Black Hawk Down 4K

Informatie

RegieRidley Scott
Jaartal2001
Releasedatum15-05-2019
Speelduur144 | 152 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastJosh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Sam Shepard, Eric Bana, William Fichtner, Nikolaj Coster-Waldau, Tom Hardy en Orlando Bloom

Na de verdrijving van de centrale regering in 1993, te midden van de burgeroorlog in Somalië, machtigt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een militaire operatie met een vredeshandhavingsmandaat. Nadat het merendeel van het vredeskorps zich heeft teruggetrokken, verklaard de Mogadishu-militie, die loyaal is aan de militaire commandant en politiek leider, Mohammed Farrah Aidid, de oorlog aan het resterende VN-personeel. Als response zet het Amerikaanse leger drie van zijn speciale troepen in die afreizen naar Mogadishu om Aidid te vangen, die zichzelf tot president heeft verklaard. Onder bevel van Capt. Mike Steele worden de speciale troepen per helikopter in het centrum van Mogadishu gedropt, wat leidt tot een groot en uitdijend vuurgevecht, resulterend in de vernietiging van twee Amerikaanse Black Hawk-helikopters. Sergeant Matt Eversmann moet de overgebleven troepen leiden naar de crashplaats van de Black Hawks, op zoek naar overlevenden.

Het is bijna twintig jaar geleden sinds Black Hawk Down in de wereldwijde bioscopen verscheen. Slechts luttele maanden na de 9/11 aanslagen, werd de release vooraf al bekritiseerd omdat het publiek niet klaar zou zijn voor een realistische film waarin het leger en terrorisme centraal staan. Het weerhield de makers er niet van om de film kort voor de jaarwisseling in 2001 uit te brengen, en met succes want het bracht financieel nog aardig wat in het laadje en werd bovendien kritisch zeer goed ontvangen. Regisseur Ridley Scott, die in datzelfde jaar zijn voorlaatste film “Gladiator” nog met vijf Oscars bekroond zag worden,  baseerde Black Hawk Down op het het non-fictieve boek uit 1999 met dezelfde titel, geschreven door journalist Mark Bowden. Hij deed verslag tijdens de inval van Mogadishu in 1993 door het Amerikaanse leger, met als doel het gevangen nemen van factie leider Mohamed Farrah Aidid.

Black Hawk Down is een ultiem eerbetoon aan de Special Forces van het Amerikaanse leger, het “75th Ranger Regiment” in het bijzonder. De niets verhullende kreet, “leave no man behind”, die op alle posters van de film prijkt, is van een overdreven patriottistisch niveau, maar de uitwerking is dat allerminst. Het is makkelijk om de patriottisme kaart te trekken, vanwege het sentiment of de simpele logica, van het opofferen van iemand om vele anderen te redden. Feit blijft dat een dergelijke beslissing absoluut geen uitzondering is voor regeringen en militaire instanties, zeker in het geval van de waargebeurde “Battle of Mogadishu” in Somalië. Ridley Scott richt zijn vlijmscherpe focus op gevechtstactiek en de dapperheid in het heetst van de strijd, als zijn sterrencast vecht voor hun leven achter de vijandelijke linies. De film won Oscars voor beste editing en geluid mixing, en is misschien wel de laatste film van Scott met zijn allerbeste kenmerkende eigenschappen.

Zoals hierboven benoemd heeft de film een grootse sterrencast met onder meer; Eric Bana, Sam Shepherd, Josh Hartnett, Jason Isaacs, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Orlando Bloom, Ty Burrell en zelfs het filmdebuut van Tom Hardy. Er is niemand die er individueel bovenuit springt, maar meer een collectieve prestatie van de gehele cast. Black Hawk Down is een grimmige en iconische film over moderne oorlogsvoering, zonder romantisering of vals sentiment. De Poolse cameraman Sławomir Idziak heeft de film een gestileerde en korrelige uitstraling meegegeven, die een gevoel van urgentie en spanning creëert tijdens de vele karakteristieke momenten. Zelfs nu bijna twintig jaar later blijft de film een visceraal, meeslepend verhaal over de sterke broederschap tussen militairen en de moed om te overleven tegen de meeste sombere verwachtingen in.

Extra’s: er zijn helaas geen extra’s op de 4K Ultra HD Blu-ray schijf toegevoegd.

Black Hawk Down kan misschien wel gezien worden als de laatste écht goede film van grootmeester Ridley Scott, met eervolle uitzonderingen voor “Kingdom of Heaven” en “American Gangster”. De film maakt deel uit van Scott’s ‘grimmige’ periode, waarbij zijn films een rauwe en ongeromantiseerde uitstraling kregen. Gebaseerd op het non-fictieboek met dezelfde naam, legt Scott de angstaanjagende chaos van oorlog vast en de complexiteit van militaire betrokkenheid met bekwaam talent en gestileerd camerawerk dat het razende tempo de volledige (bijna) 150 minuten vasthoudt. Black Hawk Down is een meeslepende en aangrijpende verkenning van de verschrikkelijke ontberingen die moeten worden doorstaan in moderne oorlogsvoering.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

11 juni, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5cde6763147e8_selected-products" products="9200000104968075,1002004004848463,1002004000101644,1001004007769677,666870220" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer