Brandweerman Sam: UFO Alarm

Informatie

RegieGary Andrews
Jaartal2016
Releasedatum26-07-2017
Speelduur60 minuten
DistributeurJust Film Distribution
CastStan Limburg, Job Bovelander, Hildegard van Nylen, Huub Dikstaal, Jannemien Cnossen, Dennis Kivit & Jan Elbertse

Het kleine Piekepolder staat op zijn kop als de jonge Norbert Puk er van overtuigd is dat hij een vliegende schotel heeft gezien. Iedereen is in de ban van UFO’s die rondvliegen en gaat naarstig op zoek naar marsmannetjes. Het wordt er niet bepaald rustiger op als UFO-expert Buck Douglas naar het dorpje komt om verslag te doen van de zoektocht. Maar als Norbert een marsmannetje op het spoor denkt te zijn, dan loopt dat slecht af. Zijn vriendinnetje Sara valt in een ravijn en breekt haar arm. Gelukkig is brandweerman Sam er nog om Sara te redden, terwijl hij eigenlijk zelf ook achter een aanwijzing voor buitenaards leven aan het jagen was. Toch ontdekt hij dat er iets niet helemaal pluis is aan het buitenaardse bezoek en doet ook Norbert een bijzondere ontdekking…

Het is in de bioscoop altijd wat dun gezaaid als het aankomt op films voor de allerkleinsten. Niet zo gek, aangezien deze doelgroep niet bijster groot is, maar gelukkig vind er zo nu en dan een titel zijn weg richting het witte doek. Meestal betreft het hier een tv-serie waarin een aflevering extra lang wordt gerekt om zo voor een volwaardig bioscoopavontuur door te kunnen gaan. Brandweerman Sam volgt in zijn eerste echte bioscoopavontuur wat dat betreft meer dan prima de stramien die hier voor geldt. Een straf is dat uiteraard niet, want hierdoor is de film meteen in lijn met de verwachtingen van zijn jonge publiek.

Qua animatie is er dus geen tot weinig vooruitgang geboekt in vergelijking met de tv-serie over de heldhaftige brandweerman, maar dat maakt in dit geval totaal niets uit. De kleuren zijn even helder als op het kleine scher, de Nederlandse stemmencast is precies dezelfde als uit de tv-serie en de personages ogen lekker simpel om prima te voldoen aan hun stereotype eisen. Net als het overkoepelende verhaal overigens dat precies spannend genoeg is om zijn jeugdige publiek te kunnen dienen, maar nergens echt te spannend wordt om ze wellicht slapeloze nachten te bezorgen.

Brandweerman Sam is de man die je belt als je in de problemen zit, dus als blijkt dat het pittoreske dorpje Piekepolder wordt bedreigd door buitenaardse wezens, dan is het uiteraard aan brandweerman Sam de taak om zijn dorpsgenoten te beschermen. Toch is de hoofdrol in de film meer weggelegd voor de kleine Norbert Puk die toevallig ook nog eens een enorme belangstelling heeft in buitenaards leven en dus helemaal in zijn nopjes is met de nieuwe bezoekers op aarde. Helemaal als hij daardoor oog in oog kan komen te staan met zijn grote held Buck Douglas die het dorp aandoet om achter de buitenaardse wezens aan te gaan. Daardoor verdwijnt het echte titelpersonage wellicht iets teveel naar de achtergrond in het eerste bioscoopavontuur wat zijn naam draagt, maar aan de andere kant kunnen de jonge kijker zich sowieso al beter identificeren met de jonge Norbert en is Sam meer de stoere brandweerman om tegen op te kijken.

Brandweerman Sam: UFO Alarm is niet meer dan een extra lange aflevering van de tv-serie, maar dat maakt uiteraard voor het jonge publiek niks uit. Zij zullen, net zoals thuis op de bank, genieten van het spannende avontuur over de heldhaftige brandweerman in wellicht hun eerste bioscoopervaring. Brandweerman Sam: UFO Alarm is in ieder geval een meer dan prima titel om de jonge kijkers kennis te laten maken met de bioscoop en de wat dat betreft een ideale titel voor een regenachtige dag in de vakantie.

25 juli, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer