Bing – seizoen 2

Informatie

RegieNicky Phelan
Jaartal2015
Releasedatum21-07-2020
Speelduur182 minuten
DistributeurJust Entertainment
Cast

Het driejarige konijntje Bing beleeft samen met z’n vrienden Sula, Coco en Panda een leuke tijd. Ze ontdekken de gekste dingen en als het nodig is lossen ze samen met Bing’s knuffelvriend Flop de problemen op. Bing stimuleert fantasie en creatieve probleemoplossende vaardigheden en ook sociale vaardigheden zoals vriendschap, samen werken en spelen, en zorgen voor elkaar. Bing is een leuke reeks om te ontdekken, zowel voor kinderen als voor mama’s en papa’s.

Bing is een Britse animatieserie, gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Ted Dewan. De show wordt in Groot-Britttanië uitgezonden op kindernetwerk Cbeebies, die zich richten op kinderen van drie jaar en ouder. In de serie volgen we het konijn Bing, als hij de wereld om zich heen steeds meer ontdekt. Er wordt gebruikt gemaakt van alledaagse voorbeelden om Bing, en dus ook de kijkers, te laten zien hoe ze daar het beste mee om kunnen gaan. Hij krijgt hierbij hulp van zijn verzorger Flop en een hele rij aan kleurrijke vriendjes. Aan het einde van iedere aflevering volgt nog even een samenvatting van wat geleerd is, voorzien het gevatte ‘het is een Bing-ding!’.

Zoals gezegd draait de serie om Bing, een driejarig zwart konijn. Hij gaat altijd gekleed in een groen shit, met een rood geblokte tuinbroek erover en zwart-witte schoenen. Heel herkenbaar voor vele kleine kijkers; Bing zit nooit stil, hij is altijd aan het ontdekken. Belangrijkste hulp aan zijn zijde is Flop, die hem min of meer begeleidt door zijn peuterleven. Daarnaast is er Sula, een vierjarige bruinkleurige olifant en een van Bings’ beste vrienden. Amma, een blauwkleurig olifant-achtig wezen, is de verzorger van Sula en ze runt de creche en het café dat soms in de serie voorbij komt. De driejarige Pando is, zoals de naam al doet vermoeden, een panda. Hij is de op één na beste vriend van Bing en samen delen ze de tagline “Hoppity-voosh!”. Ook hij heeft een verzorger, genaamd Padget. Andere figuurtjes die voorbij komen zijn Bings’ neef Coco en zijn eenjarige broertje Charlie. Een bont gezelschap, wat vele harten heeft weten te veroveren.

Waar veel andere kinderseries zich richten op een spannend verhaal, zoals bijvoorbeeld Paw Patrol en PJ Masks, richt Bing zich voornamelijk op leerbare situaties. Wat daarin heel erg helpt is dat de kinderen zich erg makkelijk kunnen identificeren met het konijn. Ze zullen met veel situaties dezelfde vragen hebben en daarmee speelt de serie uiterst handig in op de behoefte. Sinds 2018 lag er al een eerste dvd in de schappen van Bing, en nu dus een tweede. Beide hebben 26 afleveringen en met een speelduur van pakweg zeven minuten per aflevering is dit dagenlang kijkplezier, alvorens hij ongetwijfeld opnieuw ingestart zal worden.

Extra’s: Waar andere kinderdvd’s regelmatig een preview aflevering van een andere serie meekrijgen als bonus, is dat hier niet het geval. Wellicht een gemiste kans, maar geen groot gemis.

Bing – seizoen 2 mikt op herkenbaarheid en bevat tal van leerzame situaties. Natuurlijk staat en valt het succes van een dergelijke serie met in hoeverre het de doelgroep aanspreekt. Ook wat dat betreft is Bing een schot in de roos. De vormgeving is kindvriendelijk, kleurrijk en de verhalen leerzaam of vertederend. Menig ouder zal dergelijke leervormen koesteren, zeker ook omdat fouten niet afgestraft worden, maar worden gekoesterd als leermomenten. Bing toont nog maar eens dat een serie niet gelijk heel kinderlijk hoeft te zijn. Kinderen zijn tenslotte bijdehand genoeg om dingen op waarde te schatten. De merchandise van het konijn komt in Nederland maar langzaam op gang, met hooguit een enkele knuffel of puzzel in de winkel, maar deze dvd mag eigenlijk in geen enkel huis met een kind tussen de drie en zes jaar ontbreken.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

25 juli, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer