Bloed, Zweet & Tranen

Informatie

RegieDiederick Koopal
Jaartal2015
Releasedatum05-09-2015
Speelduur112 minuten
DistributeurA-Film Benelux
CastMartijn Fischer, Hadewych Minis, Fedja van Huêt, Matheu Hinzen, Marcel Hensema, Raymond Thiry en Eric Corton

André Hazes, opgegroeid in de Pijp, Amsterdam onder de harde hand van zijn vader. Op zijn achtste werd hij al zingende op de Albert Cuyp ontdekt door Johnny Kraaijkamp, maar een echte doorbraak liet op zich wachten. Maar ook was hij in zijn laatste levensjaren een alcoholist wiens gehoor hem in de steek liet en van hem meer en meer een gevangene maakte in zijn eigen lichaam. Toch waren er ook de jaren 80, waarin hij aan de hand van producer Tim Griek helemaal opleefde en zijn grootste successen vierde. Het was in die tijd dat hij nog dromen had en de angsten door zijn onzekerheid nog niet aan de oppervlakte voor het grote publiek lagen.

Na het succes van de musical Hij Gelooft in Mij leek het een kwestie van tijd dat het leven van André Hazes ook naar het grote witte doek zou worden vertaald. Martijn Fischer speelde de rol van Hazes eerder in de genoemde musical en eigenlijk was er geen andere acteur denkbaar voor de hoofdrol in de film. Ook Hadewych Minis was eerder in de musical te bewonderen en de chemie tussen de twee is voelbaar aanwezig. Het knappe van de rol van Fischer is dat je hem eigenlijk vanaf de eerste seconde dat hij op het beeld verschijnt accepteert als Hazes, zelfs als hij de liedjes zelf zingt. Het tekent zijn grootse prestatie. Minis valt daarentegen vooral op door haar zwaar aangezette accent, wat gaandeweg de film steeds storender begint te worden.

Door de speelduur van amper twee uur waren de makers ook kieskeurig in de weergave van het leven van Hazes. Zo gaan we van zijn leven als amper tienjarige direct naar de tijd met producer Tim Griek, waar Hazes in het werkelijke leven werd herontdekt door Willy Alberti. Daarnaast zien we in het dankwoord ook naar voren komen dat deze film de goedkeuring heeft gekregen van de directe nabestaanden van Hazes, waardoor je je af kan vragen of werkelijk alles aan bod komt en delen niet lichtelijk geromantiseerd zijn. Maar goed, dit is wat we als buitenstaanders te zien krijgen en het is een film, geen documentaire. Daarnaast zal het altijd gissen blijven wat er precies binnenshuis allemaal is voorgevallen met de man wiens onzekerheid zo vaak een ander persoon van hem maakte.

Toch is Bloed, Zweet & Tranen een zeer geslaagde biopic. Zo is het leven van Hazes eer aan gedaan in het scenario van Frank Ketelaar. Hierbij is het treffend dat zo’n groot volkszanger zoveel moeite heeft moeten doen om zijn droom van een bluesalbum uit te laten komen. Daarnaast is het tijdsbeeld goed gevangen en zijn de bijrollen van Hensema, van Huêt en Thiry voortreffelijk ingevuld en volledig in dienst van de film. Toch is het is vooral de jonge Matheu Hinzen die grote indruk weet te maken als de jonge André. Zijn zangstem is prachtig en ook het acteerwerk is, zeker voor een Nederlands kindacteur, voortreffelijk te noemen. Daarnaast is het een knappe prestatie van de montage om drie decennia op een niet storende manier te versnijden met elkaar. Nergens haalt een overgang je ook maar even uit de film en daardoor kijkt de film heerlijk weg.

Extra’s: De Blu-ray disc is helaas matig gevuld met extra’s. We beginnen de disc nog met een drietal trailers van andere films van distributeur A-Film (Michiel de Ruyter, De Surprise en Boy 7), maar zonder menu schieten we gelijk door naar de hoofdfilm. Na de hoofdfilm krijgen we dan wel een menu, maar hierin komen we niet verder dan een trailer en een featurette van de set van een karige speelduur van amper vijf minuten. Zeker in het laatste had natuurlijk veel meer gezeten, omdat het zeer informatief is over de film, maar ook over Hazes zelf. Daarnaast had een mooie ode in de vorm van een documentaire niet misstaan.

Bloed, Zweet & Tranen is een film geworden over een man met dromen, die door zijn verleden werd verteerd door onzekerheid. Daarnaast is het een geslaagd portret van een volkszanger die alles voor zijn publiek over had. De rol van Martijn Fischer is hierin natuurlijk van onschatbare waarde, want een andere Hazes is amper voor te stellen. De film biedt een ode aan Neerlands grootste volkszanger en biedt voor de jonge mensen wellicht een mooie kennismaking, maar voor de liefhebbers een hernieuwd document over het leven van de man die evenveel goed als fout deed in zijn leven.

Met dank aan A-Film Benelux voor het recensie-exemplaar.

6 september, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer