Black Sea

Informatie

RegieKevin Macdonald
Jaartal2014
Releasedatum21-10-2015
Speelduur115 minuten
DistributeurCinéart Nederland
CastJude Law, Karl Davies, Llewella Gideon, Jodie Whittaker, Gus Barry en Ben Mendelsohn

Als Robinson na 30 jaar ervaring wordt ontslagen als onderzeebootkaptein bij een bergingsbedrijf, staat hij compleet met lege handen. Door zijn werk heeft zijn vrouw hem verlaten en doordat hij er meer niet was dan wel heeft hij ook geen contact meer met zijn zoon. Via lotgenoten krijgt hij lucht van een louche financier die werk voor hem heeft in de zoektocht naar een legendarische U-boot op de bodem van de Zwarte Zee. Naar verluidt heeft deze onderzeeër 80 miljoen Reichsmark aan goud aan boord. Om zijn oud werkgever een hak te zetten neemt Robinson de baan aan, maar daarbij had hij geen rekening gehouden met de oude duikboot die zijn nieuwe werkplek is en crewleden die elkaar naar het leven staan.

Halverwege het vorige decennium was regisseur Kevin Macdonald een veelbelovende naam. Zijn films Touching the Void en vooral The Last King of Scotland gooide hoge ogen en laatstgenoemde bezorgde hoofdrolspeler Forest Whitaker zelfs een gouden beeldje bij de Oscars van dat jaar. Het was een belofte die Macdonald nooit volledig wist in te lossen. Deze nieuwe film haalde in ons land zelfs de bioscopen niet eens. Dit ondanks de aansprekende cast, waaronder mensen als Ben Mendelsohn en hoofdrolspeler Jude Law. Aan zijn inlevingsvermogen voor de rol zal het ook niet hebben gelegen. Zo mat hij zich een Schots accent aan en dook hij drie dagen letterlijk onder aan boord van een Britse onderzeeër om zich voor te bereiden op zijn rol.

Het is een compleet eigen genre geworden, de onderzeebootfilms. Na het grote succes van Das Boot in de jaren 80 verschenen er met regelmaat diverse films in dit genre, maar helaas met wisselend succes. Helaas valt Black Sea onder de minsten en de film mag dan ook niet eens in de schaduw staan van de eerder genoemde klassieker. Wat de films wel met elkaar gemeen hebben is de treffende claustrofobische sfeer, iets wat je al snel bereikt op een locatie als een onderzeeër, maar verder gaat elke vergelijking mank. Zo is de film nogal voorspelbaar. Het valt natuurlijk te verwachten dat als je een crew op een onderzeeër zet die half Schots en half Russisch is en vervolgens op zoek gaat naar een grote geldbuit dit voor problemen gaat zorgen. Zeker als daar bovenop komt dat de crew gewoon misbruikt wordt. Het is tenslotte niet voor niets een louche financier voor wie ze het vuile werk doen.

Toch hoeft dit alles de film nog steeds niet in de weg te zitten. Het kan tenslotte alsnog een zeer vermakelijke film opleveren want het kan de spanning namelijk behoorlijk opvoeren. Maar helaas wordt de film nooit echt spannend. Black Sea gaat daarnaast eigenlijk vooral ten onder aan zijn grote ongeloofwaardigheid. Een goed voorbeeld hiervan is als er halverwege de film schade ontstaat aan de onderzeeër en de bemanning besluit om wat reserveonderdelen weg te halen bij de gezochte en zeer toevallig naastgelegen U-boot. Wat dat betreft stikt de film van dit soort toevalligheden en moet de film het duidelijk ook niet hebben van de technische details. Wat rest is een film waarbij de echte spanning uitblijft en richting het einde de logica compleet overboord gaat om uiteindelijk af te sluiten met een onverwacht einde wat er eigenlijk niet meer toe doet.

Extra’s: Nadat de hoofdfilm is afgelopen blijkt er nog een leuke extra op de Blu-ray te staan. In een 14 minuten durende featurette neemt Jude Law ons mee voor een ‘Submarine Tour’. Hierin blijkt Law zeer spraakzaam, waarbij hij de kijker leuke en interessante extra informatie verschaft. Helaas vinden we niet meer van dit soort extra’s op de schijf en zien we hiernaast alleen de trailer van de hoofdfilm en een drietal andere releases (Drive, Pusher en Kill List). Het is hierbij opvallend dat de drie films al enige tijd oud zijn.

Black Sea is een matige onderzeebootthriller die kopje onder gaat door een gebrek aan spanning en een overschot aan ongeloofwaardigheden. Met het acteerwerk is op zich niet zoveel mis (of je moet je storen aan het dik aangezette Schotse accent van Law), maar laat dat nou net niet het belangrijkste zijn voor een film als deze. Wat dat betreft had er beter wat onderzoek gestoken kunnen worden in de technische details. Het zorgt ervoor dat Black Sea steeds meer ontspoort en eigenlijk alleen oprecht te genieten is als je bereid bent om heel veel door de vingers te zien.

Met dank aan Twin Pics voor het recensie-exemplaar.

24 oktober, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer