Black Panther

Informatie

RegieRyan Coogler
Jaartal2018
Releasedatum22-06-2018
Speelduur134 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastChadwick Boseman, Lupita Nyong'o, Michael B. Jordan, Danai Gurira, Martin Freeman, Angela Bassett, Forest Whitaker & Andy Serkis

Na de desastreuze confrontatie tussen het team van Captain America en Iron Man, keert prins T’Challa terug naar zijn thuisland Wakanda. De natie Wakanda staat bekend om haar bezit van het mechanische element met de naam vibranium. De bevolking van Wakanda gebruikt de vibranium om geavanceerde technologie te ontwikkelen en zichzelf te isoleren van de wereld door zich voor te doen als Derde Wereldland. Na de tragische dood van zijn vader, wordt T’Challa benoemd tot de nieuwe rechtmatige koning en krijg de bovennatuurlijke krachten die hem tot “Black Panther” maken. Wanneer een krachtige oude vijand verschijnt, wordt zijn moed als koning en Black Panther zwaar op de proef gesteld, en raakt hij betrokken bij een ontzagwekkend conflict dat het lot van Wakanda en de hele wereld in gevaar brengt. Geconfronteerd met verraad en gevaar moet de jonge nieuwe koning zijn bondgenoten verzamelen en de volle kracht van Black Panther benutten om zijn vijanden te verslaan en hun manier van leven veilig te stellen. 

Na zeventien films in het Marvel Cinematic Universe mag het geen verrassing meer zijn dat er enkele titels tussen zitten die maatschappelijke en sociaal politieke aspecten aan de kaak stelt. Vooral de laatste twee Captain America films zijn onmiskenbaar dubbelzinnig over bepaalde hedendaagse problematiek en angsten, terwijl Thor Ragnarok zelfs onderliggende thema’s bevat die subtiel verwijzen naar imperialisme en vluchtelingen. Black Panther onderscheidt zich vol trots van de rest omdat het volledig en openlijk de sociaal politieke kwesties omhelst en tastbaar maakt. Ryan Coogler maakt met Black Panther niet de beste, maar wel de meest belangrijke en meest besproken Marvel film tot nu toe. Hij levert een puike prestatie door de onjuiste voorstelling van minderheden in het superheldengenre bloot te leggen en spreekt rechtstreeks tot het hart van die gemeenschap. Coogler confronteert met kwesties als globalisering en kolonisatie, maar bovenal de jammerlijke blijvende erfenis van de geschiedenis van Amerika met slavernij.

Natuurlijk heeft Blade het hele zwarte Marvel superhelden ding decennia terug al gedaan, en met veel minder politieke grootsheid, maar de culturele impact van Marvel’s eerste blockbuster met een overwegend zwarte cast valt niet te ontkennen. Het zou leuk zijn om te denken dat we in een tijd leven waarin we niet meer naar kleur kijken, maar of we het nu over ons eigen land hebben of de ‘echte’ wereld daarbuiten, we zijn daar nog steeds ver van verwijdert. Gelukkig is het niet alleen vanuit politiek oogpunt een geslaagde film, maar is het ook een onderhoudend oorsprongsverhaal. De fictieve Afrikaanse natie Wakanda ziet er oogstrelend uit en uitermate geloofwaardig als een geïsoleerde en ongerepte utopie. Het land is nog onaangetast door vernietigende verwoestingen van het kolonialisme en kapitalistische hebzucht, maar omgeven prachtige natuurlijke schoonheid omringd door de meest geavanceerde technologische ontdekkingen. Kortom, het succes en de welvaart van Wakanda is te danken aan het feit dat ze een verborgen geheim voor de wereld zijn en derhalve ongevoelig blijven voor de invloed van de westerse beschaving.

