Bird Box

Informatie

RegieSusanne Bier
Jaartal2018
Releasedatum21-12-2018
Speelduur124 minuten
DistributeurNetflix
CastSandra Bullock, Trevante Rhodes, John Malkovich, Sarah Paulson, Jacki Weaver, Rosa Salazar, Danielle Macdonald, Lil Rel Howery, Tom Hollander en BD Wong

Malorie is een zwangere vrouw van middelbare leeftijd die zojuist samen met haar zus Jessica een echo achter de rug heeft. Terwijl ze wacht tot haar zus de auto optrekt, kijkt ze verschrikt om zich heen als mensen massaal een manier proberen te vinden om zichzelf van het leven te beroven. De straten vullen zich met chaos en gevaar, waarbij ze uiteindelijk onderdak vindt in het huis van Greg. Het huis is gevuld met enkele andere doodsbange en verbijsterde overlevenden. Vijf jaar later zien we Malorie geblinddoekt een felle toespraak houden aan twee jonge kinderen. Ze draagt hen op te allen tijde de blinddoek voor te houden, als ze samen op de vlucht slaan in een bootje op een verraderlijke rivier op zoek naar veiligheid.

Het post-apocalyptische genre is al decennia lang mateloos populair. Wat maken verhalen over het einde van de wereld of de ineenstorting van een volledige beschaving zo intrigerend en/of fascinerend?! In ieder geval is het voor filmmakers een perfecte mogelijkheid om zijn of haar fantasie de vrije loop te laten. Origineel zijn in het bedenken van de oorzaak van een gecreëerde dystopische wereld is dan wel een lastig gegeven met alles wat reeds verteld of getoond is. Meestal komt het neer op een virus uitbraak, buitenaardse invasies, falen van menselijke technologieën of klimaatveranderingen. In het geval van Bird Box, de nieuwste film van de Deense regisseuse Susanne Bier, is het spontane zelfdoding na het aanzicht van een bovennatuurlijk fenomeen. Nu kan dit wederom bekend in de oren klinken, aangezien M. Night Shyamalan in 2008 al tevergeefs poging deed met The Happening. Echter schreef Josh Malerman eerder dat jaar al een concept versie van zijn uiteindelijk boek die pas in 2014 gepubliceerd werd. Nu is daar de verfilming die zowel een interessante kijk op het einde van de wereld biedt, als emotionele inzichten over overleven, ouderschap en de mensheid zelve geeft.

Als je ooit een poging moet doen om het einde van de wereld te overleven, zoek dan vooral niet naar Malorie (Sandra Bullock) voor een inspirerende peptalk. Bird Box opent met Malorie die twee kleine kinderen verteld wat ze moeten om te overleven, en dat is vooral nooit hun blinddoek af doen omdat ze anders ergens aan worden blootgesteld en sterven. We zullen een hele poos niet weten wat dat gevaar precies is, maar de urgentie en verheffing van haar stem is voor de kijker net zo duidelijk als voor de twee kleintjes die vooralsnog “Boy” en “Girl” genoemd worden. Bullock transformeert zichzelf overtuigend in een vastberaden survivalist, in deze aangrijpende sci-fi thriller die doet denken aan “A Quiet Place” meets “The Happening”. Ze wordt vergezeld door een ensemble cast met onder meer  Trevante Rhodes, Sarah Paulson, John Malkovich en Jacki Weaver. Allen hebben ze hun eigen bijdrage in de film, maar Rhodes maakt de meeste indruk met een fysiek charisma die we eerder zagen in het Oscarwinnende “Moonlight”. Zijn karakter Tom fungeert als een soort stabiliserende kracht in onzekere en vooral gevaarlijke tijden.

Door middel van zeer uitgebreide flashbacks, die zich vijf jaar voor de openingsscène van Malorie’s speech afspelen, wordt onthuld hoe een massale golf van zelfmoorden over de aarde sluipt, zonder dat iemand begrijpt hoe of waarom. Het enige dat een aantal mensen lijkt te constateren is dat bij het aanschouwen van een bepaalde entiteit, de toeschouwer onmiddellijk gedwongen wordt om zelfmoord te plegen. Zo beukt één vrouw haar hoofd als een ram tegen een glazen raam, terwijl een ander zichzelf voor een bus gooit om haar leven per direct te beëindigen. Het uitgangspunt, dat iets daar buiten is en met je ogen te allen tijde vermeden moet worden, is wat “A Quiet Place” is met het maken van geluid, en zorgt voor zeer spannende momenten. Het is interessant om je af te vragen wat de oorzaak van alles is, maar niet waar Susanne Bier de focus op legt. Haar richting van de film is uitermate efficiënt en meer verspillen van de bron zou het uitgangspunt van Bird Box teniet doen.

Bird Box is een spannende sci-fi thriller die je twee uur op het puntje van je stoel houdt. Er is geen tekort aan post-apocalyptische films, maar het publiek lijkt geobsedeerd te zijn met het kijken, analyseren en nadenken over het einde van de mensheid. Netflix’ nieuwste film werd geregisseerd door Susanne Bier en ze hanteert een zeer intuïtieve doordringende stijl, die het verstandige gebruik van de omgeving combineert met de aangeboren psychologie van de mens in een onzekere toekomst. Een vergelijking met het eerder dit jaar verschenen A Quiet Place is snel gemaakt, maar Bird Box verschilt vooral door de spanning op de emoties te laten werken in plaats van te spelen met de stille verwachting van het onverwachte. Het karakter Malorie wordt overtuigend neergezet door Sandra Bullock en daagt de ware betekenis van moederschap uit tijdens verschrikkelijke omstandigheden. Straal je vertrouwen en hoop uit naar je kinderen of confronteer je ze met de werkelijkheid en zet je alles in op overleving?! In bepaalde mate is het een alledaagse maatschappelijke kwestie, hoe je je kinderen beschermd tegen de wereld, en Bird Box stelt deze op kritische wijze aan de kaak. 

21 december, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer