoor nipt ontsnapt aan een terroristische aanslag op het presidentiële vliegtuig. Oskari krijgt daarmee de ultieme beproeving voor zijn kiezen, want de terroristen zijn in de bossen naarstig op zoek naar de president en dus is het aan hem om Moore in veiligheid te brengen. Maar is Oskari wel opgewassen tegen al de gevaren die deze gevaarlijke missie met zich meebrengt?

Als je de hoes van de Blu-ray bekijkt dan kan het haast niet anders dan dat we hier met een typische Amerikaanse actiefilm te maken hebben. Samuel L. Jackson als president met een machinegeweer, explosies hier en daar, helikopters, een neergeschoten Air Force One en teksten in grote letters als “Spectacular”en “A Total Blast”. Toch is de film van oorsprong een Finse productie, maar het lijkt er op dat de makers dat eigenlijk nergens echt kenbaar willen maken. En dat is op z’n zachts gezegd toch een tikkeltje vreemd.

Het wordt allemaal helaas nog een beetje vreemder als je de film zelf bekijkt. Het is namelijk de gehele film zichtbaar duidelijk dat de makers er alles aan hebben willen doen om de film vooral een Amerikaans sausje mee te geven. Big Game bevat dus overdreven explosies, ontelbare slow motions en ongeloofwaardige actiescènes. Hiervan komt helaas niks echt lekker uit de verf, waardoor de film een vreemde indruk op de kijker zal achterlaten. Want een film als Big Game had best een aardige actiefilm kunnen zijn, maar dan wel als hij 15 jaar eerder was uitgekomen! Inmiddels zijn we al vele ontwikkelingen verder in vergelijkbare films en dus voelt de film vooral aan als een vreemde eend in de hedendaagse bijt.

Waarom de makers, en regisseur/schrijver Jalmari Helander in het bijzonder, voor deze aanpak hebben gekozen is een raadsel. Het had de film juist naar een hoger niveau kunnen tillen als deze niet zo ontzettend veel gebruik had gemaakt van alle clichés waar de film nu juist tot de nok toe mee gevuld is. Europese films kenmerken zich juist door de zaken anders aan te pakken dan de producties in Hollywood, maar daarvan is in Big Game weinig te merken. Het zal ook vast de reden zijn geweest dat deze dure Finse productie slecht wist te scoren aan de internationale boxoffice en het is maar de vraag of de film bij de thuiskijker wel in de smaak zal vallen.

Extra’s: Uitgaven van Dutch Filmworks kenmerken zich helaas niet door een volle dvd of Blu-ray schijf en helaas is de release van Big Game hierop geen uitzondering. Verder dan een handjevol trailers van andere producties komt de Blu-ray niet, maar het is ook maar de vraag of de kijker echt zit te wachten op een blik achter de schermen of een feature over de special effects. Wel was een interview met Samuel L. Jackson een goede toevoeging geweest, zodat we misschien hadden kunnen begrijpen waarom hij de hoofdrol in deze film accepteerde.

Big Game doet zich met zijn grote explosies, ontelbare slow motions en ongeloofwaardige actiescènes vooral voor als een grote productie uit Hollywood, maar slaat juist daardoor de plank flink mis. De film is een aaneenschakeling van clichés en lijkt nergens de moeite te doen om de kijkers enigszins te verrassen. Het was beter geweest als de makers zich wat meer hadden ingehouden op het gebied van spektakel en de focus wat meer hadden gelegd op de personages zodat deze een stuk beter uit de verf waren gekomen. Wat overblijft is een matige film die zich beter probeert voor te doen dan dat hij werkelijk is. En dat is zonder twijfel een gemiste kans.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

17 september, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer