Blackhat

Informatie

RegieMichael Mann
Jaartal2015
Releasedatum02-06-2015
Speelduur127 minuten
DistributeurUniversal Pictures
CastChris Hemsworth, Mei Tang, Viola Davis en Holt McCannaly

Een veroordeelde hacker wordt voorwaardelijk vrijgelaten. Samen met zijn Amerikaanse en Chinese compagnons moet hij, in ruil voor zijn vrijheid, een geavanceerd cybercrime-netwerk ontmantelen. Hun zoektocht naar het brein achter deze illegale organisatie leidt hen over de hele wereld, van Chicago naar Los Angeles om door te gaan naar Hong Kong en Jakarta. Alles wordt uit de kast getrokken om het brein te vinden en tegen te houden.

Michael Mann maakte eind jaren tachtig naam in de televisiewereld met Miami Vice en heeft sindsdien ook een hoop goede films uitgebracht. Zo kennen we hem onder andere van films als Collateral, Ali en Public Enemies. In 2010 keerde hij kortstondig terug naar het kleine scherm voor de stopgezette HBO-serie Luck. De goede man is ondertussen alweer tweeënzeventig jaar oud en na een afwezigheid van zes jaar op het witte doek komt daar nu gelukkig weer verandering in. Of het nou de leeftijd is zal een vraag blijven, maar een wedervraag is of dit een goede stap is geweest. Met zijn nieuwste werk Blackhat laat hij namelijk behoorlijke steken vallen en levert hij misschien wel de minste film tot nu toe af.

Chris Hemsworth, bekend van Thor, speelt de rol van Nick Hathaway. Nick is een hacker die bijna alles met computers en andere technologische apparaten kan. Hemsworth is nou niet bepaald het type man waar je aan denkt bij een hacker, maar goed de film wil natuurlijk een lekkere hunk voorschotelen voor het vrouwelijk publiek als tegenhanger voor de mannelijke technologie en actie. Dat gezegd hebbende komen we uit bij de Wei Tang, de tegenspeelster van Hemsworth, die de rol van Chen Lien op zich neemt. Tang is niet erg bekend bij het grote publiek, dit ligt vooral aan het feit dat ze vrijwel alleen in Chinese films speelt. Ze speelt haar rol goed, maar al snel krijgt het verhaal een voorspelbare wending en voor je het weet liggen de twee met elkaar in bed. Deze romance valt nogal uit de lucht, maar leidt tot een punt waarin ze alles voor elkaar doen en niets hun liefde meer lijkt tegen te houden. Dit voelt voor de kijker raar aan, want je ziet de twee in bed liggen zonder enige idee te hebben waarom de twee zo verliefd op elkaar zijn.

Hemsworth is niet het enige bekende gezicht in de film. Zo zien we ook Viola Davis voorbij komen. Davis is vooral bekend van The Help en speelt in Blackhat de rol van FBI-agente Carol Barrett. Barrett lijkt aan het begin van de film een harde tante die volledig volgens het boekje handelt, maar ze draait om als een blad aan een boom wanneer ze samenwerkt met Hathaway. Davis krijgt gezelschap van Holt McCallany, bekend van Alien3. McCallany speelt de rol van Mark Jessup en we kunnen niks anders concluderen dan dat zijn personage er de hele film een beetje bij loopt. Wat zijn rol nou precies is wordt nooit goed duidelijk. Het is een euvel wat we heel de film door terug zien. Alle personages lijken vluchtig bedacht en niet goed uitgewerkt. De acteurs spelen hun rol goed als je kijkt naar de middelen die ze krijgen, maar er zit totaal geen diepte in hun karakters waardoor het geheel veelal ongeïnspireerd en saai overkomt. Wat wel positief is dat de Chinezen daadwerkelijk Chinees praten. Al moeten we daar gelijk een kanttekening bij maken, want het lijkt soms wel slecht nagesynchroniseerd en leidt dus vooral af.

Wie in de jaren negentig veel films over hackers heeft gezien, zal aan het begin van deze film blij worden verrast. We worden namelijk met handige camera bewegingen een computer ingeslingerd, met overal lichtjes en driedimensionale effecten, waarbij er steeds verder ingezoomd wordt op de kleinste deeltjes van een computer. Dit zal er in de jaren negentig wellicht mooi en cool uit hebben gezien, maar nu is het gedateerd en wordt je er misselijk van. Daarnaast duurt deze opening veel te lang, waardoor de film al in de min staat voor deze goed en wel begonnen is. Dat dit soort beelden vaker voorkomen in de film, maakt het er dan ook niet beter op. Zodra we uit de computer zijn en weer kunnen wennen aan de mensenwereld waan je jezelf in een amateuristische film. Het camerawerk schud en schokt en lijkt, net als de acteurs, geen houvast te kunnen vinden. Elke scene raast voorbij en het merendeel van de film zien we iedereen compleet doelloos van hot naar her rennen.

Extra’s: Bijna geheel afwezig, of we moeten de trailer van Lucy meetellen. De vraag is echter of je nog wel zin hebt in enige extra’s na het zien van deze film.

Blackhat pretendeert een spannende thriller te zijn, maar weet dat nergens waar te maken. Mann lijkt zijn magie een beetje kwijt. Zelfs de cameravoering, normaal een sterk punt in zijn films, maakt eerder misselijk dan dat je er maar enigszins plezier aan overhoudt. Mann en Hemsworth kunnen je een reden geven om de film te gaan kijken, maar deze film toont eens te meer aan dat er meer nodig is voor een goede film. Het verhaal is onnavolgbaar en de thriller elementen lijken per abuis vervangen voor slaaptabletten.

Met dank aan Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

10 juni, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Jantine van Lierop