Typerend voor Black Panther is dat het plot van de film, ondanks alle hierboven genoemde lovende kritieken, bijna niets origineels bevat en waarbij ieder gevecht of twist van het verhaal voorspelbaar is. Wat dat betreft ligt het volledig in lijn met de rest van het Cinematic Universe van Marvel, ware het niet dat de film bijzonder weinig toegevoegde waarde biedt naar het allesomvattende Avengers Infinity War. De film kan zelfs prima door als standalone film, ook zonder voorkennis van het MCU. Black Panther moet het vooral hebben van de prachtige visuals en een uitstekende cast, zowel in de hoofd- als bijrollen. Chadwick Boseman voert de film aan als het titelpersonage en wordt daarbij vooral omringt door zelfstandige powervrouwen. Lupita Nyong’o speelt de onvermijdelijke love-interest Nakia, Letitia Wright zijn zusje Shuri die alle technische snufjes verzorgd en Danai Gurira is Wakanda’s beste krijger Okoya. Andy Serkis heeft zichtbaar plezier als de kwaadaardige Ulysses Klaue, maar het is Michael B Jordan die de show steelt, of misschien zelfs de gehele film. Erik Killmonger is een meer dan waardige schurk, voorzien van de juiste hoeveelheid achtergrondinformatie, wat zijn levensdoelen en motivaties zeer geloofwaardig maken.

Extra’s: Zoals we ondertussen gewend zijn bij films uit de MCU, is ook de Blu-ray release van Black Panther weer goed gevuld.
• Crowning of a New King (05:34) Een blik op Black Panther’s debuut in Civil War, zijn positie in de Avengers, het kostuum en de oorsprong van het personage.
• The Hidden Kingdom Revealed (06:57) Een diepere blik op het fictieve koninkrijk van Wakanda, zowel op de locatie als de bewoners.
• The Warriors Within (06:08) Een bespreking over de prominente vrouwelijke rollen in Wakanda, met focus op een aantal van de meest belangrijke vrouwelijke personages.
• Wakanda Revealed: Exploring the Technology (06:16) Deze extra feature onderzoekt de cruciale rol van het fictieve metaal vibranium, vooral de manier waarop dit heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het land en het gebruik er van in kleding, wapens en voortuigen.
• From Page to Screen (20:27) Regisseur Ryan Coogler en zijn creatieve team bespreken de geschiedenis van het personage in de strips, zijn opkomst in het Civil Rights tijdperk, het belang van het personage en het verhaal voor Afro-Amerikanen in de algemene samenleving.
• Marvel Studios: The First Ten Years – Connecting the Universe (08:39) Een blik op de crossover werelden en de verschillende karakters in de Marvel-films.
• Deleted Scenes (06:53) Een viertal verwijderde scenes die uit de film gehaald zijn.
• Ant-Man and the Wasp Sneak Peak
• Audiocommentaar van regisseur Ryan Coogler
• Bloopers

Black Panther is een zeer boeiende en opwindende superheldenfilm, gelaagd met diverse complexe maatschappelijke kwesties die wereldwijd ruimschoots onder de aandacht zijn gebracht. Regisseur Ryan Coogler voert ons mee op een tocht naar het adembenemende koninkrijk van Wakanda, met verbluffende CGI landschappen, voorzien van de meest geavanceerde technologische ontwikkelingen. De film pakt tevens uit met het aanpakken van belangrijke kwesties over globalisering, kolonisatie en de heersende erfenis van slavernij, zonder daar geforceerd de nadruk op te leggen. Black Panther is een prima Marvel film met prachtige visuele effecten, een uitstekende cast en dito schurk. Als film is deze niet zo baanbrekend als door alle hype en media aandacht werd gesteld, maar vanwege de maatschappelijk en sociaal politieke gelaagdheid zal Black Panther zeker wel zo de geschiedenisboeken in gaan. 

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

24 augustus, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b7fb35e30e6c_selected-products" products="9200000088442346,9200000088442331,9200000088442417,9200000093512640,9200000095563393" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer