Booksmart

Informatie

RegieOlivia Wilde
Jaartal2019
Releasedatum13-11-2019
Speelduur103 minuten
DistributeurWW Entertainment
CastKaitlyn Dever, Beanie Feldstein, Lisa Kudrow & Jason Sudeikis

Amy en Molly zijn twee high school seniors die al sinds hun jeugd beste vriendinnen zijn. Door hun leeftijdsgenoten worden ze vooral als pretentieus beschouwd en ze zijn dan ook niet bepaald populair. Niet dat dit het duo iets kan schelen en dus zijn ze ook in de weekenden veelal in de bibliotheek te vinden, in plaats van op de huisfeesten van hun klasgenoten. Daarnaast hebben ze een prestigieuze universiteit in het vooruitzicht, terwijl hun leeftijdsgenoten achterblijven op een mindere school. Althans dat denken ze. Als Molly aan de vooravond van hun diploma-uitreiking in de toilet toevallig een gesprek opvangt dat ook hun feestende jaargenoten naar topscholen vertrekken, beseffen de twee dat ze misschien toch minder hard hadden moeten studeren en meer tijd hadden moeten nemen om plezier te maken.

Voordat Booksmart het tot een succes maakte, stond een vroege versie van het scenario van Emily Halpern en Sarah Haskins in 2009 op de Black List; een jaarlijks overzicht van scenario’s die het nog niet tot een film hebben gemaakt. Pas vijf jaar later herzag Susanna Fogel het scenario, waarbij ze het hoofdpersonage herschreef als lesbienne en wat aanpassingen aan het verhaal deed. Maatschappij Annapurna Pictures kocht het scenario en deze kwam via via onder ogen bij Olivia Wilde. Na nog wat revisies door Katie Silberman werd Booksmart de opvallende keuze van Wilde om haar regiedebuut mee te maken. Opvallend omdat high school komedies meer dan eens amper van elkaar te onderscheiden zijn. Toch bewijst Wilde met Booksmart direct te beschikken over het nodige talent, al valt amper te ontkennen dat de kracht van de film toch vooral ligt in een slim en grappig geschreven script en ijzersterke acteerprestaties.

Degene die zo optimaal gebruik maken van het schrijfwerk zijn Kaitlyn Dever en Beanie Feldstein, niet bepaald namen die direct een belletje doen rinkelen. Dever is vooral bekend van haar bijrollen in series als Justified en Last Man Standing en kleinere rollen in succesvolle films als Short Term 12. Datzelfde geldt eigenlijk een beetje voor Feldstein, die enkel te zien was in bijrolletjes in films als Bad Neighbours 2 en Lady Bird. Toch is er kans dat zij volgend jaar opeens helemaal hot is als zij Monica Lewinsky speelt in het nieuwe seizoen van American Crime Story. De chemie tussen de twee is bijzonder sterk aanwezig en ondanks dat hun personages aan het begin van de film wat verwaand kunnen ogen, weten zij de kijker in rap tempo voor zich te winnen. Ze spelen dan ook niet de typische nerds, maar meer twee meiden die oordelen en handelen uit onwetendheid.

Wat volgt is een ontdekkingsreis waarbij ze zich onderdompelen in de wereld van hun leeftijdsgenoten en zo niet alleen de gemiste jaren proberen te compenseren, maar ook in rap tempo leren van hun wereld. Meest verrassende in de film is echter wel dat er geen moeite wordt gedaan om de bekende clichés van het genre te vermijden. Integendeel, ze worden uitvergroot en omarmd. Het zorgt ervoor dat je als kijker meeleeft met Amy en Molly en onderdeel wordt van hun reis. Aan de hand van het sterke schrijfwerk wordt zo gespeeld met alles wat je denkt te weten en neemt de film meer dan eens een onverwachte wending. Toch is de film ook vooral erg Amerikaans, wat erin resulteert dat buiten die landsgrenzen niet alles even raak zal zijn. Toch ligt het tempo in de film te hoog om hier te lang stil bij te kunnen staan.

Extra’s: Naast de film zelf is er geen bonusmateriaal te vinden op de dvd release.

Booksmart is een verfrissende high school komedie over de zoektocht naar volwassenheid aan de hand van scherp schrijfwerk en een sterke chemie tussen de hoofdrolspeelsters. De keuze voor een dergelijke komedie als regiedebuut is een opvallende, maar ondanks dat ze weinig verkeerd doet, profiteert Olivia Wilde hier vooral van de eerdergenoemde sterke punten. De film balanceert qua humor meer dan eens op het randje, maar mede hierdoor blijft alles even rauw als grappig. Gezien het succes van de film en de plannen van Dever en Feldstein zou het zomaar kunnen dat Booksmart het begin is van een succesvolle carrière van beide, waarbij het vooral afwachten is of zij op eigen benen kunnen staan en kunnen breken met casting in soortgelijke rollen. Booksmart is in elk geval een fijne high school komedie met de hart op de juiste plaats, die laat zien dat ook het leven van de populaire kinderen op school niet altijd over rozen gaat.

Met dank aan WW Entertainment voor het recensie-exemplaar.

11 december, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5dcb0298ec7e0_selected-products" products="9200000121763534,9200000071547431" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer