Bloodshot 4K

Informatie

RegieDavid S. F. Wilson
Jaartal2020
Releasedatum01-07-2020
Speelduur109 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastVin Diesel, Eiza González, Sam Heughan, Toby Kebbell, Guy Pearce, Lamorne Morris en Talulah Riley

Na het leiden van een succesvolle reddingsoperatie in Mombassa, reist US Marine Ray Garrison samen met zijn vrouw Gina af naar een Italiaanse badplaats. Voordat ze aan genieten toekomen worden ze gekidnapt door een groep huurlinger onder leiding van Martin Axe. Axe eist meer informatie over de bron van de operatie in Mombasa, maar aangezien Ray deze informatie niet kent, worden hij en Gina vermoord. Later wordt Ray weer tot leven gebracht door Rising Spirit Tech, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het ontwikkelen van cybernetische verbeteringen voor gehandicapte militairen. Door zijn modificaties is Ray sterker dan ooit, maar om zijn lichaam te beheersen, heeft het bedrijf ook zijn geest en herinneringen weggevaagd. Als Ray geconfronteerd wordt met flashbacks uit zijn vorige leven gaat hij op een missie om de waarheid te achterhalen.

In maart 2012 maakte Columbia Pictures bekend dat zij de rechten hadden weten te bemachtigen van Valiant Comics personage Bloodshot. In 2015 volgde een aankondiging dat Bloodshot deel zou gaan uitmaken van een deal van vijf films voor een nieuwe comic-filmreeks, gebaseerd op helden van Valiant Comics. Met een markt beheerst door Marvel en DC, is Valiant een veel kleinere studio die zich richt op wat meer alternatieve superhelden. Of de deal, bestaande uit twee Bloodshot-films, twee Harbinger-films en een crossover tussen de twee personages volbracht gaat worden is nog maar zeer de vraag, want de distributierechten zijn ondertussen verhuisd naar Paramount Pictures. Wel is daar nu Bloodshot, een film die door de uitbraak van het Coronavirus (COVID-19) eerder al verscheen op VOD, maar nu ook fysiek in de schappen ligt.

Het gezicht van deze film is spierbundel Vin Diesel, die tekende voor de rol van Ray Garrison alias Bloodshot. Hij krijgt gezelschap van de Spaanse actrice en zangeres Eiza González, Outlander-acteur Sam Heughan en Guy Pearce als hoofd van RST. Toch is het Diesel, ook al het gezicht van franchises als Fast & Furious en xXx die de kar grotendeels trekt. Hij hoopte dan ook vast om met dit beoogd bruut en futuristisch spektakel opnieuw een succesvolle franchise uit de grond te stampen. Toch is het nog maar de vraag of het allemaal zover komt. Qua box-office resultaat bleef de film namelijk flink achter op de verwachtingen, waarbij het sluiten van de bioscopen door het Coronavirus het eindresultaat vast geen goed hebben gedaan. Dat de film nu vervroegd beschikbaar komt als On Demand titel kan echter zomaar de redding betekenen voor dit project. Op financieel gebied dan in elk geval.

Waar de film zich op papier lijkt te willen mengen in al het superhelden geweld van Marvel en zelfs DC, blijft deze film ver achter. Dit ligt in de laatste plaats aan de inzet van Diesel, maar vooral aan de soms lachwekkende bordkartonnen en vooral stereotype randpersonages. Zo werkt het slachtoffer van zijn eerste missie, gehuld in slippers en luisterend naar Psycho Killer van Talking Heads, vooral op de zenuwen en blijkt deze (en ook de volgende) eigenlijk geen partij voor Bloodshot. De echte dreiging moet dan ook komen uit eigen huis, een redelijk verpakte twist. Toch is het allemaal weinig vernieuwend en uiteindelijk een soort variant op RoboCop. Het is vooral jammer dat je als kijker al veel meer weet dan Bloodshot, waardoor echte spanning verder uitblijft. Wat rest is een gemiddelde actiefilm, die eigenlijk op alle vlakken te weinig te bieden heeft om ergens in uit te blinken.

Extra’s: Naast de bijgesloten Blu-ray disc, kent deze 4K release een aantal aardige extra’s als bonus.
· Outtakes & Blooper Reel (01:59) De welbekende bloopercompilatie vol met leuke foutjes en verspreking vanaf de set.
· Initiate Sequence: Directing Bloodshot (09:16) Een relatief korte, maar veel omvattende feature waarin eigenlijk alles wel korte voorbij komt. Denk aan de oorsprong van het personage in strips, het vertalen van het personage naar het grote scherm, de regie van David S.F. Wilson, het visuele aspect en het opnemen op locatie.
· Forgotten Soldiers: The Cast of Bloodshot (11:13) Een blik op de cast en de personages die ze in de film vertolken.
· Deleted & Extended Scenes (12:09) Een aantal verwijderde scènes, waaronder een alternatief einde van de film; This Is What We Fight For, Why Can’t I Remember Anything, Eric Evacuates, Alternate Ending en Alternate Ending met commentaar van David S. F. Wilson.

Bloodshot 4K biedt een kleine twee uur vermaak, maar is niet onderscheidend genoeg om de beoogde franchise aan op te hangen. Aan de passie van Vin Diesel voor het project zal het niet liggen, maar een groot acteur is het natuurlijk niet. Daarnaast zijn ook het scenario, dat veel leent van Robocop, en andere facetten als camerawerk en effecten niet onderscheidend genoeg. Wat ook niet bepaald in het voordeel van de film werkt, is dat er grote druk op een project met veel vraagtekens wordt gelegd. Zo is geen van de ingrediënten een zekerheid voor succes, maar zijn er wel ambities om een geheel universum uit de grond te stampen. Wellicht nog maar eens een les voor maatschappijen om eerst eens af te wachten hoe de stevig de basis is alvorens verdere plannen te ontvouwen. Voor nu is Bloodshot een aardige actiefilm, die in deze crisistijd leuk vermaak en afleiding biedt van alles wat verder in de wereld gaande is.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

7 juli, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer