Blindspot – seizoen 1

Informatie

RegieMark Pellington, Steve Shill, Karen Gaviola, Rob Hardy, Marcos Siega, David McWhirter, Rob Seidenglanz, Rich Newey, Kenneth Fink, Tricia Brock, Jeff T. Thomas, Dermott Downs, Jeff F. King en Romeo Tirone
Jaartal2016
Releasedatum07-12-2016
Speelduur920 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastSullivan Stapleton, Jaimie Alexander, Rob Brown, Audrey Esparza, Ashley Johnson, Ukweli Roach en Marianne Jean-Baptiste

In het midden van Times Square wordt een naakte vrouw aangetroffen die is achtergelaten in een grote plunjezak. Haar lichaam is volledig bedekt met tatoeages, waaronder één met de naam van FBI agent Kurt Weller. Ze herinnert zich niets meer en op het laboratorium van de FBI kunnen ze haar niet identificeren. Ook kent de special agent Kurt Weller haar niet, waardoor ze vanaf dat moment Jane Doe wordt genoemd. Tussen alle tatoeages ontdekken ze een verborgen oude Navy SEAL tattoo. Een andere tattoo, die uitgedrukt is met Chinese karakters, blijkt een adres te zijn van een terrorist genaamd Chao. Jane en Kurt gaan samen achter hem aan, waarbij Jane steeds meer puzzelstukjes van haar geheugen terug krijgt. In een flashback wordt duidelijk dat Jane op eigen verzoek door een onbekend persoon een drug toegediend krijgt die de oorzaak is voor haar geheugenverlies. Samen met de FBI proberen ze het mysterie van een grote samenzwering te ontrafelen, waarbij Jane ook steeds meer achter de waarheid van haar identiteit komt.

Blindspot is de nieuwe hit serie van NBC. Het is een creatief stukje jatwerk uit veel uiteenlopende series zoals The Blacklist, Prison Break, 24 en Alias. De schrijvers en producenten van de show hebben dit echter wel op een zeer inventieve manier gedaan dat het wel vernieuwend aanvoelt en ook zeker genietbaar is. Net als de volledig met tatoeages bedekte hoofdpersoon, is de serie doorspekt met mysterie, puzzels, plotwendingen en misleiding. De geloofwaardigheid is bij vlagen zeer ver te zoeken maar omdat het tempo enorm hoog ligt kun je dit eenvoudig door de vingers zien. Het is prijzenswaardig dat de bedenker van de show, Martin Gero, de grens opzoekt van wat acceptabel is met de meest onwaarschijnlijke ontwikkelingen en plotwendingen.

Centraal in de serie staat de anonieme en mysterieuze Jane Doe, gespeeld door Jaimie Alexander. Nadat ze in naakte toestand midden op Times Square wordt aangetroffen, blijkt haar identiteit en geheugen door middel van experimentele drugs te zijn gewist. Tevens blijkt Jane indrukwekkende vechtkunsten te beheersen die duiden op Navy SEAL trainingen en spreekt ze meervoudige talen, waaronder Russisch en Chinees. Haar meest onderscheidende kenmerk is echter haar met tatoeages doordrenkte lichaam. Een grote puzzel met symbolen, getallen, en tekst, die na bestudering en decodering aanwijzingen leveren naar een crimineel circuit. Degene die haar de tattoos heeft gegeven, heeft toegang tot terroristische organisaties en bewijs van corruptie bij de overheid. De enige tattoo die geen verklaring nodig heeft is die met de naam van FBI agent Kurt Weller (Sullivan Stapleton).

Aanwijzingen die in de tatoeages van Jane verborgen zitten, leveren de verhaallijn in iedere aflevering. Weller en zijn team onderzoeken en elimineren een groot scala aan schurken. De schrijvers van Blindspot gebruiken veel bekende en actuele thema’s. Cyber-terrorisme, chemische wapens, mensenhandel, politie corruptie en drone aanvallen, zijn slechts enkele van de bedreigingen die de revue passeren. Naast deze plots en de mysterie van Jane’s identiteit, zijn er meer intriges onder de overige hoofdpersonen. Ieder personage heeft wel een bepaald probleem gehad in het verleden of bewaard een geheim, al leidt iedere ontrafeling hiervan weer op de één of andere manier naar het mysterie van Jane Doe. Het slagen van Blindspot is ook vooral te danken aan de uitstekende cast. Ieder van hen speelt overtuigend en geloofwaardig, zelfs in de meest bizarre situaties. Jaimie Alexander is de ster van de serie, met een unieke combinatie van kracht en kwetsbaarheid, wat haar zowel extreem gevaarlijk als menselijk maakt.

Extra’s:
Casting the Team (09:54) Bedenker van de serie Martin Gero en producenten Greg Berlanti en Sarah Schecter bespreken het casting proces. Tevens bevat deze extra enkele interviews van castleden, waaronder Jaimie Alexander en Sullivan Stapleton.
Oscar the Handler (05:15) François Arnaud, die de rol van Oscar speelt, omschrijft zijn wat eigenaardige karakter.
Weller Takes Action (03:23) Stapleton en stunt coördinator Stephen Pope bespreken het enthousiasme van de acteur voor de vele actiescènes van zijn karakter Weller.
Double Vision (03:39) Een blik op de interactie tussen Alexander en haar stunt dubbel, Ky Fourneaux.
Rich Dotcom (04:43) Interview met acteur Ennis Esmer over zijn rol als de excentrieke miljardair.
Make It Go Boom! (04:55) Special effect ontwerper Drew Jiritano geeft een overzicht van het overvloed aan explosies in de serie.
Tattooed Clues (07:08) De tatoeages van Jane zijn geïnspireerd door Gero’s voorliefde voor puzzels. Gero bespreekt het proces en hoe de tattoos ontworpen moesten worden voordat het script gereed was.
Bound and Gag Reel (04:26) Een reeks met bloopers.
Blindspot: 2015 Comic-Con Panel (15:27) De cast en crew bespreken enkele onderdelen van de serie, tijdens het Comic-Con evenement in 2015.

Blindspot is een zeer vermakelijke tv-serie met een enorm hoog entertainment gehalte. In de basis is het zeker geen unieke show en speelt het veelal leentjebuur bij bekende series als The Blacklist, Prison Break en 24, maar dit stoort in een serie als deze vrijwel nergens. Bedenker Martin Gero en zijn producenten hebben op een creatieve manier suspense, mysterie en actie samengevoegd. Iedere aflevering komen er nieuwe onthullingen over zowel de onbekende en mysterieuze Jane Doe als het onderliggende mysterie met alle puzzels en plotwendingen die daarmee gepaard gaan. Bij vlagen is de show tamelijk ongeloofwaardig en zal je er niet met een té kritisch oog naar moeten kijken, al zorgt het vlotte tempo er wel voor dat je benieuwd blijft naar hoe het verder gaat. De cast is prima, met Jaimie Alexander als uitblinker in de belangrijkste rol van de serie. Blindspot is verre van vernieuwend en kan zich absoluut niet meten met de echte kwalitatieve tv-series, maar is wel onderhoudend genoeg om je avonden lang mee te vermaken.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

13 december, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer