Borat Subsequent Moviefilm

Informatie

RegieJason Woliner
Jaartal2020
Releasedatum23-10-2020
Speelduur95 minuten
DistributeurAmazon Prime Video
CastSacha Baron Cohen, Maria Bakalova, Manuel Vieru, Dani Popescu, Miroslav Toij & Rudy Giuliani

In 2006 vertrok de Kazachstaanse reporter Borat M. Sagdiyev naar het beloofde land Amerika. Zijn missie: Observeer het grootste land ter wereld en neem die kennis mee naar huis om zo van Kazachstan een grootmacht in de wereld te kunnen maken. Helaas verliep die missie niet helemaal volgens plan en werd Kazachstan door het gestuntel van Borat het grootste lachtertje van die wereld. Nu veertien jaar later doet zich echter een nieuwe missie voor die Borat wel eens het leven zou kunnen redden, nu hij de laatste jaren werkzaam was in Goelag, in afwachting is van zijn ophanden zijnde executie. Wederom moet Borat afreizen naar Amerika, maar ditmaal niet om de Westerse wereld te bestuderen. In plaats daarvan krijgt hij de opdracht om de Kazachstaanse superster Johhny, een aap die beroemd werd door zijn veelvuldige optredens in pornofilms, af te leveren als cadeau en gebaar aan Mike Pence, de vice-president van de Verenigde Staten. Maar hoe makkelijk die missie ook lijkt voor de klunzige Borat, is het maar de vraag of hij ditmaal wel succesvol zal zijn om de eer van Kazachstan te kunnen redden.

In 2006 wist de Britse komiek Sacha Baron Cohen, ook verantwoordelijk voor typetjes als Ali G. en Brunö, de Amerikaanse bevolking een behoorlijk beschamende spiegel voor te houden. In de hoedanigheid van de Kazachstaanse journalist wist hij de meest verontrustende onderlagen van Amerika bloot te leggen waarin racisme en homofobie niet onder stoelen of banken werden geschoven. Het leverde een pluimage aan bijzondere figuren op in een tijd waarin Bush nog president was, Black Lives Matters nog heel wat jaren op zich liet wachten en de LHGBT nog niet zo succesvol op de kaart stond. Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, zoals de eerste film in zijn volledigheid heet, was een enorm succes en maakte van Borat het meest succesvolle typetje van Cohen. Dat succes had echter ook een keerzijde, want door de enorme populariteit kon Cohen het typetje niet nogmaals uit de kast halen om nietsvermoedende mensen aan de tand te voelen over zeer bijzondere, en vaak beschamende, onderwerpen. Tot 2020.

In augustus dook op het internet ineens een beeld op van Borat die was gezien in Amerika. Ging het echt om Sasha Baron Cohen of was het iemand anders die zich als Borat voordeed? En als het Cohen was, was hij dan echt met een nieuwe film bezig of was het voor wat anders? Uiteindelijk bleek het eerste het geval te zijn en was het de komiek dus klaarblijkelijk weer gelukt om zich, in vermomming, te begeven onder het Amerikaanse volk. Dat de gemiddelde Amerikaan de komiek meteen zou herkennen stond buiten kijf, en geven de eerste minuten van de film ook prijs, en dus gaf hij er een creatieve draai aan: de Kazachstaanse journalist moest zich vermommen om onherkenbaar over straat te kunnen. Een vermomde vermomming dus. Een simpele maar doch briljante zet om zich wederom te kunnen begeven in veel verschillende kringen die de Amerikaanse bevolking rijk is.

Gelukkig had Cohen nog een andere troef achter de hand. Ditmaal reist namelijk zijn dochter met hem mee om kennis te maken met de normen en waarden van de Amerikanen. Dit uiteraard op even schaamteloze wijze als haar fictieve vader. Wederom staan er dus weer een hoop gênante vertoningen op het programma waarvan je als kijker als het schaamrood op de kaken krijgt omdat de mensen, die nietsvermoedend deel uitmaken van de bewuste scene, niet weten hoe ze moeten reageren. Of hoe schaamteloos hun reactie juist is zal ze dat wel doen. Als Borat bijvoorbeeld zijn dochter voor geld aanbiedt, is het bijzonder om te concluderen dat er toch nog mannetjes zijn die zo’n vraag serieus beantwoorden. Natuurlijk zijn deze mensen gelukkig geen afspiegeling van de gemiddelde Amerikaan, maar dat Cohen ze weer voor zijn camera heeft weten te krijgen is weer een voltreffer.

Net zoals in zijn eerste avontuur gaan fictie en non-fictie weer dwars door elkaar heen. Zo zijn de scene tussen vader en dochter uiteraard volledig volgens het script, maar is de toevoeging van de nietsvermoedende burger uiteraard weer compleet geïmproviseerd. Het is soms lastig om het verschil als kijker goed op te kunnen merken wat eigenlijk alleen maar als groot pluspunt gezien kan worden van dit tweede Borat-avontuur. Toch maakt deze tweede film een stuk minder indruk dan de eerste. In de eerste plaats vooral omdat het Cohen blijkbaar toch nog moeite heeft gekost om mensen te vinden die nog niet bekend waren met zijn typetje. Daardoor lijkt het ge-scripte deel dit keer iets meer de overhand te hebben, maar heel storend is het allemaal niet. Bovendien weet hij het wederom voor elkaar te krijgen om een grote naam uit de Amerikaanse politiek te kakken te zetten.

Borat Subsequent Moviefilm is misschien niet zo leuk als zijn eerste avontuur uit 2006, maar het is wederom bijzonder om te zien wie komiek Sasha Baron Cohen ditmaal voor zijn camera heeft gekregen om kennis te maken met de klungelige journalist uit Kazachstan. Dat zijn bekendheid voor wat beperkingen zou zorgen heeft Cohen prima opgelost door de toevoeging van de dochter van Borat die even schaamteloos te werk gaat als haar vader. Borat Subsequent Moviefilm is weer een heerlijke mix van fictie en non-fictie met heel wat schaamteloze en bizarre situaties waar echte mensen bij betrokken zijn. Jagshemash!

26 oktober, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer