Boiling Point

Informatie

RegiePhilip Barantini
Jaartal2022
Releasedatum26-04-2023
Speelduur95 minuten
DistributeurParadiso Home Entertaiment
CastStephen Graham, Vinette Robinson, Alice Feetham, Jason Flemyng & Hannah Walters

De meeste hectische avond staat op het punt van beginnen voor het hippe Londense restaurant van chefkok Andy Jones. Maar voordat de avond goed en wel begonnen is, zijn de eerste hobbels op de weg al zichtbaar. Zo worstelt Andy met de juiste balans tussen werk en privé die voor steeds grotere kopzorgen lijken te zorgen. Terwijl Andy de zaken in zijn hoofd op een rijtje probeert te zetten, doet hij verwoede pogingen om het restaurant draaiende te houden op de drukste avond van het jaar. Maar dat is nog geen gemakkelijke opgave met personeel dat niet alle orders op de juiste wijze opvolgt, klanten die met de minuut meer stress op lijken te leveren en een bezoekje van de Voedsel-en Warenautoriteit die Andy nog eens met de feiten op de neus drukt dat hij niet alle gewenste papieren op orde heeft. Naarmate de avond vordert stapelen de problemen zich gestaag en steeds verder op om tot een kookpunt te komen waarbij Andy het hoofd koel zal moeten houden. Het is alleen de vraag of het niet Andy zelf is die dit punt zal bereiken nog voordat de avond tot een einde is gekomen.

Het blijft toch altijd een bijzondere manier van filmmaken: een speelfilm die als één take is opgenomen of in ieder geval doet voorkomen dat er nergens in de film geknipt is. Sam Mendes deed het onder andere zeer succesvol bij zijn Eerste Wereldoorlog-film 1917 en ook regisseur Alejandro G. Iñárritu wist er met zijn Birman in 2014 hoge ogen mee te gooien. En laten we vooral de legendarische regisseur Alfred Hitchcock niet vergeten die hetzelfde deed met diens Rope uit 1948. Regisseur Philip Barantini, vooral bekend voor de camera met titels als A Voilent Man en HBO-serie Chernobyl, gebruikt de techniek om diens eigen short met dezelfde titel uit 2019 om te zetten tot een volwaardige speelfilm. En niet zonder succes.

Dat deze manier van filmmaken werkt voor een film als Boiling Point is een understatement. Nog nooit was de hectiek en chaos in een keuken op de drukste avond van het jaar zo enorm goed voelbaar. Barantini begint zijn film nog vrij rustig als we samen met chefkok Andy Jones, een rol van Stephen Graham die de rol ook al in de eerder genoemde short speelde, het restaurant betreden. Andy is er door privéproblemen voelbaar niet helemaal bij, maar even op adem komen zit er helaas niet in. Terwijl de eerste gasten al in aantocht zijn staat een vertegenwoordiger van de Voedsel- en Warenautoriteit op de stoep om Andy meteen op scherp te zetten. De rust begint langzaam plaats te maken voor de naderende drukte. Andy doet hard zijn best om zichzelf, en zijn personeel, niet gek te maken, maar dat wordt met de minuut steeds lastiger. In het begin zijn de problemen nog redelijk goed te pareren, maar hoe drukker het wordt, hoe moeilijker het ook wordt om alle problemen snel en adequaat op te lossen.

Het one shot-principe zorgt er overigens niet voor dat je al kijker enkel over de schouder van chefkok Andy blijft meekijken. Vloeiend zweeft de camera over naar het personeel, gasten of andere personen die de avond steeds meer hectisch laten verlopen. Je voelt het kookpunt steeds verder naderen waardoor de film de spanningsboog zijn gehele lengte behoorlijk strak gespannen weet te houden. Het maakt Boiling Point niet alleen een unieke film door zijn techniek, maar ook door de wijze waarop het verhaal zich voor de kijker weet te ontvouwen. Nergens zakt de film in of weet het de aandacht zijn diens kijker te verliezen. Boiling Point is spannend, intrigerend en indrukwekkend tot de allerlaatste minuut.

Extra’s: Naast de film is er geen bonusmateriaal opgenomen op de Blu-ray release.

Boiling Point is één lange take waarin de kijker dik 90 minuten onderdeel is van een drukke kerstavond in een hip restaurant in Londen waar de gemoederen steeds hoger oplopen. Een chef die al chaotisch aan zijn dienst begint, onvriendelijke gasten, stress, incompetent personeel en nog veel meer onstabiele factoren die samenkomen in een cocktail van chaos en ellende. De film van Philip Barantini laat de kijker op zeer unieke en overtuigende wijze onderdeel zijn van het leven van een chefkok en serveert diens plotlijntjes op uitgebalanceerde wijze. Boiling Point is spannend, intrigerend en indrukwekkend tot de allerlaatste minuut.

Met dank aan Paradiso Filmed Entertainment i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

3 mei, 2023

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer