Bloodline – seizoen 1

Informatie

RegieJohan Renck, Adam Bernstein, Todd A. Kessler, Jean de Segonzac, Alex Graves, Tate Donovan, Dan Atties, Simon Cellan Jones, Michael Morris, Ed Bianchi en Carl Franklin
Jaartal2015
Releasedatum23-03-2016
Speelduur727 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastKyle Chandler, Ben Mendelsohn, Linda Cardellini, Norbert Leo Butz, Jacinda Barrett, Sam Shepard, Sissy Spacek en John Leguizamo

De familie Rayburn is een gerespecteerde familie in de archipel van de Florida Keys. Aan het hoofd van de familie staat Robert Rayburn. Samen met zijn echtgenote Sally runt hij een succesvol hotel in het tropische vakantieoord. De kinderen zijn eveneens welvarend. John is de lokale sherrif, Kevin restaureert boten en Meg is als advocate verantwoordelijk voor alle juridische zaken van het familiebedrijf. Als er op een dag een familiereünie wordt georganiseerd, duikt plotseling de vervreemde zoon Danny op. Danny is de derde zoon van Robert en Sally en de verstoteling van de familie. Een grote tragedie uit zijn jeugd heeft ervoor gezorgd dat hij op het slechte pad is beland. Zijn vader Robert is hem liever kwijt dan rijk, maar Danny weet de rest van de familie te overtuigen dat hij vastbesloten is om in Florida Keys te blijven. Zijn aanwezigheid zorgt echter voor de nodige spanningen en alle duistere geheimen van de familie lijken boven water te komen.

Netflix timmert de laatste jaren aardig aan de weg met eigen producties. Langlopende series als House of Cards en Orange is the New Black zijn razend populair. Vorig jaar verschenen onder meer de Marvel hitseries Daredevil en Jessica Jones en het op Pablo Escobar gebaseerde Narcos. Met het familiedrama Bloodline hebben ze wederom een erg sterke serie uitgebracht. Bloodline richt zich voornamelijk op de donkere kant van familie loyaliteit, en dan vooral hoe deze loyaliteit steeds verschuift in de verschillende tijdslijnen. Tijdens de familiereünie brengt vader Robert een toost uit waarmee hij direct zijn kinderen introduceert. Dochter Meg is de slimste, Kevin het heethoofd, John de zorgdrager en Danny het zwarte schaap van de familie. Na iedere aflevering lijken de verwanten niet alleen te wisselen van een bepaalde rol maar ook ten opzichte van het gedrag naar elkaar. Als kijker wordt je steeds een andere richting op gestuurd waardoor je geboeid blijft naar het verleden alsmede hun actuele motivaties.

Bloodline heeft een glorieuze cast, met Ben Mendelsohn als absolute uitblinker. Zijn verschijning als de beschadigde en bittere Danny draagt de hele serie naar een hoger niveau. Kyle Chandler (Wolf of Wall Street), Linda Cardellini (ER) en de relatief onbekende Norbert Leo Butz maken het kwartet van broers en zussen compleet. Sam Shepard en Sissy Spacek zijn eveneens sterk als de kopstukken van de familie Rayburn. Danny is in feite de persoon die centraal staat in de serie. Het draait om alle hectiek en chaos die ontstaat wanneer hij als een ware verloren zoon terugkeert. Het is niet alleen het lastige persoon in Danny dat thuiskomt, maar hij neemt tevens een hele karrenvracht aan pijnlijke en soms verborgen herinneringen met zich mee. Familie geheimen, trauma’s uit het verleden en noodlottige gebeurtenissen zijn enkele aspecten die zeer vakkundig behandeld worden, met ijzersterke acteerprestaties van de cast.

Zoals reeds benoemd is het Ben Mendelsohn die de serie draagt. Zijn excentrieke en nonchalante houding maakt zijn karakter zo complex dat je nooit echt zeker weet of hij oprecht is in zijn verrichtingen of dat hij andere intenties heeft. Het is puur de klasse van Mendelsohn om de kijker steeds zo op een dwaalspoor te brengen. Vanaf het moment dat de gekwelde ziel Danny besluit om te ‘helpen’ met het familiebedrijf wekt hij continu de impressie dat hij alles en iedereen op subtiele wijze manipuleert, ondermijnt en opzettelijk schade wil aanbrengen. Door middel van flashbacks en flash-forwards, zoals dat ooit door J.J. Abrams in Lost werd toegepast, wordt zorgvuldig met aanhoudende spanning opgebouwd naar een verpletterende climax.

Extra’s: De Blu-ray uitgave is voorzien van 5-discs met nagenoeg geen extra’s. Uitzondering zijn enkele verwijderde scenes van iedere aflevering maar deze hebben weinig meerwaarde voor het verhaal.

Bloodline is een ijzersterk familiedrama met een uitstekende cast. De glansrol is weggelegd voor Ben Mendelsohn die de pannen van het dak speelt en vrijwel de hele serie draagt, zonder daarbij de overige castleden tekort te doen. De Netflix productie heeft enkele afleveringen nodig om op gang te komen, maar wie het geduld kan opbrengen krijgt een heerlijke serie voorgeschoteld. Alle geheimen en tragische gebeurtenissen uit het verleden worden door middel van flashbacks getoond. Stukje bij beetje worden delen van de historie uit. Alle karakters krijgen steeds een andere identiteit, in de figuurlijke zin van het woord, waardoor je steeds op het verkeerde been wordt gezet. Met Bloodline heeft Netflix opnieuw goud in handen, al zal het een hele uitdaging worden om het aanstaande tweede seizoen net zo interessant, verrassend en spannend te maken.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

2 april, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer