Broadchurch – seizoen 3

Informatie

RegiePaul Andrew Williams, Daniel Nettheim en Lewis Arnold
Jaartal2017
Releasedatum19-06-2018
Speelduur360 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastOlivia Colman, David Tennant, Jodie Whittaker, Andrew Buchan en Julie Hesmondhalgh

Drie jaar na de gebeurtenissen uit het tweede seizoen zijn inspecteurs Ellie Miller en Alec Hardy terug in het Engelse kustplaatsje Broadchurch. Ze onderzoeken de brute verkrachting van Trish Winterman, een vrouw uit het dorp. De zaak dreigt vele oude wonden weer open te rijten en de bewoners erger dan ooit te verdelen. Het onderzoek leidt de inspecteurs naar een groot feest met bijna honderd gasten, die allen hun eigen geheimen hebben. Ze komen erachter dat de aanval op de vrouw met voorbedachte rade was. Ondertussen worstelt de familie Latimer nog steeds met het verlies van zoon Danny. Zullen onopgeloste zaken rond de dood van de jongen toch nog worden beslecht?

In maart 2013 werd het eerste seizoen van de Britse detectiveserie Broadchurch voor het eerst uitgezonden in het Verenigd Koninkrijk. In dit seizoen werd het Engelse kustplaatsje Broadchurch opgeschrikt door de moord op de 11-jarige Danny Latimer. De serie haalde hoge kijkcijfers en ontving positieve kritieken. Het eerste seizoen kan dan ook tot één van de betere series van het gros aan Britse detectiveseries gerekend worden. Voor de makers reden genoeg om een tweede seizoen te maken, welke in januari 2015 in het Verenigd Koninkrijk verscheen. In seizoen twee waren we getuige van het proces tegen de verdachte van de moord op de jonge Danny Latimer. Gebeurtenissen die in het eerste seizoen onbelangrijk leken werden uit de kast gehaald en werden tijdens het proces tegen de betrokkenen gebruikt. Na afloop van seizoen twee werd een derde seizoen aangekondigd, welke zo’n twee jaar later in het Verenigd Koninkrijk verscheen.

Met seizoen 3 keren de makers terug naar de basis, doordat hierin een onderzoek naar een misdaad centraal staat. We maken kennis met de ietwat verwarde Trish Winterman. Zij verklaard enkele dagen geleden verkracht te zijn, tijdens een feest dat gehouden werd door Jim en Cath Atwood. Naar eigen zeggen werd ze neergeslagen en hierdoor kon ze niet zien wie de dader was. Een serieus onderwerp waar de makers gelukkig op zorgvuldige wijze mee zijn omgegaan. Zo wordt geweld op geen enkel moment verheerlijkt. Daarnaast krijgen we een realistisch beeld voorgeschoteld van iemand die iets vreselijks heeft meegemaakt en daarmee moet omgaan. Inspecteurs Ellie Miller en Alec Hardy worden op de zaak gezet en zij vermoeden dat de verkrachting een vooropgezet plan was. Reden genoeg om uit te gaan van een serieverkrachter. Tijdens het onderzoek maken we kennis met allerlei nieuwe, interessante personages. Zo is daar Katie Harford, een rechercheur die pas in Broadchurch is komen werken. Tijdens haar werk krijgt zij te maken met tegenstrijdige belangen als haar vader Ed Burnett een verdachte wordt in het onderzoek.

Ondanks dat dit seizoen start met een nieuw onderzoek, staan de gebeurtenissen uit de eerste twee seizoenen nog op menig netvlies. Zo vormt de familie Latimer opnieuw een rode draad in het verhaal. Vooral met vader Mark en moeder Beth heeft de serie twee sterke personages aan boord. Gedurende de seizoenen hebben deze personages flinke karakterontwikkelingen doorgemaakt. Dit seizoen zien we dat vooral Mark het nog steeds moeilijk heeft met de moord op zijn zoon. Hij leeft apart van zijn vrouw Beth en dochters Chloe en Lizzy, omdat hij nog steeds rouwt om het verlies van Danny. Dit terwijl Beth haar leven weer probeert op te pakken. Zo werkt ze tegenwoordig als maatschappelijk werkster voor slachtofferhulp. Een baan waarin haar eigen ervaring en verdriet goed van pas komen. In de rollen van Mark en Beth zien we Andrew Buchan en Jodie Whittaker terugkeren, die met hun acteerprestaties deze personages uiterst geloofwaardig neerzetten. De sterren van Broadchurch zijn echter Olivia Colman en David Tennant, die opnieuw in de huid kruipen van Ellie Miller en Alec Hardy. De twee zijn duidelijk op elkaar ingespeeld en hebben van Miller en Hardy twee gedenkwaardige personages weten te maken.

Extra’s: Op de twee discs tellende DVD uitgave zijn helaas geen extra’s te vinden. Dit terwijl een korte terugblik op de eerste twee seizoenen en een making of leuke toevoegingen waren geweest.

Broadchurch – seizoen 3 is een waardige afsluiter van een succesvolle serie. Met het onderzoek naar een nieuwe misdaad keert de serie terug naar de basis. Hierbij is het fijn om te zien dat het verhaal en de personages opnieuw tot in de puntjes uitgewerkt zijn. De afgelopen vijf jaar hebben Olivia Colman en David Tennant twee gedenkwaardige personages gemaakt van Ellie Miller en Alec Hardy. Wat dat betreft is het best jammer dat de serie met dit seizoen ten einde komt. Daarentegen gebeurd dit op een hoogtepunt en blijft Broadchurch hierdoor behoren tot één van de betere Britse detectiveseries.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

11 juli, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b43be93e32fa_selected-products" products="9200000076824495,9200000042736459,9200000042736451,9200000023671613,9200000042736429" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer