Billions – seizoen 2

Informatie

RegieReed Morano, Ryan Fleck, Anna Boden, Alex Gibney, Noah Emmerich, Steph Green, Adam Arkin, John Singleton, Oliver Hirschbiegel, Colin Bucksey, Ed Bianchi en Karyn Kusama
Jaartal2017
Releasedatum14-11-2018
Speelduur543 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastPaul Giamatti, Damian Lewis, Maggie Siff, Malin Åkerman, Toby Leonard Moore, Eric Bogosian, Danny Strong, David Strathairn en Mary-Louise Parker

De oorlog tussen Charles “Chuck” Rhoades en Bobby “Axe” Axelrod gaat door, ook al zijn ze beide zwaar aangeslagen uit de strijd gekomen. Chucks familie is uit elkaar gevallen nadat hij en zijn vrouw Wendy gescheiden zijn. Ook heeft Wendy afscheid genomen van haar relatie met Axe, die volledig paranoïde zijn hele kantoor overhoop haalde om afluisterapparatuur te vinden. Nu de zaak tegen Axe is geseponeerd moet hij zich weer herpakken en het bedrijf weer draaiend zien te krijgen, waarbij hij hulp krijgt van de gender neutrale stagiaire Taylor en de kille no-nonsense stafchef Stephanie. Ondertussen is Chuck begonnen met het beoefenen van een vechtsport, om zijn positie en ego te versterken. Voor zijn werk krijgt hij te maken met de aankomst van een nieuwe vijand, Oliver Dake, een advocaat voor het oostelijke district van New York. De onderlinge strijd tussen Chuck en Axe lijkt voorbij te zijn, maar vanzelfsprekend zullen ze elkaars degens kruizen en beide niet van opgeven weten.

In Nederland is Billions niet via de gewone televisiekanalen te zien, maar alleen te streamen via Ziggo Movies & Series. Toen het eerste seizoen verscheen leek het aanvankelijk op het zoveelste clichéverhaal van de opkomst en ondergang van een grote Wall Street baas. Netwerkzender Showtime verraste de kijkers echter door net zoveel sympathie te kweken voor Bobby “Axe” Axelrod (Damian Lewis) als voor Charles “Chuck” Rhoades (Paul Giamatti). Na de gespannen confrontatie aan het einde van seizoen 1, komt seizoen 2 een stuk langzamer op gang en neemt het de tijd om het eeuwige conflict tussen Axe en Chuck een vervolg te geven. Naarmate de afleveringen vorderen, wordt al snel duidelijk dat de rollen omgedraaid zijn en Chuck het tegen zowel Axe op moet nemen als dat zijn acties uit het voorgaande seizoen hem achtervolgen. Dit zorgt er voor dat het tweede seizoen geen herhaling van zetten is, maar fris en opwindend blijft.

Met verhaallijnen die wederom meeslepend en boeiend zijn, is gelukkig ook de cast en diens uitvoeringen erg sterk gebleven. Damian Lewis en Paul Giamatti blijven het hoogtepunt van de show, maar ook de ondersteunende rollen zijn indrukwekkend met onder meer Maggie Siff, Toby Leonard Moore en Condola Rashad.  Een van de belangrijkste troeven van dit seizoen is Christopher Denham als de persoon die Chucks gedrag en acties uit het vorige seizoen onderzoekt. De enige die (wederom) worstelt met haar rol in de show is Malin Akerman. Haar karakter Lara Axelrod heeft nog steeds te weinig ontwikkeling en blijft omringd met oninteressante verhaallijnen, zoals deze wel vaker gegeven worden aan de vrouwen van mannelijke hoofdrolspelers. Vooral in verhouding tot Maggie Siff, die zelfs een dragende rol heeft, komt ze er erg bekaaid af.

Een nieuw seizoen van Billions zou niet compleet zijn als er geen confrontaties meer waren tussen Chuck en Axe, en die zijn er dan ook volop. Beide heren weten nu heel goed dat ze hun levens op het spel hebben gezet uit pure haat voor elkaar. “De moeite waard” zegt Chuck in een specifiek moment wanneer Axe achter de tralies belandt, wetende dat hij enkele uren later alweer vrij is. Axe is echter niet minder verknipt in hun strijd naar elkaar, en hij wil koste wat het kost achterhalen wat Chuck ‘s nachts wakker houdt om hem daarmee te kunnen verwoesten. De tien afleveringen uit het tweede seizoen houden het tempo er prima in, maar het is wel de vraag hoelang Showtime deze aanhoudende rivaliteit nog interessant kan houden.

Extra’s: Naast dat dit seizoen enkel nog op dvd verschijnt, is er ook geen ruimte ingeruimd voor bonusmateriaal.

Billions – seizoen 2 is minstens zo vermakelijk en opwindend als het eerste seizoen, met nog scherpere dialogen en interessante verhaallijnen. De personages zijn uiteindelijk het belangrijkste van de show en zij stellen vrijwel geen van allen teleur. Hun complexiteit blijft continu boeiend, en onder aanvoering van Damian Lewis en Paul Giamatti is ook de ondersteunende cast van meerwaarde. De brutaliteit en het zelfvertrouwen van Axelrod heeft een aardige tik gehad, waardoor hij drastische maatregelen neemt om zijn imperium te behouden. Chuck is na het voorgaande seizoen bijna alles kwijt geraakt maar heeft nog steeds genoeg om te verliezen. Het derde seizoen is inmiddels ook al uitgezonden en on demand te volgen, waar een vierde reeds aangekondigd is. Showtime ziet dus voldoende perspectief voor de toekomst van Billions en zolang ze het niveau vasthouden van dit tweede seizoen, zal een ieder dit toejuichen.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

13 november, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5be2f358220c3_selected-products" products="9200000096039371,9200000077863197,9200000077863193" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer