Big Hero 6

Informatie

RegieDon Hall en Chris Williams
Jaartal2014
Releasedatum24-06-2015
Speelduur107 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastScott Adsit, Ryan Potter, Daniel Henny en T.J. Miller

Hiro is een 14-jarig wonderkind die in zijn vrije tijd deelneemt aan illegale robot gevechten in zijn futuristische woonplaats San Fransokyo. Om hem weer op het rechte pad te krijgen neemt Tadashi, de oudere broer van Hiro, hem mee naar de universiteit waar hij studeert. Hiro is onder de indruk en gaat aan de slag in een poging om ook toegelaten te worden. Tijdens de presentatie van zijn uitvinding breekt er echter brand uit op de universiteit, waarbij zijn broer overlijdt in de explosie die hierop volgt. Hiro is kapot van verdriet, maar vindt steun bij de door zijn broer ontworpen verzorgingsrobot Baymax. Samen met Baymax komt hij op een spoor dat erop wijst dat de brand op de universiteit onderdeel was van een plan om zijn uitvinding te stelen en te misbruiken. Samen met de medestudenten van Tadashi vormen ze een team onervaren superhelden en gaan ze de strijd aan om de stad te redden.

Big Hero 6 is de eerste film geproduceerd door Disney die gebaseerd is op personages uit de stal van Marvel. Dit is mogelijk doordat The Walt Disney Company in 2009 Marvel Entertainment overnam voor het bedrag van maar liefst 4,24 miljard dollar. Regisseur Don Hall stuitte bij Marvel op de comic Big Hero 6 en mede doordat de comic relatief onbekend was gebleven kon Disney een eigen draai geven aan het verhaal. Zo zijn de Japanse invloeden nog duidelijk terug te vinden in de animatie en de namen van de personages. Maar in tegenstelling tot in de originele strip vinden we een breed spectrum aan etnische afkomsten terug in de film.

Actie en humor, het zijn twee genres die goed samen gaan. Dat bewijst deze film nog maar eens. Het eerste deel van de film is gewijd aan humor, waarbij vooral Baymax een hoofdrol speelt. Baymax is dan ook een van de leukste personages van Disney sinds jaren. Bovendien heeft hij een hoog knuffelgehalte, wat natuurlijk erg goed werkt bij de jongere kijkertjes. De humor wordt in het tweede deel van de film (wellicht iets teveel) ingewisseld voor actie, in het geval van Baymax letterlijk. Zo groeit hij uit van een sullige verzorgingsrobot tot een ware actieheld. De actie die we voorgeschoteld krijgen is overigens duidelijk geïnspireerd door Marvel en wat we op visueel vlak te zien krijgen is dan ook van hoog niveau en op bepaalde moment zelfs ronduit adembenemend.

Wat alleen vreselijk jammer is, is dat het verhaal vrij voorspelbaar is. Zeker volwassenen zullen de plotwending al van mijlenver zien aankomen. Daarnaast zijn de Japanse invloeden soms zo opzichtig terug te vinden, dat het vooral een poging van westerlingen lijkt om eens flink te scoren op de Aziatische markt. Wat we ook missen in deze Disney-film is de nadrukkelijke aanwezigheid van muziek. Dit keer geen zingende personages dus. Maar goed, een kniesoor die daarop let natuurlijk, het houdt wel de vaart lekker in de film. Bovenal is de film vreselijk vermakelijk en mooi gemaakt. Dat werd dan ook wereldwijd erkent en de film werd zelfs beloond met een Oscar voor Beste Animatiefilm.

Extra’s: Zoals we van Disney gewend zijn is de Blu-ray goed gevuld met extra’s, die zowel informatief als vermakelijk zijn van aard. Zo vinden we Feast terug op de schijf, de Oscar-winnende korte film die in de bioscoop vertoond werd voor Big Hero 6. Daarnaast zien we twee featurettes, namelijk de 6 van Big Hero 6 en Hiro’s reis en krijgen we wat verwijderde scènes te zien met introducties van de regisseurs. Het geheel wordt afgemaakt met de korte animatie Mickey Mouse – Tokyo Go.

Big Hero 6 is, na Frozen, opnieuw een voltreffer van Disney. Zowel humor als actie zijn ruim vertegenwoordigd, al zijn beide niet helemaal in evenwicht en is ook het verhaal wat voorspelbaar. Visueel is alles wat we voorgeschoteld krijgen van een ongekende schoonheid en Baymax is echt een vondst op komisch gebied. Daarnaast is hij vooral een lekker knuffelbare hartendief voor de kleinste onder ons. Laten we vooral hopen dat Disney de voor de hand liggende vervolgfilms achterwege laat en lekker doorgaat met het maken van dit soort kwalitatieve originele films.

27 juni, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer