Brandweerman Sam: UFO alarm!

Informatie

RegieGary Andrews
Jaartal2016
Releasedatum14-11-2017
Speelduur60 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastStan Limburg, Job Bovelander, Hildegard van Nylen, Huub Dikstaal, Jannemien Cnossen, Dennis Kivit en Jan Elbertse

Het kleine Piekepolder staat op zijn kop als de jonge Norbert Puk ervan overtuigd is dat hij een vliegende schotel heeft gezien. Al gauw is het hele dorp in de ban van UFO’s die rondvliegen en de inwoners gaan op zoek naar marsmannetjes. Wanneer er een tv-ploeg arriveert, onder leiding van UFO expert Buck Douglas, wordt het er niet bepaald rustiger op in het dorp. Als Norbert met een groepje op zoek gaat naar UFO’s, loopt dat slecht af. Zijn vriendinnetje Sara valt in een ravijn en breekt haar arm. Brandweerman Sam zit op dat moment net een geheimzinnig wezen op de hielen, misschien wel een marsmannetje. Maar als hij de kinderen hoort roepen, staakt hij de achtervolging en gaat hij naar het ravijn om Norbert en de andere kinderen te redden. Als iedereen weer veilig thuis is, komt Brandweerman Sam overal verdachte aanwijzingen tegen en doet Norbert een bijzondere ontdekking. Beide komen tot de conclusie dat er rare dingen gaande zijn…

Brandweerman Sam is een serie uit het Verenigd Koninkrijk die van oorsprong de Engelse titel Fireman Sam heeft. Eind 1985 was de serie al in Wales te zien op de lokale televisiezender S4C. Sinds mei 1990 wordt de serie, door de jaren heen, bij verschillende omroepen op de Nederlandse televisie uitgezonden. Brandweerman Sam is gebaseerd op de eigen ervaringen van Dave Gingell en Dave Jones, twee voormalige brandweermannen. De televisieserie toont ons de spannende avonturen van brandweerman Sam in het fictieve dorpje Pontypandy, in het Nederlands vertaald naar Piekepolder. Onder leiding van commandant Staal komen hij en zijn collega’s Elvis en Jenny in actie bij een brand of als er iemand in nood is, soms geholpen door helikopterpiloot Tom.

Toen brandweerman Sam van start ging werden zijn avonturen met behulp van stop-motion opgenomen, de animatietechniek met poppen waarbij beeldje voor beeldje wordt opgenomen. Een tijdrovende klus, omdat in één seconde vijfentwintig beeldjes gaan. Inmiddels zijn de meest recente afleveringen helemaal computergeanimeerd. Dit neemt minder tijd in beslag en is goedkoper. Mooie van deze techniek is dat onder andere de monden van de personages bewegen. Ook voor UFO alarm is gebruik gemaakt van computeranimatie. In vergelijking met de televisieserie is er weinig tot geen vooruitgang geboekt. Het jonge publiek zal hier niet wakker van liggen. Alle personages zijn hierdoor namelijk herkenbaar. Daarnaast bevat de film dezelfde Nederlandse sterrencast als uit de televisieserie. Iets was de herkenbaarheid ook ten goede komt.

Een aflevering van de televisieserie duurt gemiddeld zo’n 10 minuten. De film UFO alarm is eigenlijk gewoon een extra lange aflevering van 60 minuten. In de serie moeten brandweerman Sam en zijn collega’s negen van de tien keer uitrukken door toedoen van Norbert Puk, een ondernemend jongetje dat vaak onbedoeld gevaarlijke situaties veroorzaakt. Waar je verwacht dat in UFO alarm de grootste rol is weggelegd voor het titelpersonage, is deze juist meer weggelegd voor Norbert Puk. Deze jonge inwoner van Piekepolder heeft een enorme belangstelling voor buitenaards leven en is dus wilt enthousiast als er nieuwe bezoekers op aarde lijken te zijn. Hij is helemaal in zijn nopjes als hij hierdoor oog in oog kan komen te staan met zijn grote held de UFO expert Buck Douglas. Deze komt naar Piekepolder om achter de marsmannetjes aan te gaan en hier ook nog eens verslag van te doen. Ondanks dat Norbert in deze film wat meer aandacht krijgt, is brandweerman Sam uiteraard weer de held van de buurt die het mysterie rond de UFO’s oplost.

In de serie wordt in bijna elke aflevering aandacht besteed aan de brandveiligheid in en rondom huis. Belangrijkste boodschappen hierbij zijn onder ander ‘niet met vuur spelen’ en ‘eerst nadenken voordat je wat doet’. Voor volwassen liggen deze boodschappen er waarschijnlijk veel te dik bovenop. Voor het jonge publiek daarentegen zijn het wijze lessen waar zij iets aan hebben. Met behulp van UFO alarm maken kinderen op een laagdrempelig manier kennis met UFO’s en marsmannetjes. De belangrijkste boodschappen van de film lijken te zijn: ‘laat je niet zomaar alles wijsmaken’ en ‘gebruik te allen tijde je gezonde verstand’. Aan de hand van, voor het jonge publiek, lachwekkende en spannende situaties worden deze boodschappen gecommuniceerd.

Extra’s: Naast de film is op de DVD release geen ruimte ingeruimd voor bonusmateriaal. Bij een film die bedoeld is voor een jong publiek is dat geen gemis.

Brandweerman Sam: UFO alarm! is een heerlijke film voor het jonge publiek. De film duurt ongeveer een uur en dat is precies lang genoeg voor de doelgroep om hun aandacht erbij te houden. Brandweerman Sam is uiteraard weer de held van de buurt, al is de grootste rol eerder weggelegd voor Norbert Puk. Een ondernemend jongetje waar de doelgroep zich weer lekker mee zal kunnen identificeren. Qua animatie heeft deze film dezelfde kwaliteit als de televisieserie, iets waar het jonge publiek zich niet druk om maakt. Brandweerman Sam: UFO alarm! is de ideale titel voor een uurtje bank hangen.  

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

27 november, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a16cc59af08a_selected-products" products="9200000080287855,9200000047589781,1002004012166405,9200000027672636,9200000050068682" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer