Brexit: The Uncivil War

Informatie

RegieToby Haynes
Jaartal2019
Releasedatum29-03-2019
Speelduur92 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastBenedict Cumberbatch, Rory Kinnear, Lee Boardman, Richard Goulding, John Heffernan, Oliver Maltman en Simon Paisley Day

Het Verenigd Koninkrijk is verdeeld. Deze verdeeldheid komt in de zomer van 2016 tot een hoogtepunt met een aanstaand referendum over de Brexit; het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Zowel de voor- als tegenstanders voeren koortsachtig campagne om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen. Campagneleider van de belangrijkste campagne van de voorstanders is Dominic Cummings, een meesterstrateeg die ontdekt dat de sleutel voor een mogelijke winst ligt bij de niet-stemmers. Hij huurt de Canadees Zack Massingham in om aan de hand van slimme algoritmes zijn doel te bereiken. Ze stellen met behulp van social media een database samen, op zoek naar een weg om de niet-stemmers te bereiken. Zijn aanpak is echter niet bepaald onomstreden.

In verkiezingstijd doen politieke partijen er alles aan om kiezers te beïnvloeden en social media spelen hierbij een steeds belangrijkere rol. Toch had niemand kunnen vermoeden dat deze ook daadwerkelijk de uitslag konden beïnvloeden. Het is iets wat de bevolking van het Verenigd Koninkrijk nu al jaren in zijn greep houdt. Het begon allemaal toen premier David Cameron beloofde om een bindend referendum te houden over het Britse lidmaatschap van de EU, een belofte die hij eerder maakte in zijn verkiezingsprogramma. Ondanks dat hij zelf voorstander was om het lidmaatschap te continueren, bleek het volk in de peilingen verdeeld over de kwestie. Het is de strijd om de niet-stemmers waar de focus van deze film ligt, iets wat in gang werd gezet en wat niet meer te stoppen bleek.

Beslissend in de strijd tussen voor en tegen bleek strateeg en campagneleider Dominic Cummings van kamp ‘Vote Leave’, een man die net zo vaak geniaal en briljant wordt genoemd als excentriek of zelfs knettergek. In eerste instantie lag de focus in het script op premier David Cameron, maar de makers hebben er verstandig aan gedaan om deze te verleggen naar Cummings. Cameron is er zelfs volledig uitgewerkt. Terecht overigens. Niet alleen is Cummings’ zijn karakter voor een verfilming vele malen interessanter, ook is zijn daad er eentje die zich goed leent voor een film. Benedict Cumberbatch werd ondanks zijn drukke agenda bereidt gevonden om de rol van Cummings op zich te nemen, waarmee de televisiefilm zich verzekerde van de nodige extra aandacht. Ondanks dat Cummings na het referendum verdween uit de publiciteit ontving hij Cumberbatch als voorbereiding op zijn rol.

Cummings benaderde de campagne niet als een debat, maar als een oorlog. Het zorgde ervoor dat hij het ondenkbare wist te bereiken. Het referendum was sowieso een opvallende piek, want sindsdien is de politieke steun voor het doorzetten van de Brexit gestaagd gedaald. Het referendum is op zich ook niet bindend, maar vooraf is aangekondigd het resultaat te respecteren. Het lijkt welhaast een zelfgenoegzaamheid die nu zorgt voor grote gevolgen voor de toekomst van het Verenigd Koninkrijk en zijn zakenpartners. Maar hoe interessant de nasleep wellicht ook is, het draait hier om de weg ernaartoe. Aangezien de uitkomst bekend is, hebben de makers goed werk geleverd met een degelijk verhaal en weloverwogen keuzes. En aan de hand van Cumberbatch krijgt de kijker een film voorgeschoteld die de realiteit in spanning aftroeft door alle politieke saaiheden achterwege te laten.

Extra’s: Naast de televisiefilm is er geen bonusmateriaal te vinden op de dvd release.

Brexit: The Uncivil War is een opwindende televisiefilm over een referendum met verreikende invloed op de nationale en internationale politiek van het Verenigd Koninkrijk. Aan de hand van talent van Benedict Cumberbatch en een goed geschreven script is film over de aanloop naar de Brexit een geslaagde politieke thriller geworden, die ook voor mensen zonder verdere interesse in politiek zeer goed genietbaar is. Cumberbatch excelleert opnieuw en het is bewonderingswaardig hoe hij film-, televisie- en toneelwerk afwisselt en dat alles op hoog niveau. Tweeënhalf jaar na de stemming is het nog altijd de vraag of de Britten met de uitkomst hun eigen toekomst weer in handen hebben genomen of dat ze door (wat velen toch zien als) list en bedrog van Cummings en zijn team hun grootste politieke fout in de recente geschiedenis hebben gemaakt. De toekomst zal het uitwijzen.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

27 maart, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c915a5aa4494_selected-products" products="9200000105040123,9200000104884238,9200000072750801,9200000063033381,9200000063120800" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer