Big Little Lies – seizoen 2

Informatie

RegieAndrea Arnold
Jaartal2019
Releasedatum08-01-2020
Speelduur322 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastReese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Adam Scott, Zoë Kravitz, James Tupper, Jeffrey Nordling, Laura Dern en Meryl Streep

In de nasleep van het overlijden van Perry proberen Celeste, Madeline, Jane en Renata hun levens weer op te pakken. Bonnie worstelt flink met de gebeurtenissen en overweegt om zichzelf aan te geven bij de politie. Daarnaast is ze afstandelijk ten opzichte van Nathan, waarop hij ten einde raadt hulp zoek bij Ed. Daarnaast begint ook het nieuwe schooljaar weer, waarbij iedereen voor het eerst weer oog in oog komt te staan met elkaar. Het blijft onrustig bij de dames, zeker als Perry’s moeder Mary Louise, die verblijft bij Celeste om voor de kinderen te zorgen, vragen begint te stellen over de toedracht van haar zoons dood. Zij gelooft namelijk heilig in de goedheid van haar zoon, iets dat zelfs niet verandert en ook nog eens tot ontkenning leidt als ze wordt geconfronteerd met het feit dat Ziggy, de zoon van Jane, een resultaat is van een verkrachting door zijn doen.

In 2017 was Big Little Lies een van de grote successen van televisienetwerk HBO. De serie werd alom geprezen voor het schrijfwerk, regie, cinematografie en de consistente acteerprestaties, die van de gehele cast op een exorbitant hoog niveau liggen. De show werd door tv producer en scriptschrijver David E. Kelley bedacht als miniserie, maar ondanks dat Jean Marc Valée, de regisseur van het eerste seizoen, fel tegen het idee van een vervolg was, bleek maar weer eens wat succes kan doen. Vallée werd ingewisseld voor Andrea Arnold, die veel lof oogstte voor haar films Fish Tank en American Honey, en een tweede seizoen werd aangekondigd. Voor het schrijfwerk kreeg Kelley dit keer hulp van Liane Moriarty, die verantwoordelijk is voor de gelijknamige roman waar het eerste seizoen op werd gebaseerd. Uitgangspunt is en blijft een kritische blik op een kleine gemeenschap waarin alle personen een ogenschijnlijk gelukkig leven leiden.

Voor dit vervolg keren alle belangrijke steunpilaren van het eerste seizoen terug. Belangrijkste toevoeging dit keer is Meryl Streep, een actrice die wordt gezien als de beste actrice van haar generatie en niet voor niets werd beloond met 21 (!) Oscarnominaties, waarvan zij er drie wist te verzilveren. Het zorgt ervoor dat de kwaliteit van acteren van de ensemble cast weer uiterst hoog ligt. Toch wordt Alexander Skarsgård dit seizoen wel nodig gemist, al is zijn aanwezigheid wel continu nog voelbaar door de invloed die zijn daden hebben gehad op het verhaal. Ook de jonge acteurs zijn allen terug, waarbij het vooral knap blijft dat zij geloofwaardig zijn zonder dat daar een kinderlijke aantrekkingskracht voor nodig is. Wel anders is dit keer de constructie van het verhaal. Waar het eerste seizoen in feite één lange flashback was, ligt dit keer de nadruk vooral op de nasleep van alle gebeurtenissen. Overeenkomst is dat de focus blijft liggen op de ontwikkeling van alle karakters en onderlinge verstandhoudingen.

En ondanks de ijzersterke acteerprestaties, en het feit dat het leuk is om te zien hoe sommige verhaallijnen zich verder ontwikkelen, beklijft dit seizoen een stuk minder dan zijn voorganger. De oorzaak ligt vooral in een flinke lading zijplotjes die niet allemaal even interessant zijn. Het toont nog maar eens aan dat de reis ergens naar toe interessanter is dan de bestemming. Dit geldt hier overigens dubbel en dwars voor de nasleep. Zo zien we vooral hoe de dames zich door het leven worstelen, met Bonnie en Celeste in het bijzonder. Het wordt goed geacteerd, maar het is allemaal behoorlijk voorspelbaar en komt nergens in de buurt van de kwaliteit van het eerste seizoen. En dat is toch erg jammer. Daar komt nog eens bij dat Meryl Streep weliswaar haar ijzersterke zelf is, maar helaas heeft ze de wat ondankbare taak om een enorm irritant personage te spelen. Als de moeder van Perry gelooft ze heilig in de onschuld van haar zoon, zelfs als het tegendeel onontkoombaar wordt aangetoond. Uiteraard zorgt het voor een climax, maar enige impact ontbreekt helaas.

Extra’s: Naast de 7 afleveringen van dit seizoen grossiert de dvd niet in bonusmateriaal, toch is de enige toevoeging wel behoorlijk qua speelduur.
· The Lies Revealed: A Conversation with the Cast of Big Little Lies (36:56) Een meer dan aardig gesprek met de voornamelijke (vrouwelijke) cast van dit seizoen, al is het jammer dat de speelduur flink opgekrikt wordt de toevoeging van clips uit de serie.

Big Little Lies – seizoen 2 onderstreept nog maar eens dat de reis vaak interessanter is dan de bestemming, laat staan de nasleep. Het acteerwerk is weer van hoog niveau, waardoor Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley en Laura Dern weer alle ruimte krijgen om te schitteren. Iets dat ook zeker geldt voor Meryl Streep, al heeft zij de twijfelachtige eer om een van de meest irritante personages in televisieland te spelen. Hierdoor kan je eigenlijk amper plezier beleven aan haar als altijd ijzersterke performance. Het sterke acteerwerk kan alleen niet verbloemen dat deze nasleep werkelijk iedere prikkel mist die het eerste seizoen zo sterk maakte. Verstokte fans van het eerste seizoen hebben ongetwijfeld plezier aan het zien hoe de verhaallijnen zicht voortbewegen, maar het hoogstaande en verrassende is er helaas vanaf. Of er dan ook nog een derde seizoen volgt valt te betwijfelen, al is het maar door het logistieke probleem om alle agenda’s op elkaar aan te passen. Het is misschien maar beter ook.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

29 januari, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e2ab6a2d8675_selected-products" products="9200000114614822,9200000078842241,9200000123382649,9200000098290975,9200000036248861" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer