Bleed for This

Informatie

RegieBen Younger
Jaartal2016
Releasedatum20-09-2017
Speelduur117 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastMiles Teller, Katey Sagal, Christine Evangelista, Amanda Clayton, Aaron Eckhart, Ciarán Hinds en Ted Levine

Vinny Pazienza, beter bekend als Vinny Paz, is een jonge talentvolle bokser die het er behoorlijk van neemt. Zo komt hij te laat voor het wegen voorafgaande bij een groot gevecht en vergokt niet veel later liever zijn gage dan zich goed voor te bereiden. Toch weet hij steeds verder op te klimmen en wordt hij in één klap bekend als hij Gilbert Dele verslaat, de ongeslagen wereldkampioen in het junior middengewicht. Het leven van Paz neemt echter een onverwachte wending als hij betrokken raakt bij een auto-ongeluk. In het ziekenhuis, als Vinny weer bij bewustzijn komt, krijgt hij te horen dat hij waarschijnlijk nooit meer zal kunnen lopen en zeker nooit meer zal boksen. Zijn carrière lijkt van korte duur, maar Vinny is vastbesloten om terug te keren in de ring.

Bleed for This is de nieuwe film van regisseur Ben Younger, die hiermee zijn eerste film in ruim tien jaar aflevert. Voor zijn terugkeer heeft hij gekozen voor een biografische film over bokslegende Vinny Paz, die pakweg 25 jaar geleden zorgde voor één van de grootste comebacks in de sporthistorie. Hij brak zijn nek bij een auto-ongeluk en ondanks dat hem verteld werd dat hij waarschijnlijk nooit meer zou kunnen lopen, keerde hij dertien maanden na het ongeluk succesvol terug in de ring. Het is een verhaal waar ze dol op zijn in Hollywood, zeker in boksfilms. Toch ligt het gebruik van clichés op de loer. Opvallend is in elk geval dat Martin Scorsese, die met Raging Bull verantwoordelijk was voor de beste boksfilm ooit, zich aan de film heeft verbonden als producent.

In de film zien we de 30-jarige Miles Teller als Paz. Voor deze fysieke rol werd hij getraind door Darrell Foster, die niet alleen bokser Sugar Ray Leonard trainde, maar ook Will Smith in vorm kreeg voor de rol van Muhammad Ali in Ali. We kunnen gerust stellen dat Teller de film met verve weet te dragen, zowel met zijn fysieke uiterlijk als met zijn acteerprestatie. Naast hem zien we Aaron Eckhart als trainer Kevin Rooney, de trainer die Paz adviseert in zwaardere gewichtklassen te boksen en die hem steunt in de moeilijke periode na het ongeluk. Voor de rol liet Eckhart zich een kalend hoofd aanmeten, waardeer hij een stuk minder charismatisch oogt. Het past echter bij de rol en op zijn acteerwerk is weinig aan te merken. Dat geldt ook voor Ciarán Hinds, die de vader van Paz speelt. Al ligt zijn pruik er iets te dik bovenop.

Ondanks de dragende rol van Teller en de goed gefilmde boksscènes is er wel het nodige op de film aan te merken. Zo is het gegeven van een talent die zich na een tegenslag terugvecht weinig origineel te noemen. Ook nemen de makers met regelmaat een loopje met de werkelijkheid. Zo vond het gevecht met Dele niet direct als eerst volgende wedstrijd na de verliespartij tegen Mayweather plaats. Ook liep het gevecht tegen Dele anders af. Zo was het geen knock-out die een einde maakte aan het gevecht, maar werd het gevecht gestopt door de scheidsrechter. Het zorgt ervoor dat Bleed for This voor de filmliefhebber zeer vermakelijk is, al is het verloop natuurlijk redelijk voorspelbaar, maar de sportliefhebbers die bekend zijn met Paz zullen echter menigmaal met de wenkbrauwen fronzen.

Extra’s: Naast de hoofdfilm zien we nog enkele extra’s op de Blu-ray release. Niet heel veel bijzonders en helaas zijn de specials erg kort.
∙ Deleted scenes (11:44) Dollar Table, Hospital Cafeteria, Ticket Montage, Family Dinner, Diner, Training Vinny, and Out to Dinner
∙ Trailers (7:04) Een drietal promotionele trailers van andere releases van Sony Pictures Underworld: Blood Wars (2:30), Billy Lynn’s Long Halftime Walk (2:09) en The Shallows (2:25)

Bleed for This is een prima boksfilm, die nergens komt tot een knock-out. Hiervoor stikt de film van de clichés, waardoor je meermaals het gevoel krijgt dat je alles al eens eerder hebt gezien. Ook worden er flink wat feiten weggelaten of verdraaid, wat zorgt voor een vieze nasmaak. Zeker bij mensen die bekend zijn met het verhaal van Vinny Paz. Dit verandert echter niets aan de indrukwekkende performance van Miles Teller, die nog maar eens onderstreept één van de grootste talenten van nu te zijn. Bleed for This is als op zichzelf staande film zeker goed te noemen, maar weinig origineel en vol clichés en een behoorlijk stuk minder sterk als je hem bekijkt als daadwerkelijke biografie.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

27 september, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59ba93aac1859_selected-products" products="9200000078028765,9200000078028767" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer