Black Panther

Informatie

RegieRyan Coogler
Jaartal2018
Releasedatum14-02-2017
Speelduur134 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company
CastChadwick Boseman, Lupita Nyong'o, Michael B. Jordan, Danai Gurira, Martin Freeman, Angela Bassett, Forest Whitaker & Andy Serkis

Na de dood van zijn vader, tijdens een aanslag van de Winter Soldier op een VN-bijeenkomst, keert T’Challa terug naar zijn thuisland Wakanda; een technologisch geavanceerd land dat verscholen is voor de buitenwereld. Thuis moet hij zijn plek innemen als rechtmatige koning, maar zijn verantwoordelijkheid wordt al snel op de proef gesteld als een oude vijand opduikt. Versterkt door zijn krachten die hem doen veranderen in de Black Panther lijkt hij de situatie al snel onder controle te hebben. Maar dan blijkt dat de geschiedenis van Wakanda ook een schaduwzijde heeft, die op het punt staat om los te breken. Lukt het T’Challa om zijn volk te verenigen en Wakanda te bevrijden van haar demonen?

Met Black Panther zijn we inmiddels aanbeland bij het achttiende deel van het Marvel Cinematic Universe (MCU) dat begon in 2008 met de eerste Iron Man en tot zijn (voorlopige) climax komt in april van dit jaar met Avengers: Infinity War. Maar voor het zover is draait eerst nog het soloavontuur van T’Challa, beter bekend als de Black Panther, in de bioscopen. De vraag is uiteraard of de film nog een fijne toevoeging is voor het MCU alvorens het feest in april losbarst, of dat het niet meer is dan een zoethoudertje voor de ongeduldige fans. Het antwoord op die vraag ligt een beetje in het midden, al slaat de meter meer uit in die richting van dat laatste.

Superheld Black Panther leerde we in 2016 kennen toen hij opdook in Captain America: Civil War. De film bleek een fijne introductie te zijn voor de Afrikaanse held en dus kan zijn solo-film daarmee meteen in volle vaart van start gaan. En dat is nodig ook, want ondanks dat we inmiddels al weten wie T’Challa is, valt er nog genoeg over Wakanda zelf te vertellen. Regisseur Ryan Coogler, bekend van de succesvolle films Creed en Fruitvale Station, start zijn film dan ook met een monoloog over het ontstaan van het technologisch geavanceerde land; hoe het omgaat met het uiterst handige vibranium, waar het schild van Captain America onder andere van gemaakt is, en waarom het zich verscholen houdt van de rest van de wereld. Het is genoeg informatie om de kijker voor te bereiden op het avontuur dat zal volgen en beetje bij beetje komen we nog meer te weten over het thuisland van Black Panther.

Gelukkig is Black Panther meer dan een geschiedenisles over Wakanda en wordt het verhaal vooral vooruit gestuwd door vijanden uit het verleden. In Avengers: Age of Ultron uit 2014 maakte we al kennis met slechterik Ulysses Klaue, een heerlijke rol van Andy Serkis, die antagonist Ultron hielp aan een fijne laag vibranium. Het is dan ook niet heel verwonderlijk dat hij ook opduikt in een film over Black Panther zelf. Zijn rol in deze film is echter beperkt, aangezien er een andere vijand voor Black Panther naar voren stapt om hem het leven zuur te maken en zijn rol als koning van Wakanda te laten wankelen. Schurk Erik Killmonger is namelijk degene die overduidelijk geen fijne plannen heeft met Wakanda en het daarom op T’Challa heeft voorzien. En met twee vijanden voor Black Panther hebben we meteen het grootste pijnpunt van deze Marvel-film te pakken.

Naast Andy Serkis, die helemaal los kan gaan als de gevaarlijke Ulysses Klaue, zien we Michael B. Jordan als de onberekenbare Erik Killmonger die nog een appeltje met Wakanda te schillen heeft. Jordan speelt zijn rol van vijand met wraak zichtbaar met veel plezier, wat erin resulteert dat Chadwick Boseman een beetje verbleekt in zijn rol als de titelheld. Het is haast pijnlijk om te zien dat Serkis en vooral Jordan hem met een flinke dosis charisma zo van het scherm kunnen spelen en daardoor de titelheld van de film toch wat te ver naar de achtergrond wordt gereduceerd. Het staat de film overigens niet in de weg op de schaal van vermakelijkheid, maar meer dan een fijn zoethoudertje tot Infinty War is het dus helaas niet.

Black Panther is een vermakelijke toevoeging aan het Marvel Cinematic Universe, maar is helaas ook weinig meer dan een fijn zoethoudertje tot het geweld in april los barst met Avengers: Infinity War. De film neemt de kijker mee op een fijne reis naar het bijzondere Wakanda en weet daarbij de Afrikaanse sfeer goed neer te zetten, maar door het sterke spel van de twee vijanden in de film wordt de held waar het allemaal om draait een beetje naar de achtergrond gereduceerd en lijkt de balans een beetje uit verhouding. Het maakt Black Panther dus zeker geen slechte film, maar ook niet de topper die het wellicht met een iets strakker script had kunnen zijn.

15 februari, 2018

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a7d6a2c1f1e2_selected-products" products="9200000059731908,9200000039343427,1002004012261163" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer