Black Lightning – seizoen 1

Informatie

RegieSalim Akil, Oz Scott, Mark Tonderal, Michael Schultz, Rose Troche, Benny Boom, Bille Woodruff, Tanya Hamilton, Tawnia McKernan en Eric Laneuville
Jaartal2018
Releasedatum23-01-2019
Speelduur720 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastCress Williams, China Anne McClain, Nafesse Williams, Christina Adams, Marvin

Jefferson Pierce is een man die worstelt met een geheim. Hij is vader van twee dochters en directeur van een high school in Freeland, een stadje in New Orleans, waar hij fungeert als veilige haven voor de jongeren. Negen jaar geleden was hij echter een heel andere held. Als tiener ontdekte Jefferson namelijk dat hij in staat is om elektriciteit te absorberen en kanaliseren, wat hem een scala aan superkrachten geeft. Met de hulp van zijn mentor en vaderfiguur Peter Gambi werd Jefferson de superheld Black Lightning, een alterego dat de strijd aanging met de criminaliteit en corruptie in het stadje Freeland. Ondertussen is het negen jaar geleden dat Jefferson koos om zijn stad te helpen zonder zijn superkrachten, dit nadat hij de nadelige effecten ondervond die dit had op zijn gezin en hij zijn vrouw beloofde nooit meer zijn superheldenpak aan te trekken. Toch wordt hij gedwongen om terug te keren als de elektrische superheld als Freeland steeds meer wordt overspoelt door de diverse bendes.

Black Lightning is een superheld waarvan in april 1977 de eerste comic op de markt verscheen. Hij was hiermee een van DC’s eerste Afro-Amerikaanse superhelden en hoewel zijn oorsprongsverhaal enkele varianten kent, is hij in het huidige DC-universum geboren als metamens met bovenmenselijke elektrische krachten. In een tijd waarin superhelden populairder zijn dan ooit, lijkt Black Lightning met het behandelen van ongelijkheid en racisme in een gat in de markt te springen waar Marvel’s Luke Cage eerder niet beklijfde. In navolging van series als Arrow, Supergirl, The Flash en DC’s Legends of Tomorrow is ook Black Lightning een superheldenserie van het Amerikaanse televisienetwerk The CW. Het eerste seizoen telt met dertien afleveringen een prettige lengte en daar heeft de serie direct een voorsprong te pakken op de eerder genoemde series. Deze worstelen vaak namelijk opzichtig om meer dan twintig afleveringen kwaliteit te bieden.

In het eerste seizoen maken we kennis met Jefferson Pierce als hij zijn dagen als superheld ver achter zich heeft liggen. Het geeft een extra emotionele lading aan deze serie en is een keer een wat andere insteek dan wat we normaal voorgeschoteld krijgen. Zo is Jefferson Pierce geen jongeling meer die net pas wordt geconfronteerd met zijn krachten, maar juist een door de wol geverfde man van middelbare leeftijd. Deze man wordt gespeeld door de ervaren Cress Williams, een acteur die bekend is van zijn rollen in Prison Break en the CW serie Hart of Dixie. Met zijn uitstraling weet hij zowel Jefferson Pierce als Black Lightning geloofwaardig naar het scherm te vertalen, iets dat sowieso altijd een van de minste problemen van de DC-series is geweest.

Een van de grootste problemen die keer op keer boven komt drijven is namelijk de formulematigheid van de series. Het is veelal allemaal redelijk veilig en soms zelfs wat voorspelbaar. Toch wordt met Black Lightning een goede poging gedaan om alles eens wat anders te brengen. Zo profiteert de serie van een visueel gezien wat rauwer beeld met een leven in de sloppenwijken voor geweld van bendes. Ook durven de makers het aan om direct in de eerste aflevering vol in de rassenkwestie te duiken. Het zijn zaken waarmee Black Lightning zich wel duidelijk anders toont dan andere DC-series. Toch is het ook wel weer oppassen dat er niet wordt doorgeslagen in een reactie op een actuele sociale kwestie, zo ging vrijwel tegelijkertijd ook Marvel’s Black Panther in première, want dan verliest het natuurlijk ook zijn impact. Maar vooralsnog is dit eerste seizoen een geslaagde aftrap en krijgen we ook hier een fijne mix van actie en humor voorgeschoteld.

Extra’s: Naast de 13 afleveringen van dit seizoen is er ook ruimte gemaakt voor wat bonusmateriaal.
· Art Imitating Life: The Pilot Episode (05:02) We zien hoe een situatie bij een stoplicht, waarbij bedenker Salim Akil een geschil kreeg met een agent, heeft gezorgd voor inspiratie voor de pilot aflevering.
· A Family of Strength (07:09) Akil bespreekt het belang van familie in de serie en zijn hoofdpersonage en ook de tweestrijd tussen zijn leven als superheld en als man en vader van twee dochters.
· Black Lightning: 2017 Comic-Con Panel (17:26) Een panel dat opgenomen is voorafgaand aan de opnames. Aanwezig zijn bedenker Salim Akil, executive Mara Brock Akil, Cress Williams, Christine Adams, Nafessa Williams en China Anne McClain.
· Come Visit Georgia PSAs (11:15) Een promotie waar het lokale VVV kantoor van Atlanta vast blij mee is, waarin de voordelen van opnemen in Atlanta en de directe omgeving wordt aangegeven.
· Deleted Scenes (32:38) Een behoorlijke verzameling aan verwijderde scènes, die logisch zijn gesneuveld, maar wel soms een leuke uitdieping geven.
· Gag Reel (02:15) De welbekende bloopercompilatie.

Black Lightning – seizoen 1 is een sterke opener van deze verfrissende DC serie met een duidelijk raciale insteek. Natuurlijk, in grote lijnen zien we ook hier weer dezelfde formule als die we eerder zagen in succesvolle series als Arrow
en The Flash, maar de achtergrond en het hoofdpersonage verschillen genoeg om Black Lightning een rol op de voorgrond te gunnen. Een belangrijke spil hierin is Cress Williams. Waar de andere DC-series vaak draaien om een superheld die zijn krachten net ontdekt en vervolgens de strijd aan gaat met het gespuis, begint Black Lightning juist op het moment dat deze dagen al lang en breed achter het personage lijken te liggen. Natuurlijk is het een kwestie van tijd voor zijn pak weer uit de kast komt, maar deze relatief verfrissende insteek werkt wel. Het zorgt ervoor dat Black Lightning in een gat op de superheldenmarkt duikt waar zeker ook nog ruimte is om verder te groeien.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

30 januari, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c44956f56b17_selected-products" products="9200000101813754,9200000081660691,9200000081663683,9200000081663331" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer