Boyz n the Hood 4K

Informatie

RegieJohn Singleton
Jaartal1991 | 2020
Releasedatum04-02-2020
Speelduur112 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastCuba Gooding Jr., Angela Bassett, Laurence Fishburne, Ice Cube, Morris Chestnut, Nia Long, Regina King en Tyra Ferrell

1984. Drie vrienden, de halfbroers Doughboy en Ricky Baker, en Tre Styles, groeien op in de achterbuurten van Los Angeles. Het is een plek waar harmonie en tegenslag hand in hand gaan. De 10-jarige Tre Styles woont bij zijn gescheiden moeder en gedraagt zich slecht op school. Zijn moeder heeft met hem afgesproken dat hij bij zijn vader Jason “Furious” Styles zal intrekken, die hem normen en waarden bijbrengt. In een wereld waar een bezoekje aan de supermarkt een levensgevaarlijke onderneming kan zijn, reageren de vrienden allemaal verschillend op hun omgeving. Zeven jaar later staat Ricky op het punt om een football-beurs te krijgen op een universiteit, terwijl Doughboy zich vooral met geweld en alcohol bezig houdt. Tre op zijn beurt kijkt uit naar een toekomst buiten ‘The Hood’, maar al snel wordt zijn vastberadenheid op de proef gesteld.

“Once upon a time in South Central L.A. … It ain’t no fairy tale”, het is de veelzeggende tagline van deze film die vertelt over het leven in de zwarte wijken van Los Angeles. Uitgebracht in 1991 markeert de film het regiedebuut van de vorig jaar veel te jong overleden John Singleton, die als jongste filmmaker én eerste Afro-Amerikaanse filmmaker werd genomineerd voor een Oscar. De film was sowieso de eerste ‘Hood film’, een subgenre over het leven in de achterbuurten van Los Angeles, die voor een Oscar genomineerd werd. Het moge duidelijk zijn dat de film zelf de nodige culturele impact heeft gehad. Daarnaast lanceerde de film ook nog eens de carrières van Cuba Gooding Jr., Ice Cube en Angela Bassett. Bijna dertig jaar later is Boyz n the Hood wellicht soms wat voorspelbaar en moralistisch, maar het zit de film nergens in de weg en de boodschap staat nog steeds als een huis.

Singleton groeide zelf op in de zwarte achterbuurten van Los Angeles en hij baseerde de film dan ook op zijn eigen leven en op dat van mensen die hij kende, waarbij hij werd geïnspireerd door coming-of-age film Stand By Me uit 1986. Het belangrijkste personage in de film is Tre Styles, een fenomenale rol van Cuba Gooding Jr. Na wat onbeduidende rolletjes in televisieseries werd hij gecast omdat hij gewoonweg als eerste kwam opdraven bij de audities. Iets dat overigens ook geldt voor Morris Chestnut, die Ricky Baker speelt. Daarnaast valt ook Laurence Fishburne op, in een onvergetelijke rol als de vader van Tre. De rol van Doughboy werd specifiek geschreven voor Ice Cube, die Singleton had ontmoet toen hij stageliep bij de The Arsenio Hall Show. Het levert een indirect link op met de titel van de film, die afkomstig is van het nummer “Boyz-n-the-Hood” van N.W.A., de rapgroep waar Ice Cube deel van uitmaakte.

Opvallend aan het productieproces is dat Boyz n the Hood chronologisch werd opgenomen. Volgens Singleton zelf de reden dat het camerawerk in de loop van de film ook beter word, aangezien hij steeds meer zijn eigen visie begon te ontwikkelen als regisseur. Het zijn dingen die vandaag de dag bijna ondenkbaar zijn. Wellicht is de film ondertussen ingehaald door bijvoorbeeld het betere Straight Outta Compton, maar zeker gezien het tijdsbeeld staat de film nog steeds als een huis. Wat sowieso opvalt aan deze bijna dertig jaar oude film is de uitstekende beeldkwaliteit, iets wat te danken is aan een loepzuivere nieuwe transfer. Deze maakt eerdere dvd én zelfs Blu-ray releases direct overbodig. De film profiteert optimaal van de het rijke HDR (High Dynamic Range) kleurenpalet van de 4K presentatie van de film, waardoor alle kleurniveaus perfect worden definieerd. Je kan zo je vraagtekens hebben bij de ogenschijnlijke willekeur van dergelijke catalogus re-releases, maar een meerwaarde heeft het zeker!

Extra’s: Waar bij de release van menig catalogustitel enig bonusmateriaal ontbreekt, is dat bij Boyz n the Hood gelukkig anders.
· John Singleton Tribute (06:16) Een mooi gemaakte en ontroerende terugblik op de te jong overleden regisseur van Boyz n the Hood. Aan de hand van filmclips en oude interviews krijgen we een mooi overzicht van de beste man zijn oeuvre.
· Theatrical Press Conference (24:26) Een gave feature, waarin Singleton de pers te woord staat ten tijde van de bioscooprelease van de film.
· Original Behind the Scenes Featurette (04:57) Aan de hand van filmclips en interviews krijgen we niet alleen een aardige blik achter de schermen bij de opnames, maar ook een mooi inzicht in de acteurs, personages en het verhaal van de film.
· Theatrical Trailer (02:36) De promotionele trailer van de film.

Boyz n the Hood 4K is een ijzersterk coming-of-age drama, waarin een groep vrienden vanuit hun naïviteit kennis maken met de keiharde werkelijkheid van hun omgeving. En ja, de film is soms wat voorspelbaar, maar het blijft heerlijk om vandaag de dag gevestigde acteurs als Cuba Gooding Jr., Ice Cube en Angela Bassett hier te zien aan het begin van hun carrière. De film is uniek voor de tijd waarin deze gemaakt werd en heeft daardoor voor altijd een bijzondere plek in de filmgeschiedenis. Toch schuilt daarin soms wel het gevaar dat een film wordt bijgehaald door de tand des tijds. Dat is hier echter geenszins het geval. Niet alleen blijft de film immer relevant, ook profiteert de film van een prachtige oppoetsbeurt voor het 4K medium, waarbij we makkelijk kunnen concluderen dat de film er nooit beter uit heeft gezien.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

24 februari, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e4bdddbd8344_selected-products" products="9200000123875987,1002004012151536,1002004000092248,1002004013291280,9200000050124271" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer