Blue Planet II

Informatie

Regie
Jaartal2017
Releasedatum05-03-2018
Speelduur400 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastDavid Attenborough

Bijna twee decennia nadat de befaamde Blue Planet documentaire werd uitgebracht, keert David Attenborough terug om dit baanbrekende vervolg te vertellen. Blue Planet II richt meer op de invloed van de mensheid op de oceanen van de wereld, zowel op wereldwijde vervuiling als de eindeloze klimaatverandering. Deze gewaagde filmische ervaring neemt de kijker mee op een magisch avontuur over de grootste, maar minst bekende delen van onze planeet, namelijk onze oceanen. Sinds de release van Blue Planet in 2001 is ons begrip van het leven onder golven volledig veranderd. Reizend van de ijskoude polaire zeeën naar het levendige palet aan koralen, deelt Blue Planet II deze verbazingwekkende nieuwe ontdekkingen. Deze zeven delen bevatten een verscheidenheid aan revolutionaire segmenten die nog nooit eerder zijn vertoond in een video documentaire.

De nieuwste serie uit de stal van de “Natural History Unit” is weer een schoolvoorbeeld van hoe je een uitstekende documentaire maakt. Net als Planet Earth II uit 2016, heeft de BBC jarenlang gebruik gemaakt van de nieuwste technologieën om een documentaire te maken die de ongelofelijke diversiteit van het leven in de oceanen van onze planeet onthuld. De serie beheerst dezelfde structuur en kwaliteit als Planet Earth II en levert niet alleen de meest adembenemende fotografie die je ooit hebt gezien, maar tevens onthullingen van de meest bizarre wezens en hun gedrag die je nooit voor mogelijk zou kunnen houden. In de eerste aflevering alleen al zie je dolfijnen door en over het water surfen puur uit plezier, een vis die in de loop der tijd van geslacht wisselt en een andere vis die bepaald gereedschap hanteert om zijn doel te bereiken. Even later zien we gigantische walvissen verticaal in het water dobberen, kleurrijke inwoners van het Great Barrier Reef en een dodelijk kat-en-muis spel tussen een haai en octopus.

Blue Planet II werd digitaal gefilmd met behulp van verschillende 4K-camera’s en afgerond met het zogeheten 4K Digital Intermediate, waarbij de kleuren en andere beeldkenmerken digitaal worden gemanipuleerd. Net als andere recente BBC-documentaire series over het dierenrijk, zijn ook deze gebruikt als promotiemateriaal voor de ontluikende technologieën die de manier waarop we tegenwoordig tv kijken radicaal verandert. Planet Earth II had de primeur om als eerste het volledige potentieel te laten zien van een hogere resolutie, een hoger dynamisch bereik en bredere kleurengamma’s, met dus een ongekend effect op de beeldkwaliteit. Blue Planet II heeft dezelfde behandeling gekregen en ziet er oogstrelend mooi uit. Het detailniveau van de 4K-fotografie is vaak verbazingwekkend met close-ups van dolfijnen die ieder klein kenmerk of litteken onthullen, en ieder haartje zichtbaar maken op het gezicht van een walrus. De uitgestrekte koraalriffen barsten van de kleinste details die alle pixels optimaal benutten.

Geen enkele BBC-documentaire zou natuurlijk zonder Sir David Attenborough kunnen, en zijn vertelling in Blue Planet II is als altijd helder en centraal gefocust. Hij houdt alles in balans, een uitstekende mix van op de juiste momenten de spanning erin houden of een ernstige stem opzetten als er serieuze zaken belicht worden. Het gebruik van muziek is hierbij ook uitermate effectief, met enkele grote orkestratie gepaard met epische visuele beelden, terwijl de meer komische momenten begeleidt worden met luchtige muziek. Componist Hans Zimmer keerde terug voor de score en hij nam samen met Radiohead een nieuwere versie van hun nummer “Bloom” op, die geheel onverwacht “Ocean Bloom” werd genoemd en ondersteund werd door de BBC Concert Orchestra. Blue Planet II heeft totaal zeven afleveringen met ieder een specifiek onderdeel wat te maken heeft met de oceanen.  “One Ocean”, “The Deep”, “Coral Reefs”, “Big Blue”, “Green Seas”, “Coasts” en “Our Blue Planet” zijn stuk voor stuk uniek en van ongekende kwaliteit.

Extra’s: De aanwezigheid van bonusmateriaal bij een natuurdocumentaire is niet heel erg voor de hand liggend, maar toch is er moeite genomen om “The Making of Blue Planet II: Into The Blue” toe te voegen, een ruim 50-minuten durende special over hoe de BBC het nieuwe deel van Blue Planet tot stand heeft gebracht.

Blue Planet II is wederom een fantastische documentaire serie van de BBC en geeft de kijker in zeven afleveringen ongekende toegang tot de vreemde en wonderlijke wereld die bestaat in de oceanen van onze grotendeels blauwe planeet. De serie blijft de kijker continu verbazen met zijn adembenemende fotografie, terwijl het ook constant weet te verrassen met het bizarre gedrag van verschillende zeedieren. Onder begeleiding van de rust uitdragende stem van Sir David Attenborough worden we in zeven fantastische afleveringen meegenomen op een kleurrijke reis met verbluffende details. BBC maakte in 2016 al grote indruk met Planet Earth II, die als eerste natuurdocumentaire in 4K werd geschoten. Dit maakt Blue Planet II op dat gebied net iets minder baanbrekend, maar kwalitatief gezien is het minstens zo indrukwekkend en lijkt het medium 4K gemaakt om onze blauwe wereld in al haar pracht te tonen.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

26 maart, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5aaba1780d995_selected-products" products="9200000087065101,9200000087065097,9200000087361810,9200000087308057" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer