Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation Of One Harley Quinn)

Informatie

RegieCathy Yan
Jaartal2020
Releasedatum09-04-2020
Speelduur110 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastMargot Robbie, Mary Elizabeth Winstead, Ewan McGregor, Jurnee Smollett-Bell, Chris Messina & Rosie Perez

Harley Quinn is er stuk van dat ze door haar vriendje The Joker, voor haar beter bekend als Mr. J, aan de kant is gezet. Toch veranderd er weinig aan haar vrije leventje, aangezien niemand haar nog steeds met een vinger durft aan te raken. Daar komt verandering in als Harley, op zeer explosieve wijze, laat blijken dat ze weer vrijgezel is. Iedere crimineel van Gotham heeft wel een appeltje met haar te schillen, waardoor ze nergens meer veilig is. Het helpt daarbij ook zeker niet als ze crimineel Roman Sionis en zijn trouwe rechterhand Zsasz die er plezier aan beleven om hun slachtoffers levend te villen tegen zich in het harnas jaagt. Toch staat Harley er niet alleen voor als ze belandt in een bizar avontuur waarbij ze het pad kruist van Huntress, Black Canary en ex-inspecteur Renee Montoya en samen met hen de jonge Cass probeert te beschermen die iets bijzonder waardevols met zich meedraagt wat Roman maar al te graag in handen wil hebben om de meest invloedrijke crimineel van Gotham te kunnen worden.

Het blijft voor filmstudio Warner Brothers nog steeds enorm lastig om hun superhelden universum op een succesvolle manier uit te te breiden en aan elkaar te koppelen. Inmiddels lijkt de filmstudio het plan te laten varen door echt alles aan elkaar te willen linken en wordt er vooral gewerkt aan individuele verhalen die makkelijk ook op zichzelf kunnen staan. Het wordt er voor de kijker allemaal niet bepaald duidelijk op, aangezien er wel degelijk wordt verwezen naar andere films, maar daarbij wordt niet het complete plaatje geschetst. Daarmee rijst de vraag: is Birds of Prey nou wel of niet een vervolg in de reeks met superhelden als Batman en Superman of moeten we het vooral als een losstaand verhaal zien? Het is duidelijk dat de makers ook met die vraag flink hebben geworsteld en het script aan meerdere aanpassingen onderhevig is geweest.

Birds of Prey, die later de toevoeging “And the Fantabulous Emancipation Of One Harley Quinn” meekreeg om vooral het personage van actrice Margot Robbie nog even te noemen, is op verschillende manieren een vreemde eend in de bijt. In eerste instantie zou Harley Quinn een eigen film krijgen waarin ze samen zou opereren met haar vriendje The Joker die in Suiside Squad (uit 2016) door acteur Jared Leto gespeeld werd. Zijn vertolking van de populaire slechterik kreeg echter zoveel kritiek te voortduren dat Warner dat plan al snel in de ijskast plaatste. Probleem was echter dat het rol van Margot Robbie als Harley Quinn wel een schot in de roos was en dus wel degelijk op een bepaalde manier moest terugkeren. Klaarblijkelijk was een verhaal met alleen maar Harley Quinn niet voldoende en dus werd ze in de mix gegooid met een andere film die al op de planning stond: Birds of Prey. Daarmee is de film dus eigenlijk een samensmelting van twee verschillende films. En die samenvoeging is overduidelijk te merken.

De film voelt een beetje zoals de Deadpool-Films van en met acteur Ryan Reynolds. Deadpool was een karikatuur dat rondliep in zijn eigen film en zich meermaals richtte tot de kijker zelf. Een trucje dat ook Harley Quinn opvoert in Birds of Prey. Eigenlijk is het vooral een verhaal over de Birds of Prey (de drie dames Huntress, Black Canary an Montoya) waarin Harley Quinn toevallig zo nu en dan voorbij komt. Dat hoeft natuurlijk niet extreem erg te zijn, maar het voelt in dit geval wel een beetje als los zand. Helemaal omdat de meeste schermtijd overduidelijk voor Harley Quinn is, terwijl ze eigenlijk niet eens de hoofdrol in het verhaal lijkt te spelen. Een beetje zoals die vervelende oom of tante op iedere verjaardag die zichzelf op de voorgrond zet en zich belangrijker maakt dan de jarige zelf. Birds of Prey is overigens niet helemaal een ramp te noemen, want qua actiescenes zit de film meer dan prima in elkaar. Al valt niet te ontkennen dat er goed gekeken is naar John Wick of de eerdere genoemde Deadpool. Birds of Prey was met wat meer balans tussen de personages en een iets memorabele schurk (vaker de makke bij een DC-film) ongetwijfeld een stuk beter uit de verf gekomen.

Extra’s: Naar aanleiding van de uitbraak van het corona virus (COVID-19) brengt Warner Bros. Birds of Prey vervroegt uit als VOD. Hierdoor ontbreekt helaas enig bonusmateriaal. Deze zijn hoogstwaarschijnlijk wel te vinden op de fysieke release later dit jaar.

Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation Of One Harley Quinn) is overduidelijk een samenvoeging van twee verschillende films waarvan filmstudio Warner Brothers ongetwijfeld gehoopt had dat het een frisse wind zou laten waaien door het warrige DC Extended Universe. Dat is aan de ene kant zeker gelukt met hier en daar wat geslaagde humor en meer dan prima actiescenes, maar toch voelt de film behoorlijk aan als los zand. De film draait om de drie dames Huntress, Black Canary en ex-inspecteur Montoya die samen de Birds of Prey vormen, maar hun aanwezigheid wordt constant aan de kant gedrukt door het personage Harley Quinn. Op zich een logische keuze aangezien Margot Robbie het karakter al eerder in Suicide Squad zeer succesvol naar het witte doek bracht, maar het brengt de film vooral daardoor behoorlijk uit balans. Birds of Prey is zeker niet de slechtste film uit het DC Extended Universe, maar voegt daarentegen ook bijzonder weinig toe.

Met dank aan Pathé Thuis voor de Video On Demand link.

17 april, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e8a1fb6b7ef7_selected-products" products="9200000130064902,9200000130064904,9200000130064928,9200000054593369,9200000071388268,9200000130658959" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer