Bohemian Rhapsody

Informatie

RegieBryan Singer
Jaartal2018
Releasedatum27-02-2019
Speelduur134 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastRami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy, Joe Mazzello, Aiden Gillen, Tom Hollander en Mike Myers

Bohemian Rhapsody is een ode aan de legendarische rockband Queen, hun unieke muziek en hun buitengewone zanger Freddie Mercury. Hij vocht tegen stereotypes en verbrijzelde het conventionele om vervolgens uit te groeien tot een van de meest geliefde entertainers ter wereld. De film toont de bliksemsnelle opkomst van de band aan de hand van hun iconische liedjes en revolutionaire geluid, net als Mercury’s uit de hand gelopen levensstijl welke bijna zorgde voor het ineenstorten van de band. Uiteraard is ook hun triomfantelijke hereniging aan de vooravond van het Live Aid benefietconcert te zien, met een levensbedreigend zieke Mercury, die de band naar een van de meest legendarische optredens in de geschiedenis van de rockmuziek leidt.

Bohemian Rhapsody is dé langverwachte biopic over Freddie Mercury, de zanger van Queen. Al is ‘biopic’ wellicht niet helemaal het juiste woord. Uiteraard gaat de film over het leven van Mercury, maar daarnaast ook zeker over de synergie van de band. Bohemian Rhapsody is een productie die niet zonder slag of stoot tot stand kwam. Zo werden er behoorlijk wat namen genoemd voor de rol van Mercury, met Sascha Baron Cohen als de bekendste. Daarnaast werd regisseur Brian Singer aan het eind ontslagen vanwege wangedrag en wanprestatie. Hiermee werd hij, met nog zo’n twee weken filmen en eventuele heropnames te gaan, vervangen door Dexter Fletcher. Verder klikte het naar het schijnt ook totaal niet tussen Singer en hoofdrolspeler Rami Malek. Kortom, Bohemian Rhapsody was een ware productiehel. Iets wat een productie normaal gesproken niet ten goede komt, maar gelukkig is Bohemian Rhapsody de uitzondering op deze regel.

Bohemian Rhapsody begint en eindigt met beelden van het optreden van Queen in het Wembley Stadium tijdens Live Aid in de zomer van 1985. Een optreden dat hét hoogtepunt was van het benefietconcert en dat tevens hét hoogtepunt is van de film. Kosten nog moeite werden gespaard, want elk detail moest kloppen. Van de kleding tot de bekers cola op de vleugel van Mercury. Als Mercury zien we Rami Malek, vooral bekend van zijn rol in de serie Mr. Robot. Hij zet een werkelijk weergaloze acteerprestatie neer, waarvoor hij geheel terecht werd beloond met een Oscar voor Beste Mannelijke Hoofdrol. In de openingsscène zien we Malek met de snor, de spiegelbril, dat witte hemdje boven de lichtblauwe jeans en de karakteristieke machopas. Meteen is duidelijk dat Malek zich tot in detail in Mercury heeft ingeleefd. Hij beheerst Mercury tot in alle finesses, gebaren en karakteristieken en hij kreeg zelfs een prominent aanwezig gebitsprothese aangemeten.

Mercury werd geboren op het Tanzaniaanse eiland Zanzibar als Farrokh Bulsari. We zien hem als zoon van het Indiase gezin in Londen en als koffersjouwer op luchthaven Heathrow. Wat volgt is de vorming van Queen waarbij Mercury zich opwerpt als frontman. We zien de totstandkoming van legendarische liedjes, al dan niet te geromantiseerd in beeld gebracht. Daarnaast zien we onder andere ook de relatie tussen Mercury en zijn verloofde Mary Austin en zijn ontluikende homoseksualiteit. Voor zowel film- als muziekliefhebbers levert dit een geweldige verfilming op, waarbij vooral de opzwepende podiumscènes een lust voor het oog en gehoor zijn. Fanatieke Queen-fans zullen af en toe echter hun wenkbrauwen ophalen. Zo klinken er bijvoorbeeld nummers in de film op momenten dat deze in werkelijkheid nog niet bestonden en ontdekte Mercury pas twee jaar na Live Aid dat hij HIV-positief was. Het zijn juist dit soort dingen waaruit blijkt dat Bohemian Rhapsody een film is en geen natuurgetrouwe documentaire.

Extra’s: Naast de film zijn er op de Blu-ray release enkele fraaie extra’s aanwezig.
· Het Volledige Live Aid filmoptreden (21:55) De volledige recreatie van het iconische Live Aid concert van Queen.
· Rami Malek: Becoming Freddie (16:13) Laat enkele van de uitdagingen zien waar Rami Malek tegenaan liep bij het spelen van een van de meest legendarische rocksterren.
· The Look and Sound of Queen (21:44) De cast en crew aan het woord over de unieke stijl van Queen.
· Recreating Live Aid (19:55) Brian May en Roger Taylor aan het woord over Queen en het Live Aid concert van Queen. Daarnaast zijn allerlei beelden van achter de schermen te zien.
· Bioscooptrailers (04:64) Een drietal promotionale trailers.

Bohemian Rhapsody is dé langverwachte biopic over Freddie Mercury, de zanger van Queen. Ondanks dat Bohemian Rhapsody een ware productiehel was, is het resultaat een prachtige ode aan de unieke Mercury en het legendarische Queen. Diehard Queen-fans zullen wellicht vallen over onjuistheden in de film. Dit onderstreept echter dat Bohemian Rhapsody een film is en geen natuurgetrouwe documentaire. Voor zowel film- als muziekliefhebbers daarentegen is Bohemian Rhapsody een geweldige verfilming. Vooral de opzwepende podiumscènes zijn een lust voor het oog en gehoor, waarbij het optreden tijdens Live Aid het hoogtepunt van de film is. Wat Freddie Mercury was voor Queen, is Rami Malek voor Bohemian Rhapsody. De acteur zet een werkelijk weergaloze versie van Freddie Mercury neer, waarvoor hij terecht een Oscar in ontvangst mocht nemen.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

8 maart, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c8039a603fab_selected-products" products="9200000101477081,9200000101477083,9200000101477053,9200000098411920,9200000098411918" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer