Blood Father

Informatie

RegieJean-Francois Richet
Jaartal2016
Releasedatum08-09-2016
Speelduur88 minuten
DistributeurSplendid Film BV
CastMel Gibson, Erin Moriarty, Diego Luna, Michael Parks en William H. Macy

John Link leidt een leven waarbij het leven dat hij ooit had achter de tralies een luxe lijkt. Hij slijt de dagen van zijn voorwaardelijke vrijlating onder toezicht van zijn beste vriend en sponsor Kirby en verdient wat bij met het zetten van tatoeages in zijn camper. Dan krijgt hij een telefoontje waarop hij altijd heeft gehoopt, maar wat hem ook behoorlijk verder in de problemen brengt. Zijn vermiste dochter Lydia is gevlucht nadat ze tijdens een handgemeen haar vriend Jonah in zijn nek heeft geschoten. Achtervolgd door zijn bende zoekt ze hulp bij haar vader, die alles op alles zet om zijn meisje te beschermen.

Mel Columcille Gerard Gibson had een succesvol leven als filmster. Met Mad Max en Lethal Weapon had hij twee goed lopende franchises en toen hij ook ging regisseren bereikte zijn carrière een hoogtepunt met het rijkelijk met Oscars beloonde Braveheart. Na nog een aantal geweldige (Payback, Conspiracy Theory) en spraakmakende films (Passion of the Christ) te hebben gemaakt ging het in 2006 mis. Hij werd gearresteerd voor rijden onder invloed, maakte antisemitische opmerkingen naar de politieagenten en moest hulp zoeken voor een alcoholverslaving. Tussen 2006 en 2010 bleef het stil, toen een poging tot een comeback volgde met Edge of Darkness. De film flopte hopeloos en The Beaver van een jaar later was te vreemd voor het grote publiek.

Het leek gedaan met Mel Gibson, maar toen gebeurde het ondenkbare. Gibson speelde zich weer in de kijker met actievehikels als Machete Kills en Expendables 3. Er gloorde licht aan de horizon. In het op Peter Craig gelijknamige roman gebaseerde Blood Father keert Gibson weer terug in de spotlights. De eerste geluiden zijn positief en Mel Gibson lijkt helemaal terug. Ook als regisseur trouwens, want in november mogen we nog Hacksaw Ridge verwachten. Maar terug naar Blood Father, dat zich afspeelt in een wereld waar je geen sigaret kan kopen zonder ID, maar zo naar buiten loopt met kogels voor een willekeurig wapen.

Blood Father is een wraakfilm zoals we dat graag zien, met een man die zijn verleden definitief de rug lijkt te hebben toegekeerd. Zoals altijd is er echter weinig voor nodig om het verleden weer te doen herleven. Het zijn films waarmee de actie-iconen waar Gibson mee werkte in Expendables 3 al jaren de kost mee verdienen. Ook hier heeft het verhaal niet zoveel om het lijf, maar zoals films in dit genre al eerder bewezen is dat geen must om een wat uit roulatie geraakte acteur zichzelf opnieuw te laten uitvinden. De film speelt zich grotendeels af op locaties met veel zand en zon, wat zorgt voor een rauwe look die perfect past bij het geheel.

Met de doorleefde kop van Mel Gibson ís hij gewoonweg John Link, waarnaast op het gebied van uiterlijk, tegengewicht is gevonden in de knappe Erin Moriarty. Als zijn dochter Lydia toont zij zich echter geen groot acteertalent. Gelukkig is haar rol niet al te veeleisend. Blood Father is dan ook vooral de film die Mel Gibson opnieuw op de kaart moet zetten. De film zit niet zo vol met actie als de trailer ons wellicht wil doen geloven, maar de beperkte speelduur van 88 minuten zorgt ervoor dat de film heerlijk wegkijkt en we voor het eerst sinds jaren echt weer kunnen genieten van Gibson.

Blood Father is de comeback film die Mel Gibson hard nodig had. Het verhaal is niet hoogstaand en zelfs de film is nergens opzienbarend, maar Gibson is in zijn element als doorleeft personage die door uitzonderlijke omstandigheden terug wordt gebracht in de wereld die hij afgezworen had. De film laat zich goed vergelijken met Taken, de actiefilm waarmee Liam Neeson zichzelf terug op de kaart zette. Nu is het alleen maar te hopen dat Gibson de vervolgfilms achterwege laat en zich richt op nieuwe uitdagingen. Laten we hopen dat hij met Hacksaw Ridge bewijst om ook het regisseren nog niet verleerd te zijn.

7 september, 2016

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer