Broadchurch – seizoen 2

Informatie

RegieJessica Hobbs en James Strong
Jaartal2015
Releasedatum21-07-2015
Speelduur360 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastDavid Tennant, Olivia Colman, Jodie Whittaker, Andrew Buchan, Charlotte Rampling en Marianne Jean-Baptiste

In seizoen 1 werd het kustplaatsje Broadchurch opgeschrikt door de moord op de 11-jarige Danny Latimer. Iedereen in de hechte gemeenschap was verdacht, maar gelukkig werd de dader gevonden door Alec Hardy en Ellie Miller. Helaas is hiermee de rust nog niet teruggekeerd. In seizoen 2 zien we namelijk het proces tegen de verdachte van de moord. Het leek erop dat een veroordeling snel zou volgen, maar naarmate het proces vordert komen steeds meer nieuwe feiten aan het licht. Tussendoor wordt Hardy opnieuw geconfronteerd met de oude moordzaak waarin hij verschrikkelijke fouten maakte. Onverwachts arriveert de hoofdverdachte in die zaak namelijk in de kustplaats.

Broadchurch is een achtdelige Britse detectiveserie waarvan het eerste seizoen vanaf 4 maart 2013 tot en met 22 april 2013 in het Verenigd Koninkrijk werd uitgezonden. De serie haalde hoge kijkcijfers en ontving positieve kritieken, waardoor werd besloten om een tweede seizoen te maken. We kunnen stellen dat dit terecht is, want het verhaal en de personages waren tot in de puntjes uitgewerkt. Het eerste seizoen kan dan ook tot één van de betere seizoenen van het gros aan Britse detectiveseries gerekend worden. Niet zo gek dus dat seizoen 1 vanaf 5 januari 2014 tot en met 26 januari 2014 ook op de Nederlandse televisie te zien was. Na het aankondigen van het tweede seizoen schoten echter toch vele wenkbrauwen omhoog. Waar moest dit seizoen dan om draaien? Aan het einde van seizoen 1 waren namelijk weinig tot geen losse eindjes aanwezig.

Gelukkig wisten de makers hier wel raad mee. Het tweede seizoen begint namelijk zo’n vier maanden nadat de moordenaar op Danny Latimer is gearresteerd. Het proces tegen de dader begint en de gemeenschap wordt opnieuw opgeschrikt, ditmaal omdat de dader pleit onschuldig te zijn. De makers openden hiermee de deur voor twee nieuwe personages. Ten eerste zien we Jocelyn Knight die, ondanks enige terughoudendheid, besluit om de familie Latimer te vertegenwoordigen. Daarnaast zien we Sharon Bishop, de voormalige protegé van Knight en de advocate van de dader. Dit levert interessante nieuwe verhaallijnen op. Voor de buitenwereld lijken beide dames alles namelijk op orde te hebben, maar schijn bedriegt. In hun privéleven loopt niet alles even soepel en onderling speelt er ook het één en ander tussen de twee.

Geconfronteerd met een dader die pleit onschuldig te zijn, worden ook allerlei oude wonden in de gemeenschap weer opengereten. Zo zien we dat de familie van Danny zijn dood nog niet heeft verwerkt, maar dat zij wel proberen het gezin draaiende te houden. Door nieuwe feiten die tijdens het proces boven water komen wordt een schepje bovenop hun verdriet en schuldgevoelens gedaan. Ook zien we hoe de vrouw van de dader door velen met de nek wordt aangekeken. Bijna iedereen vindt het raar dat zij niet opmerkte wat haar man uitspookte. Zelfs haar zoon weigert enige vorm van contact en is ingetrokken bij zijn tante. Verder zien we hoe Hardy zich samen met Miller vastbijt in de moordzaak waarin hij vreselijke fouten maakte. Dit alles levert opnieuw sterke verhaallijnen op, waarin de verschillende personages allerlei veranderingen meemaken.

Net als in het voorgaande seizoen zien we in seizoen 2 David Tennant en Olivia Colman als Hardy en Miller. De twee zijn duidelijk op elkaar ingespeeld en de chemie tussen hen spat van het scherm af. Beide personages moeten in dit seizoen weer het nodige doorstaan. Zo gaat Hardy zijn gezondheid behoorlijk achteruit, helaas grijp Tennant hiervoor iets te vaak naar zijn hart. Klein minpuntje op de verder goede prestatie die Tennant neerzet. Wat Colman betreft zien we haar een sterke rol neerzetten vol menselijkheid, empathie en gevoel. In het tweede seizoen zien we vier nieuwe acteurs voorbijkomen, waarvan Charlotte Rampling als Jocelyn Knight (Dexter) en Marianne Jean-Baptiste als Sharon Bishop (Without a Trace) de bekendste zijn. De dames laten puik acteerwerk zien en bieden elkaar goed tegenspel.

Extra’s: Op de Blu-ray uitgave staan vier extra’s, waarvan een 15 minuten durende making of de meest interessante is. Hierin worden cast en crewleden aan het woord gelaten en vertellen zij over de sfeer op de set, de filmlocaties en het cameragebruik. Een andere leuke extra is ‘Deleted Scenes’, hierin zien we ruim dertig verwijderde en verlengde scènes voorbijkomen. Helaas is wel meteen duidelijk waarom deze scènes verwijderd of ingekort zijn, ze voegen namelijk bar weinig toe aan het verhaal. Naast deze extra’s staan er nog twee andere extra’s op de schijf, namelijk ‘Promotions’ en ‘Succes and Series 2’. Beide grappig om te zien, maar geen grote toevoeging.

Broadchurch – seizoen 2 is een sterk vervolg op het uitmuntende eerste seizoen. Gebeurtenissen die in seizoen 1 onbelangrijk leken worden uit de kast gehaald en worden tijdens het proces tegen de betrokkenen gebruikt. Hierdoor komen nieuwe feiten aan het licht en dit levert soms onverwachte plotwendingen op. Tennant en Colman zetten geloofwaardige rollen neer, waarbij zij geholpen worden door elkaars spel. Na afloop van seizoen 2 werd een derde seizoen aangekondigd, wij zijn reuze benieuwd wat de hechte gemeenschap in Broadchurch nog meer te wachten staat.

Met dank aan Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

21 juli, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer